Jūrų kadetų korpusas Jungtinėje Karalystėje

Jūrų kadetų korpusas Jungtinėje Karalystėje

Tęsiame Lietuvos karinių jūrų pajėgų mokymo centro specialisto dimensijos kapitono Arvydo Piepaliaus straipsnį "Pradinio karinio-jūrinio rengimo sistema Jungtinėje Karalystėje", pasakojantį apie jūrų kadetus. Pradžia - gegužės 23 d. numeryje.

Didžiosios Britanijos jūrų kadetų korpusas (JKK) turėjo labai ilgą ir vingiuotą istoriją. Kaip daugelis britiškų institucijų, jis vystėsi visi6kai nesistemingai. Pateikiu tik kelis šio ilgalaikio vystymosi orientyrus. Manau, ši istorija turėtų padėti suprasti mums iškilsiančias problemas kuriant kadetų ugdymo sistemą Lietuvoje ir tuos pavojus, su kuriais teks susidurti šios sistemos kūrėjams. Deja, mūsų šalyje vis dar neatsiranda racionaliai mąstančių politikų, sugebančių susivienyti į kokią nors panašią organizaciją kaip britiškoji "Navy League".

Jaunimo ugdymas jūrine dvasia

Vienas karo kapelionas, grįžęs iš Krymo karo 1852 m., buvo labai susirūpinęs dėl nepaprastai išaugusio vienišų motinų ir našlaičių berniukų skaičiaus, kurių daugumai atsirado pavojus atsidurti gatvėje. Whitstable miestelyje jis įkūrė vaikų globos namus, kuriuose įdarbino auklėtojais jūreivius, grįžusius iš minėto karo. Panašios našlaičių prieglaudos 1856 m. buvo įkurtos Brixhame, Deptforde, vėliau ir visoje šalyje. Buvo sukurta organizacija "The Naval Lad's Brigade" (karinio jūrų laivyno berniukų brigada), kuri XX a. pradžioje paplito ir kituose šalies miestuose.

1899 m. karalienė Viktorija iš savo iždo skyrė po 10 svarų Vindzoro padalinio kadetų uniformoms pirkti. Nuo 1999 m. birželio 25 d., švenčiant šio įvykio jubiliejų, ši diena buvo paskelbta oficialiu JKK gimtadieniu. 1910 m. "The Navy League" (Britanijos karinio laivyno lyga, parlamentinė lobistinė grupė, veikusi nuo 1895 m.) nusprendė paremti keletą JKK vienetų, tarp jų ir šios lygos karinio jūrų laivyno berniukų brigadą. Ši lyga suvaidino ypatingą vaidmenį JKK atsirasti ir jūrinei ideologijai plėtoti šalyje. Ilgainiui ji tapo pagrindine jaunimo ugdymo jūrine dvasia ideologijos kūrėja ir šios dvasios institutų steigėja bei globėja.

1895 m. buvo įsteigta parlamentinė grupė "The Navy League of GB", istorikų vertinama kaip radikaliųjų dešiniųjų politikų bastionas. Ji siekė daryti įtaką jūriniam mąstymui parlamente ir priminti šaliai apie jos jūrinę praeiti, organinę, geopolitinę priklausomybę nuo jūros. Jos uždavinys buvo teikti paramą Karališkajam jūrų laivynui. Ji organizavo savo vietinius filialus miesteliuose ir miestuose visoje Didžiojoje Britanijoje, pritraukė paramą iš visų visuomenės sluoksnių, kurie domėjosi jūrų prekybos laivyno ir karinio jūrų laivyno problemomis. Kaip rašo istorikas Matthew Johnson, "siekiant jūrinės galybės atkūrimo, bendram darbui susivienijo ir pozicija, ir opozicija".

Karų įtaka JKK korpuso plėtrai

1914 m., prasidėjus I pasauliniam karui, "Navy League" kreipėsi į Admiralitetą dėl 34 brigadų įteisinimo. Tik pasibaigus karui, 1919 m. buvo patvirtintas Karinio jūrų laivyno lygos Jūrų kadetų korpuso, vienijusio visas 34 brigadas, pavadinimas. 1939 m. prasidėjus II pasauliniam karui jau buvo suformuota apie 100 vienetų, vienijančių apie 10 000 kadetų (tik berniukų).

1942 m. "Navy League" jūrų kadetams sukurta specialistų mokymo programa, kuri buvo taikoma karo telegrafistams ir signalininkams rengti, atkreipė JK Admiraliteto dėmesį, jis perėmė ją iš kadetų korpuso. Ji tapo žinoma kaip "Bounty Boys Scheme". Pagal ją kiekvienas padalinys buvo premijuojamas už kiekvieną apmokytą berniuką tarnauti kariniame jūrų laivyne.

Karaliui George VI tapus kadetų korpuso admirolu, korpuso karininkai buvo priskirti Karališkojo karinio jūrų laivyno savanorių rezervui, o pats korpusas buvo pervadintas į Jūrų kadetų korpusą. Kadangi daugelis šalies miestų per karą rinko lėšas karinio laivyno statybai ir jį rengė, korpusas išaugo iki beveik 400 vienetų, turinčių maždaug 50 000 kadetų. Daugelis vietinių korpuso junginių prisiimdavo laivo, kurio statybą miestas finansavo, pavadinimą. Karo pabaigoje jau buvo iki 430 vienetų.

1947 m. "Navy League" ir Admiralitetas pradėjo bendrą JKK finansavimą, kuris buvo įtvirtintas susitarimu, žinomu kaip Jūrų kadetų chartija. Admiralitetas finansiškai ir materialiai parėmė 22 000 kadetų, kuriuos aprūpino uniformomis, valtimis, treniruočių patalpomis, kompensavo kelionės išlaidas ir skyrė tam tikrą užmokestį suaugusiems Karališkojo karinio jūrų laivyno savanorių rezervo darbuotojams instruktoriams.

Į jūrų kadetus - ir mergaitės

1942 m. buvo suformuotas Mergaičių karinio jūrų laivyno mokymo korpusas. 1950 m. "Girls Naval Training Corps" sudarė 50 vienetų, o 1950-ųjų pabaigoje korpusas pakeitė savo pavadinimą į "Girls Navigational Training Corps". 1963 m. Jūrų kadetų taryba sutiko remti mergaičių korpusą ir jis tapo JKK filialu.

1980 m. kovo 31 d. JK gynybos ministerija patvirtino sprendimą priimti Mergaičių laivybos mokymo korpusą į JKK, o bendras kadetų skaičius viršijo 22 000. Mergaičių laivybos mokymo korpusas nustojo egzistuoti kaip atskiras korpusas, jo vienetai buvo įtraukti į JKK, kad sudarytų mergaičių jūrinio rengimo kontingentą. Iš pradžių tokių patvirtintų vienetų buvo 120, vėliau jų skaičius padidintas iki 150. 1986 m. JK gynybos ministerija atsisakė visų kontingentų skaičiaus apribojimų (tarp jų ir ribojimo - mergaičių tik 35proc. korpuse). 1992 m. jau daugiau kaip 300 vienetų sudarė mergaitės. Sėkmingas mergaičių ir berniukų karjeros augimas ir jų suaugusių lyderių integracija per praėjusius 11 metų sulaukė logiško sprendimo - nuo sausio 1 d. nutrauktas atskiras mergaičių kontingento mokymas. Jūrų kadetai, vyrai ir moterys, įgijo teisę į vienodą mokymą. Suaugę JKK darbuotojai, vyrai ir moterys, įgijo tokias pačias galimybes, skiriamuosius ženklus, laipsnius, net darbo užmokestį.

"Navy League" baigė darbą

1955 m. Vyriausiojo karališkųjų jūros pėstininkų vado prašymu Jūrų kadetų taryba sutiko suformuoti Jūrų pėstininkų kadetų korpuso sekciją. 1964 m. Jūrų pėstininkų kadetų korpusas padidino savo pajėgumą nuo 5 vienetų iki 40.

1976 m. "Navy League" buvo pervadinta į Jūrų kadetų asociaciją. Atsakomybė už korpusą buvo perduota Vyriausiajai karinio jūrų laivyno vadovybei Portsmute, o Jūrų kadetų chartija buvo pakeista nauju Susitarimo memorandumu. Tuo baigėsi ilgametė "Navy League" kaip politinės struktūros istorija, išgryninusi idėją, kad stipri jūrinė valstybė neįmanoma be jūrinio mentaliteto ugdymo institucijos. Drįstume teigti, kad būtent ši organizacija ilgus metus kaip skėtis dengė įvairias jaunimo jūrinio ugdymo institucijų iniciatyvas ir galiausiai pati tapo jaunimo jūrinio ugdymo pamatine institucija.

1994 m. buvo įsteigta Tarptautinė jūrų kadetų asociacija, kad paskatintų tarptautinį bendradarbiavimą ir naujų korpusų atsiradimą. Steigėjai buvo Jungtinė Karalystė, Belgija, Bermuda, Kanada, Vokietija, Nyderlandai, Japonija, Pietų Afrika, Švedija ir Jungtinės Amerikos Valstijos. 1995 m. ji buvo pertvarkyta į bendrovę, turinčią nacionalinės labdaros organizacijos statusą. XXI a. pradžioje JKK turėjo maždaug 400 vienetų, kurių bendras narių skaičius siekė maždaug 16 000.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder