2008 m. krizę numatęs Nurielis Rubinis perspėjo, kad netrukus bus dar sunkiau

(1)

Amerikiečių ekonomistas Nurielis Rubinis (Nouriel Roubini) prognozuoja, kad netrukus pasaulis susidurs ne tik su dar didesne infliacija, bet ir su stagfliacija (stagnuojančios ekonomikos, didelės infliacijos ir nuosekliai aukšto nedarbo lygio deriniu). Ekonomistas labiausiai išgarsėjo po to, kai numatė 2008 metų krizę.

Jo nuomone, pasaulinės ekonomikos laukia gerokai sunkesni laikai, negu per 1970 metais Vakarų Europą užklupusią naftos krizę. Podkaste „Odd Lots" jis pareiškė, kad didžiausią poveikį ekonomikai turėjo koronaviruso pandemija ir Rusijos prieš Ukrainą pradėtas karas.

Be šių dviejų specialistas įvardino dar 11 negatyvų poveikį turėjusių veiksnių: protekcionizmą, deglobalizaciją, gamybos iš Kinijos perkėlimą į Europą ir JAV, visuomenės senėjimą, migracijos ribojimą, prastėjančius Pekino ir Vašingtono santykius, geopolitines rizikas, klimato kainą, kibernetinius karus, pajamų nelygybę ir JAV dolerio tarptautiniuose atsiskaitymuose atsisakymą.

„Bus blogiau negu aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Tai - ne trumpalaikis reiškinys. Netikiu, kai centriniai bankai žada, kad kovos su infliacija visomis įmanomomis priemonėmis, net jei susidurs su recesija ir skausmingais padariniais. Pirmiausia, tai nebus trumpa ir negili recesija. Bus blogiau, o tuomet prasidės finansiniai sunkumai, kils finansinė ir skolų krizė", - eksperto nuomonę pateikė agentūra „Bloomberg".

Galiausiai, N.Rubinio vertinimu, sulauksime blogiausios nuo 1970 metų ir rimčiausios po pasaulinio finansinio kracho stagfliacinės skolų krizės.

„Problemos, su kuria mes susidursime, esmė yra tame, kad jeigu jūs kovojate su infliacija, tai sukels ne tik recesiją. Be to, pati idėja, kad recesija bus trumpalaikė ir negili yra naivi ir visiškai kvaila. Tiesiai sakau, kad tai - visiška nesąmonė, nes jau susiformavo tokie įsiskolinimai, kokių mes nesame matę per jokią ankstesnę recesiją", - patikslino jis.

Optimali reakcija į dabartinius įvykius, pasak ekonomistų, būtų sprendimas per daug neužsižaisti su infliaciniais lūkesčiais.

„Bet jeigu jūs pasielgsite teisingai, tai susidursite su dvejomis problemomis. Pirmiausia prasidės labai nemaloni recesija, o tuomet susidursite su iki šiol neregėta finansine ir skolų krize. Tai lems centrinių bankų silpnėjimą. Mūsų laukia nemaloni recesija, nemaloni stagfliacija ir dar viena rimta finansinė krizė. Bazinės prognozės būtų tokios", - situaciją apibendrino N.Rubinis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder