Suaugusiam žmogui miegoti reikėtų 8–9 val. per parą. Miegant nepakankamai, iškyla įvairių sveikatos problemų: apima nuovargio jausmas, mieguistumas, virškinimo sutrikimai, galvos skausmai. Dėl miego trūkumo gali netgi silpnėti atmintis, taip pat tampa sunkiau įsisavinti naujas žinias.
Mitybos specialistai į savo racioną, be grūdinės kilmės produktų ir baltymų, rekomenduoja įtraukti kuo daugiau daržovių ir vaisių. Juk egzistuoja produktų, kuriuos suvalgę galime netgi pagerinti miego kokybę.
Pavyzdžiui, raudonosiose vynuogėse yra didelis natūralaus melatonino, medžiagos, kurią organizmas išskiria prieš miegą, kiekis. Jų suvalgius, naktį turėtume miegoti kur kas geriau.
Miego kokybei naudingi produktai
Kiviai. Jie turi daug vitaminų ir mineralų: juose ypač gausu vitaminų C ir E, taip pat kalio bei folio. Kiviai ne tik papildo organizmą vitaminais – atlikti tyrimai parodė, kad vakarais suvalgius po kelis kivius galima pagerinti miego kokybę. Tai gali būti susiję su jų antioksidacinėmis savybėmis ir didele serotonino koncentracija.
Bananai. Juose yra didelė kalio koncentracija, todėl jie gerina miego kokybę. Be to, yra ir B6 vitamino, o būtent jis reikalingas melatonino, padedančio mums užmigti, gamybai.
Riešutai. Migdolai, graikiniai riešutai, pistacijos ar anakardžiai taip pat laikomi maistu, kuris gerina miego kokybę. Riešutuose yra melatonino, taip pat ir mineralų, tokių kaip magnis bei cinkas.
Klinikiniame tyrime buvo nustatyta, kad melatonino, magnio (naudingas ir magnio aliejus) ir cinko derinys vyresniems nemiga sergantiems žmonėms, padeda geriau išsimiegoti.
Ryžiai. Japonijoje atliktas tyrimas parodė, kad tie, kurie reguliariai valgė ryžių, miegojo geriau nei tie, kurie valgė daugiau duonos ar makaronų.
Vyšnios ir jų sultys. Tai dar vienas produktas, padėsiantys saldžiau miegoti. Vyšniose yra nemaža melatonino koncentracija, jos taip pat gali turėti miegui palankų antioksidacinį poveikį.
Vaisių ir riešutų granola
Jums reikės:
arbatinio šaukštelio aliejaus;
graikiško jogurto;
kivio;
banano;
100 ml medaus;
50 ml klevų sirupo;
500 g avižų dribsnių;
100 g migdolų;
2 šaukštų sezamo sėklų;
saujos džiovintų vaisių ir uogų: razinų, spanguolių, džiovintų vyšnių, datulių, abrikosų.
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Keptuvėje šiek tiek pašildykite aliejų, tuomet supilkite medų, klevų sirupą ir kelias minutes pakaitinkite.
Dideliame dubenyje sumaišykite avižas, migdolus ir sezamo sėklas.
Užpilkite juos pašildytu medaus ir klevų sirupo mišiniu, viską gerai išmaišykite ir sudėkite į kepimo skardą.
Riešutus orkaitėje pakepkite apie 15 min., kol įgaus auksinę spalvą ir traškesio. Tuomet skardą ištraukite iš orkaitės, leiskite jiems atvėsti ir pasmulkinkite.
Smulkintą keptų riešutų ir sėklų mišinį sumaišykite su pasirinktais džiovintais vaisiais.
Galiausiai viską patiekite su graikišku jogurtu ir supjaustytomis banano bei kivio riekelėmis.
Skanaus!
Rašyti komentarą