Ką daryti, kad nuluptos bulvės netamsėtų

Namų šeimininkės žino, kad nuluptos ir trumpam paliktos bulvės juoduoja, nes bulvių krakmolas susiduria su oru ir oksiduojasi. To galima išvengti tinkamai laikant nuluptas bulves.

Kaip teisingai laikyti nuluptas bulves

Nuluptas bulves sudėkite į puodą su šaltu vandeniu ir palikite, kol panaudosite. Oras neturės sąlyčio su daržovės paviršiumi ir oksidacijos procesas sustos.

Į vandenį galite įlašinti kelis lašus acto, citrinos sulčių arba žiupsnelį druskos.

Į vandenį pridėjus rūgšties, bulvės nepatamsės. Rūgštis sulėtina oksidaciją ir padeda bulvėms išlikti šviesioms. 

Druskos tirpalas neleidžia daugintis bakterijoms ir lėtina oksidacijos procesą. Prieš gamindami bulves nusunkite vandenį ir sausai nušluostykite gumbus.

Tačiau nepalikite bulvių rūgščiame vandenyje per ilgai, nes jos gali pakeisti savo tekstūrą ir prarasti maistines medžiagas bei vitaminus.

Jei puodą su vandeniu ir nuluptomis bulvėmis įdėsite į šaldytuvą, jos ten gali išbūti 1-2 dienas. Bulves laikykite šaldytuvo apačioje, kur temperatūra stabiliausia. Optimali temperatūra nuluptoms bulvėms laikyti yra 2-4 laipsniai Celsijaus.

Dar vienas paprastas būdas laikyti nuluptas bulves - suvynioti bulves į polietileno plėvelę, užtikrinant, kad viduje nebūtų oro. Vakuuminėje pakuotėje supakuotas bulves galima laikyti šaldytuve iki savaitės, kol jos nepatamsėja.

Jei bulves reikia laikyti ilgiau, jas galima užšaldyti. Tačiau prieš tai jas reikia nuplikyti. 

Bulves supjaustykite kubeliais arba griežinėliais, 2-3 minutes blanširuokite verdančiame vandenyje, tada greitai atvėsinkite lediniame vandenyje. Nusausinkite bulves ir išdėliokite jas ant padėklo, užšaldykite, tada perkelkite į sandarų maišelį ar indą.

Nuluptų bulvių laikymo rekomendacijos

Bulves laikykite šaltame vandenyje, nes šiltas vanduo pagreitina oksidaciją.

Bulvėms lupti naudokite keraminius arba nerūdijančio plieno peilius, nes sąlytis su metalu gali prisidėti prie bulvių tamsėjimo.

Kuo mažiau bulvių liečiasi su oru, tuo mažesnė tikimybė, kad jos patamsės, todėl stenkitės bulves visiškai panardinti į vandenį arba sandariai uždengti indą.

Nuluptas bulves stenkitės kuo greičiau sunaudoti, kad neprarastų skonio ir tekstūros.

Šaltinis: tsn.ua

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder