Aromatingas apelsinų pyragas papuoš Velykų stalą: pavyks net nepatyrusiems kepėjams

(1)

Po ilgos žiemos esame pasiilgę spalvų, tad Velykų stalą puošime ne tik margučiais, bet ir ryškiaspalviais patiekalais: žaliomis salotomis, uogomis gardintais užkandžiais ir vaisių pyragais.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė teigia, kad citrusiniai vaisiai ne tik puikus vitamino C, bet ir flavonoidų, padedančių sustiprinti imunitetą, šaltinis.

Taigi, gaivus apelsinų pyragas gali tapti puikiu šventės akcentu. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šį desertą svarbu gaminti iš sunokusių vaisių, tad dalijasi patarimais, kaip juos išsirinkti parduotuvėje.

Vieni mėgstamiausių lietuvių vaisių ankstyvą pavasarį

Apelsinai – labai universalūs vaisiais. Juos galima skanauti šviežius, spausti sultis, marinuoti mėsą, gardinti kepinius bei desertus. Anot dietologės dr. Editos Gavelienės, apelsinai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, priskiriami didelio maistingumo produktams: „Apelsinuose gausu vitamino C, įvairių mikroelementų ir mineralinių medžiagų.

Juose taip pat yra uždegimą silpninančių antioksidantų bei imuninei sistemai reikalingų flavonoidų. Be to, gausu ir įvairių eterinių aliejų, todėl šių vaisių žievelę, gerai nuplovus, galima panaudoti ne tik gaminant konditerinius gaminius, bet ir ruošiant arbatas.“

Tiesa, kad ir kaip mėgtume apelsinus, nevertėtų jų, kaip ir kitų vaisių, per dieną suvalgyti daugiau nei 300 gramų – mitybos racione svarbu palaikyti įvairovę bei tinkamas proporcijas. Be to, svarbu apelsinus į mitybos racioną įtraukti skirtingais pavidalais: „Pirmenybę reikėtų teikti šviežių vaisių valgymui, kadangi naudingos medžiagos gaunamos ne tik iš skystosios, bet ir iš kietosios vaisiaus dalies.“ 

Skanaujant apelsinus bei kitus citrusinius vaisius vertėtų nepamiršti ir alergijos tikimybės. Pasak dietologės, dėl šios priežasties į vaikų mitybos racioną šiuos vaisius rekomenduojama įtraukti ne ankstyvame amžiuje. Tuo tarpu suaugusiems alergija citrusiniams vaisiams pasitaiko itin retai. 

Apelsinai tiks ir mėsos patiekalams, ir desertams

Prekybos tinklo prekybos tinklo ekspertė pasakoja, kad šiuo metu prekiaujama apelsinais iš Ispanijos ir Italijos – pirkėjai renkasi tiek didžiuosius, tiek raudonuosius, tiek skirtus sultims ar ekologiškus: „Nors daugelis pirkėjų apelsinus skanauja kaip gaivų ir sultingą vaisių, kulinarijoje juos galima panaudoti ir daugybės patiekalų receptams.

Apelsinai suteiks malonaus aromato ir gaivaus rūgštumo mėsos patiekalams bei padažams, paskanins skirtingas salotas ir puikiai derės su įvairiais desertais bei kepiniais.“

Renkantis apelsinus ekspertė pirmiausia pataria atkreipti dėmesį į šių vaisių tekstūrą. „Rinkitės tuos apelsinus, kurie yra sunkūs ir turi tvirtą, smulkios tekstūros odelę. Venkite apelsinų su minkštomis dėmėmis arba tų, kurie atrodo purūs (tuščiaviduriai), nes tai gali būti išsausėjimo požymis.

Tačiau apelsino odelės spalva nėra skonio ar vaisiaus brandumo rodiklis. Žalsvi apelsinai gali būti tokie pat saldūs bei sultingi, kaip ir ryškiai oranžiniai – viskas priklauso nuo rūšies“, – primena ekspertė, patarianti apelsinus laikyti šaldytuve, kad šie nesudžiūtų.

Rinkitės sveikatai palankesnes tradicinių miltų alternatyvas

Artėjant Velykoms gydytoja dietologė primena aukščiausios rūšies miltus vartoti saikingai, nes pagrindinis jų komponentas yra organizmo greitai įsisavinami angliavandeniai, kurių perteklius nėra pageidaujamas:„Palankiausi sveikatai yra viso grūdo miltai, tačiau kiekviena rūšis turi savo papildomų naudų.

Viso grūdo miltų gaminiai yra toje pačioje sveikatai palankaus maitinimosi grupėje kaip ir kruopos, tačiau tam, kad nenukentėtų patiekalų įvairovė, viso grūdo miltų patiekalai gali būti vartojami 1–2 kartus per savaitę.“ 

Pasak jos, jei miltai yra nerafinuoti, jie turi B grupės vitaminų bei eilę mikroelementų, tarp jų ir seleno, kurio gyvenantiems Lietuvoje itin reikia: „Šiuo metu populiarėja gaminiai be gliuteno, tačiau sveikiems žmonėms jo tikrai nereikėtų bijoti, nes tai – įprastas grūdų baltymas.

Tik sergantys celiakija ar neceliakiniu jautrumu gliutenui, negali valgyti gliuteno turinčio maisto, bet kitiems visiškai išbraukti gliuteną iš raciono nėra sveikatai palanku, nes taip yra nuskurdinamas mitybos racionas.“

Miltus lietuviai daugiausia naudoja kepiniams 

„Labiausiai pirkėjai mėgsta universalius kvietinius miltus, kurių nuo viso miltų asortimento parduodame apie 65 procentus. Miltiniai patiekalai – skalsūs, tad jais galima gana nebrangiai pamaitinti visą šeimą.

Tai puikus produktas tiems, kurie nori gyventi taupiau. Neretai pirkėjai miltus įsigyja didesnio tūrio pakuotėse, kas jiems leidžia dar labiau sutaupyti“, – sako ekspertė. 

Anot specialistės, sumažinti maisto išlaidas galite ir dar keliais triukais – rinkdamiesi „Rimi“ ir „Rimi Basic“ privačios etiketės miltus bei pasidomėdami lojalumo programoje taikomomis nuolaidomis. „Verta pasidomėti šiuo metu galiojančiais ypatingais pasiūlymais, nuolaidomis ir apgalvoti, kokių pirkinių artėjančiai šventei jums reikės.

„Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą. Savo asortimente siūlome nemažai privačios etiketės prekės ženklų produktų, tinkančių glitimo netoleruojantiems, sveikesnių miltų alternatyvų ar tiesiog naujų ir įdomesnių skonių ieškantiems pirkėjams.

Iš tokių dažniausiai perkami yra kukurūzų, migdolų, kokosų arba grikių miltai. Dalis pirkėjų išbando avinžirnių, burnočio sėklų bei lęšių miltus“, – sako prekybos tinklo ekspertė.

Nors dažniausiai kepiniams naudojami obuoliai, kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išbandyti ir kitus vaisius: apelsinų riekelės papuoš kepinį ir suteiks švelnaus rūgštumo, tad pyragas nebus per saldus: „Jam galite rinktis tiek mažesniuosius, tiek saldesnius raudonuosius apelsinus ar maišyti juos su oranžiniais – Velykų pyragas nuo to bus tik spalvingesnis.“ 

RECEPTAS

Apelsinų pyragas 

Pyragui reikės:  

2 apelsinų

200 g minkšto sviesto ir šiek tiek skardai patepti 

200 g rudojo cukraus

100 g natūralaus jogurto

4 kiaušinių;

125 g kvietinių miltų;

75 g kukurūzų miltų;

2 šaukšteliai kepimo miltelių;

2–3 šaukštai pieno (nebūtina).

Kaip gaminti:  

Nutarkuokite apelsinų žievelę, supjaustykite apelsinus griežinėliais ir atsargiai, kad nesuirtų, pašalinkite sėklas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros.

Apvalią torto formą ištepkite sviestu ir išklokite kepimo popieriumi. Išdėliokite apelsinų skiltelėmis formos dugną, taip jį visą padengdami. Minkštą sviestą, cukrų ir nutarkuotas apelsinų žieveles ištrinkite iki purumo.

Po vieną įmaišykite kiaušinius, vis įberdami po porą šaukštų miltų. Paskui įmaišykite likusius kvietinius ir kukurūzų miltus, kepimo miltelius, o galiausiai jogurtą.

Jei tešla atrodo per kieta, įpilkite kelis šaukštus pieno. Pyragą kepkite apie keturiasdešimt minučių, o ar bus iškepęs, patikrinkite mediniu smeigtuku – jis turi būti sausas. Atvėsusį pyragą išverskite ant torto padėklo. 

Skanaus!

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder