Paminėtas istorinis žygis per Atlanto vandenyną

Paminėtas istorinis žygis per Atlanto vandenyną

Šiandien Karo laivų flotilėje buvo iškilmingai paminėta istorinio laivo "Vėtra" (A41) žygio per Atlanto vandenyną 20 metų sukaktis. Padėkos raštus ir kitus apdovanojimus atsiėmė ne tik minėta įgula, bet ir kiti rikiuotėje stovėję pasižymėję karininkai.

Istorinio laivo "Vėtra" žygio minėjimas vyko Karinių jūrų pajėgų (KJP) atkūrimo 26-ųjų metinių dieną, prie prisišvartavusio KJP štabo ir aprūpinimo laivo "Jotvingis". Šventėje grojo pučiamųjų intrumentų orkestras, pašventinti jūrų karininkų kardai.

Paminėjo dvi sukaktis

KJP vadas Arūnas Mockus pasidžiaugė, kad vienoje šventėje pavyko gražiai paminėti dvi puikias sukaktis.

"Džiugu, kad galime paminėti savo gimtadienį laikydamiesi tradicijų. Smagu, kad atsiliepė ir atėjo daug buvusių laivo "Vėtra" įgulos narių, buvusių šauktinių, karininkų. Taip pat buvo galimybė padėkoti visiems, prisidėjusiems prie tarptautinių pratybų. Dabar mūsų laivas "Jotvingis" priklauso Baltijos šalių eskadrai. Po dviejų savaičų išlydėsime išminavimo laivą "Kuršis" į NATO greitojo reagavimo junginį", - sakė A. Mockus.

Legendinis, pirmasis atsikūrusios Lietuvos karo laivas "Vėtra" buvo utilizuotas dar 2008 metais. Nors oficialiai karo laivų flotilė buvo įkurta 1992 m., jau tąkart laivui buvo apie 20 metų.

1998 m. Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) kvietimu KJP štabo laivas išplaukė dalyvauti amerikiečių karinio jūrų laivyno flagmano burlaivio "USS Constitutium" 200 metų jubiliejaus iškilmėse. Tai buvo istorinis įvykis Lietuvai, nes mūsų šalies karo laivas pirmą kartą perplaukė Atlanto vandenyną, per keletą savaičių įveikdamas daugiau nei 10 tūkst. jūrmylių (beveik 19 tūkst. km).

Laivas aplankė Bostoną, Baltimorę. Įgula viešėjo Lietuvos Respublikos ambasadoje Vašingtone, Jūrų karo akademijoje. Į Lietuvą laivas grįžo rugpjūčio 18 d.

LEGENDA. Lietuvos karinių jūrų pajėgų legendinis laivas „Vėtra“.

Nutildė skeptikus

Laivo "Vėtra" vadas, atsargos komandoras leitenantas Vytautas Mogenis neslėpė, kad prieš kelionę buvo sulaukta daug pesimizmo ir karčių replikų. Nedaugelis tikėjo, kad įgula išsikeltą tikslą pasieks.

"Iššūkių buvo daug. Buvo daug pesimistų, skeptikų. Jie laukė, kad kas nors įvyktų ne taip. Bet juos nuvylėme. Grįžome sveiki, gražūs. Dar ir po 20 metų neblogai atrodome (šypsojosi. - Autor. past.).

Pasak jo, laivo įgula turėjo konkrečių užduočių - parodyti savo vėliavą, pasirodyti amerikiečiams, kad egzistuoja tokia šalis kaip Lietuva.

"Tą ir padarėme. Prisiminų buvo kiekvieną dieną. Labiausiai įsiminė blogi orai. Likus parai iki Amerikos, sustojome - po laivu buvo virvės ir tinklai. Būtų buvę negerai, jeigu būtų sustojęs sraigtas. Turėjome drąsių narų - virvės ir tinklai buvo nupjauti ir plaukėme toliau. Grįžti buvo paprasčiau. Baimės rodyti negalėjau. Viską laikiau savyje. Profesionalų buvo nedaug. Bet grįžę profesionalais tapo visi. Įgula yra didelis mechanizmas. Kiekvienas įnešė savo dalį", - prisiminimais dalijosi V. Mogenis.

Atsargos vyresnysis seržantas Ruslanas Kuprijanovas, vienas iš laivo "Vėtra" įgulos narių, su malonumu pakartotų tokį žygį ir tuo pačiu laivu, ir su ta pačia įgula.

"Daugeliui įgulos narių tai buvo iššūkis. Stengėmės klausyti patyrusių. Tuo metu tik pradėjau tarnybą. Buvo labai gera praktika. Buvo ir studentų, praktikantų iš Vilniaus. Jie didį darbą darė, matuodami vandens ir oro temperatūrą, rašydami ataskaitas", - prisiminimus pasakojo R. Kuprijanovas.

Jis kaip didžiausią išbandymą išskyrė išplaukimą į Šiaurės jūrą, kurioje tąkart prasidėjo didelė audra. Kaip teigė įgulos narys, dangus tarsi maišėsi su vandeniu.

"Vanduo užliejo visą laivą. Nežinojome, išnersime ar ne. Amerikiečiai stebėjosi, kaip su tokiu mažu laiveliu kirtome Atlanto vandenyną. Tikrai buvo įdomu. Išlipome į krantą po 18 dienų. Vaikštai, viskas linguoja", - sakė R. Kuprijanovas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder