Jūrininkų susitikime - įkvepiančios kalbos ir garbingi apdovanojimai

Jūrininkų susitikime - įkvepiančios kalbos ir garbingi apdovanojimai

Šeštadienį visos uostamiesčio jūrinės organizacijos vieningai paminėjo Jūros šventę. Nors šįmet tradicinės eisenos nebuvo, jūrininkai susibūrė ir jaukią atmosferą sukūrė Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) kiemelyje, kur netrūko ir garbingų svečių, ir prestižinių apdovanojimų, ir nuotaikingų pasirodymų.

LAJM jūrininkų susitikimą organizavo kartu su Lietuvos jūrininkų sąjunga (LJS) ir kitomis jūrinėmis organizacijomis. Tikimasi, kad renginys nuo šiol taps kasmetine tradicija.

Sveikinimai, apdovanojimai ir dainos

Į susitikimą atvyko gausus būrys buvusių ar esamų jūrininkų, tad tarp senų pažįstamų bičiulių užsimezgė daug nuoširdžių diskusijų. Visgi netrukus pokalbiai užkulisiuose persikėlė į sceną.

Po tylos minutės, kuria buvo pagerbti į jūrą išplaukę ir negrįžę jūrininkai, susirinkusiesiems sveikinimo žodį tarė atvykę garbūs svečiai. Vienas jų - Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Uostamiesčio vadovas jūrininkams palinkėjo saugoti ir branginti vieni kitus.

"Čia gimsta tikrieji jūrininkai - čia jie grūdinasi, auga, bręsta", - Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje sakė V. Grubliauskas. - "Po to jūrininkai išvyksta ir garsina Klaipėdos bei visos Lietuvos vardą visame pasaulyje. Džiaugiuosi matydamas švytinčius Jūsų veidus. Tokių pasibuvimų labiausiai pasiilgome per tuos karantino mėnesius. Svarbiausia - bendravimas, gebėjimas ir galėjimas susitikti, spausti rankas. Išnaudokime tai atsargiai. Būkite sveiki ir visada spinduliuokite jūrinę dvasią."

Susirinkusiuosius sveikino ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos absolventas Romualdas Čepulis, mokslus baigęs 1967 metais. 75-erių vyriškis, po 53-ejų metų atvykęs į mokyklą, neslėpė ašarų.

"Atvažiavome į šią šventovę maži, išsigandę. Į mūsų grupę įstojo daugiau nei 30 asmenų. Baigėme tik 18, o dabar gyvų likę vos aštuoni. Ši šventovė mus išmokė drausmės, vyriškumo, taktiškumo, mandagumo, gerbti moterį, suaugusįjį, visus.

Pati mokykla labai pasikeitė, atsinaujino. Vaikščiojant po ją apima nostalgija. Duok Dieve, kad mūsų šalis būtų jūrinė valstybė, o Klaipėda - ne tik miestas prie jūros", - vylėsi R. Čepulis.

Gražiu šventės akcentu tapo solidūs apdovanojimai. Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža kartu su Jūrų veteranų asociacijos pirmininku Vytautu Petruliu įteikė keturis vertingus Jūrų veteranų ženklus. Jais buvo apdovanoti Vladimiras Vorožbijevas, Juozas Pyvoris, Viktoras Vovčenko ir Algimantas Lapinskas.

P. Bekėža priminė, kad jūrininkas, pretenduojantis gauti šį ženklą, jūrų laivų registre registruotuose laivuose turi būti išdirbęs 12,5 metų ir turėti ne mažesnį nei 20 metų sukauptą bendrą stažą. Užsiminta, kad kiek anksčiau toks apdovanojimas buvo įteiktas ir vienam bocmanui, jūroje išdirbusiam net 48 metus.

Po sveikinimo kalbų ir apdovanojimų susirinkusiuosius džiugino dainos. Keletą atliko pats Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas dr. Jonas Sąlyga.

SVEIKINIMAI. Susirinkusius svečius su gražia švente pasveikino Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos vadovas Vaclavas Stankevičius.

Jaunąją kartą ragina nedvejoti

Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos vadovas Vaclavas Stankevičius pasidžiaugė gražia švente. Jis neslėpė, kad organizuoti tokį renginį baimių buvo. Tačiau dabar tikimasi, kad šis renginys taps kasmetine tradicija.

"Ir džiaugiuosi, ir išgyvenu, nes laikotarpis neįprastas. Gerai pažįstu jūrininkų bendruomenę, pats esu Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos absolventas. Puikiai supratome, kad tarp jūrininkų yra ir garbaus amžiaus žmonių, todėl ne visi galėjo atvykti. Tačiau šįmet ir pati Jūros šventė dėl suprantamų priežasčių buvo sutrumpinta, suspausta.

Pagalvojau, kad turime tokią erdvę, kurią galima tinkamai išnaudoti. Todėl su kitomis organizacijomis nutarėme sukviesti jūrininkus į gražų susitikimą. Norisi tikėti, kad tai taps tradicija", - vylėsi V. Stankevičius.

LAJM vadovas turėjo palinkėjimą ir jaunajai kartai. V. Stankevičius ragino neskubėti vykti į užsienį ir neatmesti galimybės aukštumų siekti Klaipėdoje.

"Jūrininko profesija nėra lengva. Tai didžiulė atsakomybė, sunkus darbas. Bet tai yra garbinga profesija. Pats jūroje buvau 17 metų. Tarsi ir negaliu tuo labai girtis. Bet perėjau visas karjeros pakopas - nuo kursanto, jūreivio iki kapitono, direktoriaus. Niekada nesigailėjau savo pasirinkimu.

Norėčiau jaunimui patarti neskubėti vykti dirbti į Londoną ar Paryžių. Kviečiu stoti į mūsų Jūreivystės mokyklą - bus galimybė gauti labai gerą profesiją, išsilavinimą, pamatyti pasaulį, gerai uždirbti", - sakė V. Stankevičius.

Susitikimas taps tradicija

LJS pirmininkas P. Bekėža apgailestavo, kad dėl koronaviruso grėsmės šįmet Jūros šventė liko be pagrindinio akcento - šventinės eisenos. Tačiau, jo manymu, kai kurių renginių nebuvimą puikiai pakeitė jūrininkų susibūrimas.

"Jūrininkai ir taip dažnai plaukioja jūroje, todėl tokie susitikimai - nėra dažni. Su Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla ir kitomis organizacijomis pasitarėme, kad reikėtų suorganizuoti jūrininkų susitikimą. Kaip tik tai ir įvyko. Tikiuosi, kad šis susitikimas taps tradicija", - kalbėjo P. Bekėža.

O kad būtina dėmesį skirti ir jaunajai kartai užsiminė ir P. Bekėža. Jo teigimu, jūrininko profesija turi išties daug galimybių, todėl tiek Klaipėdai, tiek visai Lietuvai svarbu rasti kuo daugiau perspektyvaus jaunimo.

"Mums reikia ugdyti ir jaunąją kartą. Turime rasti, kas mus pakeis. Be ugdymo nieko nebus. Jaunimas turėtų žinoti, kad ši profesija turi daug perspektyvų. Svarbiausia - jūrininkai yra apginti, turi garantijų", - tikino P. Bekėža.

APDOVANOJIMAI. Susitikime išskirtinio dėmesio sulaukė bent 20 metų jūroje praleidę jūrininkai. Jie buvo apdovanoti Jūrų veteranų ženklais.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder