Žinomi Lietuvos žmonės apie ekologijos svarbą kalba remdamiesi realiais pavyzdžiais

Žinomi Lietuvos žmonės apie ekologijos svarbą kalba remdamiesi realiais pavyzdžiais

Lietuvoje trys žinomi nuomonės formuotojai gyvai ir virtualiai susitiko su daugiau nei 15 tvarių projektų atstovų. Nuo kalbų apie moteris mokslininkes iki pažintinių takų, kurie pritaikyti ir negalią turintiems žmonėms – susidūrus su projektų atstovais, patys nuomonės formuotojai ėmėsi pokyčių skatinimo. Daugiau nei mėnesį jie kalbėjosi apie aktualias problemas, ieškodami ekologiškų sprendimų. 

Lietuvoje tvaraus gyvenimo idėjas skleidė žurnalistė, žurnalo „What Do People Do“ kūrėja Rasa Jusionytė, keliautojas Aurimas Valujavičius ir komikas Mantas Bartuševičius. Šie trys nuomonės formuotojai tapo tarptautinės kampanijos „Ding Dong“ ambasadoriais ir turėjo galimybę kelti daugiau svarbių klausimų ekologijos temomis bei kelionės įspūdžiais dalinosi savo socialiniuose tinkluose. 

Baltijos jūra ateityje bus šilta ir smirdės

Pirmoji savo kelionę pradėjo R. Jusionytė. Anot jos, per dvi savaites daug kartų kilo minčių apie ateities vaikus, kurie galbūt nebegalės maudytis Baltijos jūroje.

„Visą vaiksytę pramirkau Baltijos jūroje, bet dabar, anot sutiktų mokslininkų, ateityje ji bus šilta ir smirdės - mes taip negailėdami ir be atjautos ją teršiam. Tad mano vaikai gal dar maži ir pasimaudys, bet tos laimės nusiplauti rūpesčius bangose užaugę jau nebeturės“, – savo įspūdžiais dalinosi žurnalistė. 

Taip pat Rasa kėlė socialinius klausimus. Virtualiai pasikalbėjusi su viena iš tvaraus verslo įkūrėjų apie apie greitąją madą, teigė turėjusi ką apgalvoti.

„Praėjus kelioms dienoms po mūsų pokalbio, gavau pasiūlymą reklamuoti dar vieną greitos mados ženklą ir supratau, kad aš nebenoriu. Iš vienos pusės – su vyru taupome būstui ir man patinka gražus rūbai, tad ir užsidirbti ir nemokamai „šmutkių“ gauti būtų visai nieko. Iš kitos pusės – o jei tą pigią striukę siuvo Bangladeše 16 valandų pamainoje be pietų pertraukos, šalia rėkiant naujagimiui? Ir aš dar ją pareklamuosiu“, – svarstė „Ding Dong“ ambasadorė Lietuvoje Rasa Jusionytė. 

Gamta – tarsi antri namai

Vėliau į pažintinę kelionę po Lietuvą leidosi keliautojas Aurimas Valujavičius. Pagrindinė jo tema – pagaminta su gamta. Šios kelionės metu Aurimas turėjo galimybę pažvelgti į ekologiškesnę ateitį. Susipažino su projektų vadovais, kalbėjosi apie vietinę gamybą ir jos tiekimą, atliekų pakartotinį naudojimą, miestų atnaujinimą. 

„Turbūt mėgstamiausia kelionės stotelė tapo būtent Birštono miestas, kuris, manau, yra pavyzdys, kaip miestas turi plėstis, išnaudoti savo potencialą – šiuo atveju gamtą – ir kaip integruoti į ją atsinaujinančius šaltinius.

Labai smagu, kad miesto savivaldybei puikiai sekasi įgyvendinti Europos Sąjungos projektus, tokius kaip apželdinimas, turistiniai centrai, jaunimo laisvalaikio zonos. Gal ateityje net pavyks plėsti „EuroVelo“ dviračių trasą, tokių planų yra“, – atviravo Aurimas Valujavičius.

Pats „Ding Dong“ ambasadorius prisipažino, kad yra gamtos vaikas ir ši tema jam nėra svetima, o atvirkščiai – įdomi bei naudinga. 

„Smagu girdėti, kad Lietuvoje daugėja ne tik žmonių, gyvenančių ekologiškiau, bet ir mažų miestų bei savivaldybių, kurios stengiasi prisidėti prie tvaresnės aplinkos.

Tikiuosi, kad Lietuva ateityje daugiau stengsis vystyti atsinaujinančios energijos projektų ir taip prisidės prie globalinio atšilimo mažinimo Mes visi kartu mažais žingsneliais galime judėti link ekologiškesnio ir tvaresnio gyvenimo būdo, nes žmogus be gamtos niekaip neišsiverstų“, –  kelionės pabaigoje mintimis dalinosi Aurimas Valujavičius. 

Stereotipus griaunantys socialiniai verslai

„Išsivysčiusiose šalyse populiaru socialines problemas spręsti pasitelkiant socialinio verslo pagalbą. Naujo verslo modelio tikslas įrodyti, kad problemas galima spręsti ne tik aukojant ar teikiant neatlygintiną pagalbą,  o kartu užsiimant žmonių su priklausomybėmis integracija ir grąžinant juos į darbo rinką. Džiugu, kad panašūs projektai atsiranda ir Lietuvoje“, – pasakojo trečiasis projekto ambasadorius – komikas Mantas Bartuševičius.

Vienoje iš stotelių Mantas susitiko su socialinio verslo atstovais, kurie ne tik gamina salotas iš vietinių ūkininkų produktų, bet kartu užsiima žmonių su priklausomybėmis integracija ir grąžinimu į darbo rinką. 

„Dar 2004 metais atėjo visa jų komanda ir pasakė, kad gal tuos žmones reikia ne nurašyti, gal kaip tik juos reikia grąžinti į normalų gyvenimą ir prasidėjo 16 metų besitęsiantis ne pelno siekiantis projektas“, – pasakoja Mantas po susitikimo su „Mano Guru“ vadove.

„Net trys mano stotelės buvo apie žiedinę ekonomiką. Susipažinau su Kaune įsikūrusia, tvarų gyvenimo būdą bei žiedinę ekonomiką skatinančia iniciatyva „Pop-Machina“. Vėliau keliavau į Alytų ir apsilankiau pakartotinio naudojimo centre „Tiko Tiks“, — mintimis dalinosi Mantas Bartuševičius. 

Tarptautinio projekto „Ding Dong“ ambasadorius paskutinę dieną savo Instagram paskyroje paskelbė ironizuojantį įrašą, taip norėdamas atkreipti visuomenės dėmesį, kad turi būti mažinama atskirtis tarp negalią turinčių žmonių ir laisvai gamta grožėtis galinčių turistų.

„Kaip „faina“, kad aš galiu nueiti iki apžvalgos aikštelės ir pasidžiaugti atsiveriančiu vaizdu, o vat žmogus, turintis mobilumo negalią, negali, nes yra prikaustytas vežimėlyje“, – rašė žinomas komikas.

M. Bartuševičius kvietė visus socialiniuose tinkluose dalintis nuotraukomis vietų, kurios nėra pritaikytos negalią turintiems žmonėms.  Ambasadorius atviravo, kad norisi kalbėti apie tai ir mažinti esamą atkirtį, norisi, kad visiems būtų suteikta galimybė grožėtis gamta ir pasauliu. 

Spalio 29 dieną Vokietijoje, Belgijoje, Graikijoje, Portugalijoje bei Lietuvoje startavo naujas „žaliasis“ projektas „Ding Dong“, kurio tikslas – kalbėti apie ekologiją, tvarų gyvenimą bei prie to prisidedantį socialiai atsakingą verslą. Prasminga iniciatyva subūrė penkių Europos Sąjungos valstybių nuomonės formuotojus, nešančius skambią žinią bei kartu ieškančius gražių ir prasmingų tvaraus gyvenimo pavyzdžių savo šalyse.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder