Pieno supirkimo kainos Lietuvoje per metus išaugo penktadaliu
Pasak „Pieno centro“ vadovo Egidijaus Simonio, pasibaigus vasarai, sezoninė pieno gamyba Europos Sąjungos ūkiuose pradeda mažėti, o iš atostogų sugrįžtantys europiečiai didina maisto vartojimą.
„Nepalankūs orai vasaros pabaigoje taip pat sumažino primelžiamo pieno kiekius, palyginti su pernykštės vasaros rezultatais. Mažėjant žaliavinio pieno kiekiui rinkoje, jo supirkimo kaina Bendrijoje šiais metais išaugo“, - sako E. Simonis.
Europos Komisijos duomenimis, natūralaus pieno supirkimo kainų vidurkis per aštuonis šių metų mėnesius Bendrijoje, kaip ir Lietuvoje, yra aukščiausios, palyginti su pastarųjų ketverių metų to laikotarpio kainų vidurkiu.
Pasak eksperto, pieno produktus eksportuojantys perdirbėjai visame pasaulyje susiduria su logistikos problemomis – konteinerių trūksta, o jų transportavimas laivais gerokai pabrango. Produkciją transportuoti Europos Sąjungos vidaus rinkoje tampa problematiška ir dėl vilkikų vairuotojų trūkumo visos Bendrijos mastu, pažymi E. Simonis.
Daugiau kaip pusę Lietuvos žalio pieno gamybos rinkos valdantiems stambiems pieno ūkiams, parduodantiems daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį, šalies pieno perdirbimo įmonės rugpjūtį už natūralų pieną mokėjo vidutiniškai 353,5 euro už toną. Per mėnesį ši kaina padidėjo 6,5 proc.
Kaina, mokama stambiems Lietuvos pieno ūkiams, beveik atitinka žalio pieno kainų vidurkį Europos Sąjungoje (ES).
šalyse, kuriose vyrauja dideli pieno ūkiai, išankstiniais duomenimis, rugpjūtį mokėta vidutinė kaina už natūralų pieną siekė 359,7 euro už toną, arba 0,6 proc. daugiau nei liepą.
Rašyti komentarą