Istorinis įvykis: Klaipėdoje pristatyta knyga apie mūsų miesto olimpiečius

Istorinis įvykis: Klaipėdoje pristatyta knyga apie mūsų miesto olimpiečius

Penktadienio vakarą I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyko knygos "Klaipėdos sportininkai olimpinėse žaidynėse" pristatymas. Tai istorinis įvykis, kadangi iki šiol panašios knygos apie mūsų miesto olimpiečius niekada nebuvo išleista.

Knygos leidėjas ir renginio organizatorius - Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokykla, sudarytojas - Algirdas Plungė.

Knygoje aprašyti 33 mūsų miestui atstovavę olimpiečiai ir keturi paralimpiečiai, išryškinti pasiekimai ir kitos įdomios istorinės detalės.

Į renginį buvo pakviesti visi knygoje aprašyti olimpiečiai ir jų treneriai. Jiems A. Plungė įteikė po vieną knygos egzempliorių.

"Šiandien Klaipėdoje - didelis įvykis. Pristatome knygą "Klaipėdos sportininkai olimpinėse žaidynėse". Šis leidinys netrukus taps bibliografine retenybe, kadangi tiražas nėra didelis - 200 egzempliorių", - sakė renginį vedęs Klaipėdos sportininkų namų siela, sporto istorikas Algirdas Vaicekauskas. Knygą su vizualizacijomis pristatė A. Plungė.

Renginį paįvairino Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos dvyliktokė, respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė pianistė Karolina Jurkutė (mokytoja metodininkė Živilė Čapienė).

Atvyko olimpinis čempionas

"Vien tas faktas, kad mes visi esame čia, šis įvykis yra svarbus ir reikšmingas. Algirdas Plungė ir visi tie, kas prisidėjo prie šios knygos leidybos - padarė didžiulį darbą. Tai išliks mūsų ateities kartoms, nuguls mūsų istorijos puslapiuose. Tariu ačiū savo ir Klaipėdos mero vardu", - pasidžiaugė į renginį atostogų metu atvykęs Klaipėdos vicemeras, kuruojantis mieste ir sporto klausimus, Arvydas Cesiulis.

Renginyje dalyvavęs dukart olimpinis čempionas, pasaulio rekordininkas dviratininkas Gintautas Umaras pasidžiaugė, kad šioje knygoje yra aprašyta net 12 Klaipėdos dviratininkų, dalyvavusių olimpinėse žaidynėse.

"Šiuose knygos puslapiuose yra aprašyta daug Narsučio Dumbausko auklėtinių. Jis atsiprašė, kad dėl sveikatos problemų negali čia būti. Mes turime gražios istorijos, praeitis yra išties įsimintina. Ji nuostabi tuo, kad galime padėti ranką ant peties, duoti jaunam patarimų, kad mūsų vaikai ir anūkai augtų sveiki ir stiprūs bei siektų savo tikslų", - kalbėjo vienas tituluočiausių visų laikų Lietuvos dviratininkų G. Umaras.

Knygos atsiradimo istorija

Renginio metu buvo atskleista ir knygos atsiradimo istorija.

"Pati knygos idėja gimė prieš daugiau nei metus. Mes esame Sportininkų namų administratoriai, tad su abiem Algirdais - Plunge ir Vaicekausku vieno pokalbio metu nusprendėme, kad vaikams, jaunimui reikia šviečiamojo leidinio. Kilo mintis išleisti kažkokį lankstinuką, kurį jiems galėtume padovanoti. Galiausiai bekalbant, pradėjome mąstyti, kad turime pakankamai medžiagos ir kodėl gi neišleidus knygos? - pasakojo laikinai Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklos direktoriaus funkcijas atliekantis renginių organizatorius Darius Raišutis.

- Ačiū Algirdui Plungei, kuris nepagailėjo savo asmeninio laiko vakarais, galbūt net naktimis, rinko medžiagą, ją susistemino ir štai turime tokį gražų rezultatą. Tikimės, kad ta knygutė atlieps mūsų lūkesčius, kad tie vaikai, atėję į Sportininkų namus, išgirdę tas istorijas gyvai, kažką parsineš į savo mokyklas, namus, šeimas, pradės dalintis ir skleis olimpinę dvasią, judėjimą, meilę sportui", - pridūrė D. Raišutis.

Išsibarstė po pasaulį

A. Plungė apie savo kūrinį kalbėjo kiek pasikuklindamas.

"Šį kūrinėlį vadinti knyga gal kiek per drąsu. Sakyčiau, kad tai aštuoniasdešimt kelių puslapių knygeliūkštė. Aš, kai darbavausi Klaipėdos sportininkų namuose-muziejuje, pastebėjau, kad jaunimas mažai žino apie olimpines žaidynes ir mūsų sportininkų pasiekimus, tad ir kilo idėja parašyti šį leidinuką. Pažiūrėkite, koks yra didžiulis diapazonas laiko atžvilgiu: mūsų vienas iš garbingiausių olimpiečių klaipėdietis Modestas Paulauskas pirmą kartą olimpinėse žaidynėse dalyvavo 1968 metais, o paskutinis mūsų olimpietis Aurimas Didžbalis - 2016 metais. Jie paprasčiausiai vieni kitų gali būti net nematę, tad ir buvo idėja ne tik parašyti knygą, bet ir į vieną vietą sukviesti visus olimpiečius. Tiesa, visus mūsų olimpiečius prisikviesti yra labai sudėtinga, kadangi yra labai plačiai išsibarstę po pasaulį: gyvena Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, JAV, Maltoje ir kitose šalyse", - pabrėžė A. Plungė.

Knygoje "Klaipėdos sportininkai olimpinėse žaidynėse" galima paskaičiuoti sporto šakas, kurios mūsų miestui padovanojo daugiausiai olimpiečių.

"Daugiausiai Klaipėdai olimpiečių paruošė dviratininkai - net dvyliką, po penkis - irkluotojai, krepšininkai ir lengvaatlečiai, po du - plaukimo ir sunkiosios atletikos ir vienas imtynių sporto šakos atstovas. Taip pat aprašyti keturi mūsų miesto paralimpiečiai - lengvaatletės Aldona Grigaliūnienė, Ramunė Adomaitienė, Malda Baumgartė ir irkluotojas Augustas Navickas", - pasakojo A. Plungė.

Pabrėžta ir tai, kad turime klaipėdietį, kuris dalyvavo net ketveriose olimpinėse   žaidynėse - Atlantos (1996 m.), Sidnėjaus (2000 m.), Atėnų (2004 m.) ir Pekino (2008 m.). Tai - sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas. Jis vieneriose olimpinėse žaidynėse buvo arti olimpinio medalio - Atėnuose iškovojo penktąją vietą. 

Paskutinis iš klaipėdiečių, dalyvavęs olimpinėse žaidynėse - sunkiaatletis Aurimas Didžbalis. Jis Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse (2016 m.) iškovojo bronzos medalį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder