Uoste lankėsi šimtas garbės konsulų

Uoste lankėsi šimtas garbės konsulų

Klaipėdoje buvo išskirtinė diena. Priešpiet atskiru traukiniu iš Vilniaus atvyko gerokai daugiau kaip 100 garbės konsulų, atstovaujančių Lietuvai visame pasaulyje.

Šiomis dienomis mūsų šalyje vyksta septintasis Lietuvos garbės konsulų, dirbančių įvairiose pasaulio vietose, susitikimas. Pasak uostamiesčio mero Vytauto Grubliausko, tai labai svarbus visai Lietuvai diplomatinis renginys. Rytoj Vilniuje vyks visų Lietuvos ambasadorių susitikimas su prezidente ir Užsienio reikalų ministerijos atstovais.

Paprastai garbės konsulai neišvažiuodavo iš Vilniaus, nebent nuvykdavo į Kauną. Tai, kad šiemet jie atvažiavo į uostamiestį, džiugina Klaipėdos merą. Pasak jo, garbės konsulų misija pasaulyje ne ką mažiau svarbi nei tikrųjų ambasadorių, nes jie atlieka iš esmės tą pačią funkciją, nors ir nėra užsienio reikalų ministerijų darbuotojai.

Tarp garbės konsulų yra ir vienas kitas lietuvis, tačiau daugelis jų nekalba lietuviškai ir yra įvairių tautybių atstovai. Jie yra savo šalyse dirbantys žmonės, dažniausiai ryškūs verslo, akademinių, visuomeninių sluoksnių atstovai, kuriems suteikta teisė būti garbės konsulais. Beje, konsulatą jie turi išlaikyti patys. Ambasados įgaliojimu jie teikia konsulines paslaugas. Reikalavimai garbės konsului labai griežti, nes kad ir kaip būtų, jis yra Lietuvos atstovas. Garbės konsulai - tai žmonės, kurie gali lemti investicijų pritraukimą į Lietuvą, tų šalių rinkų atvėrimą mūsų šalies pramonės produkcijai.

Klaipėdoje viešėjo Lietuvos atstovai vos ne iš viso pasaulio - nuo Singapūro iki Aliaskos, nuo Ekvadoro iki Afrikos. "Smagu buvo matyti tokį gausų Lietuvos atstovų būrį Klaipėdoje", - sakė meras.

Į Lietuvos garbės konsulų suvažiavimą atvyko 153 garbės konsulai iš 68 pasaulio valstybių. Iš viso Lietuva yra paskyrusi 220 garbės konsulų 94-iose šalyse. Į Klaipėdą iš Vilniaus atvyko jų per 100 specialiu traukiniu, nes tokiai didelei grupei diplomatų buvo reikalinga speciali apsauga, buvo būtina išlaikyti protokolinius reikalavimus.

Pirmiausia laivu "Venus S" jie buvo plukdomi uosto akvatorija. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovai supažindino garbius svečius su uosto veikla.

Per oficialiuosius pietus garbės konsulai buvo suskirstyti atskiromis delegacijomis. Vadinamojoje raudonojoje grupėje buvo ekonominiais klausimais besidomintys konsulai, kitų spalvų grupėje - kultūra, švietimu, sportu ir kt.

Konsulams buvo pristatomas tiek miestas, tiek uostas, tiek universitetas, tiek Laisvoji ekonominė zona, kurioje jie lankėsi po oficialiųjų pietų.

"Tai, kad garbės konsulų forumas atvyko į Klaipėdą, labai svarbu mūsų miestui. Kiekvienas iš jų išsiveš tikrų žinių apie mus į tolimas šalis. Tai realus šansas didinti mūsų miesto žinomumą pasaulyje. Turėjome galimybę parodyti jo patrauklumą investicijoms. Buvo labai intensyvi diena, bet džiaugiuosi, kad Klaipėdoje pabuvo visa Lietuva iš viso pasaulio. Teko bendrauti su žmonėmis, atvykusiais iš Singapūro, Aliaskos, Maroko, Irako. Du trečdaliai tų, su kuriais man teko bendrauti, siūlė galimybes užmegzti ryšius su jų šalių miestais ar uostais. Džiaugiuosi, kad tos valstybės, kuriose jie dirba, gaus žinią apie galimybes investuoti mūsų uostamiestyje", - sakė V. Grubliauskas.

Klaipėdoje garbės konsulai buvo vežiojami keliais autobusais, o į Vilnių grįžo vėl specialiu traukiniu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder