Kodėl su norvegais sunku dirbti?

Kodėl su norvegais sunku dirbti?

Į Norvegiją atvykę vadovai gali pamiršti visas personalo valdymo subtilybes, kurias taikė kitose šalyse. Šioje Skandinavijos šalyje darbuotojai elgiasi kur kas laisviau nei kitur, drąsiai sako savo nuomonę, jiems visada šeima yra svarbiau nei darbas, jie daug atostogauja ir jie beveik niekada nedirba viršvalandžių.

Amerikietė Kimberly Lein-Mathisen prieš ketverius metus Norvegijoje tapo tarptautinės farmacijos kompanijos filialo vadove. Laikraščiui "Dagens Næringsliv" ji pasakojo, kad tik atvykusi į šalį ji sužinojo apie dosnias valstybės išmokas, ilgas atostogas, trumpas darbo valandas. "Tuo metu maniau, kad jie stipriai perspaudžia", - sakė moteris.

Užsienyje vadovai stengiasi sukurti kuo darbingesnę atmosferą, skatina darbuotojus kuo greičiau pasiekti tikslų, net konkuruoti tarpusavyje. Pavyzdžiui, amerikiečiai labai mėgsta rinkti mėnesio geriausius, o Norvegijoje tokio titulo geriau negauti. Norvegai mėgsta dirbti kaip komanda, todėl išsišokti iš minios čia niekas nesiveržia.

Dauguma žmonių į darbą eina apsirengę itin paprastai, kartais net atsiveda naminių gyvūnų. Jeigu norvego vaikas susirgo ar jam tiesiog reikia tėvų pagalbos, darbuotojas nedelsdamas baigs savo darbo dieną. Konditerijos savininkas prancūzas Pascalis Dupuy prisiminė, kad buvo šokiruotas pirmojo savo boso elgesio, nes šis bijojo atvykėliui skirti papeikimą. Jis mano, kad norvegai turėtų būti griežtesni. "Tačiau ne griežtesni apskritai, o tiems, kurie neatlieka savo darbo", - pridūrė prancūzas.

Laisva aplinka darbo rinkoje nevaržo darbuotojų, tačiau vadovui kartais sukuria itin daug problemų. Jeigu jam reikia priimti sprendimą ir jis nori pasitarti su savo pavaldiniais, tai rizikuoja įsivelti į nesibaigiančius debatus. Tačiau reikiamų atsakymų jis gali ir negauti, nes norvegams svarbu pats diskutavimo procesas, bet ne visada esmė, rašo "Dagens Næringsliv".

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder