Jūros vėjo parkų valdytojų ir žvejų interesai bus derinami

Jūros vėjo parkų valdytojų ir žvejų interesai bus derinami

Žemės ūkio ministerijai įspėjus, kad Baltijos jūroje įrengiant vėjo elektrinių parkus gali būti pažeisti dalies žvejų interesai, energetikos viceministras žada, kad vėjo parkų valdytojų ir žvejų interesai bus derinami. 

„Interesai dėl skirtingų veiklų vienoje teritorijoje bus derinami“, – trečiadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijoje aptariant vėjo elektrinių plėtrą Baltijos jūroje sakė Rytis Kėvelaitis.  

Jo teigimu, pasirenkant teritoriją vėjo parkui jūroje buvo vertinamas ir poveikis žuvininkystei, ir  potencialūs vėjo greičiai.  

Tuo metu Žemės ūkio ministerijos Žuvininkystės skyriaus atstovas Rimantas Šerkšnas pranešė, kad teritorijoje, kur ketinama statyti 700 MW galios vėjo parką, vyksta nemaža žuvų migracija. 

„Viduryje pačios teritorijos yra geri verslinei žvejybai plotai. (...) Ten šešios žvejybos įmonės turi kvotas ir licencijas žvejoti“, – komisijos posėdyje teigė ministerijos specialistas. 

 Anot jo, žvejai sieks, kad jų nuostoliai būtų kompensuojami. 

„Žvejų interesai bus pažeisti, nes jie negalės toje teritorijoje žvejoti. Jie kels klausimus dėl nuostolių kompensavimo, o kas kompensuos – operatorius ar vystytojas?“ – kalbėjo R. Šerkšnas.   

Pasak R. Kėvelaičio, planuojama, kad jūros vėjo aukcionas įvyks 2023 metais. Jo nugalėtojai teritorija galės naudotis 41 metus. Pasak jo, daugiau negu 1 mlrd. eurų vertės projektas sukurtų per 1,3 tūkst. darbo vietų, o biudžetas gautų beveik 9 mln. eurų su darbo mokesčiais susijusių pajamų.    

„Tai būtų didelė privati investicija“, – teigė energetikos viceministras. 

R. Kėvelaitis sakė, kad dėl vėjo elektrinių energijos elektra vartotojams atpigtų, sumažėtų jos importas – parke būtų pagaminama iki 3 TWh elektros per metus, o tai patenkintų iki ketvirtadalio jos poreikio Lietuvoje. 

„Buitinių vartotojų tarifui turėtų 1,5 iki 2,2 proc. poveikį“, – pridūrė viceministras. 

R. Kėvelaičio teigimu, elektros gamybos jūroje infrastruktūros reglamentavimo netrukus imsis Seimas.   

Vėjo elektrinių parkas būtų beveik 30 km nuo kranto nutolusioje jūros teritorijoje.  

Jūrinio vėjo plėtra Baltijos jūroje yra numatyta Nacionalinėje energetikos strategijoje ir Nacionaliniame Energetikos ir klimato srities veiksmų plane.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder