Šalyje plinta gerų darbų virusas

Šalyje plinta gerų darbų virusas

Netiesa, kad džiaugiamės, jei kaimyno namas dega. Karantino metu žinomi šalies veidai aplinkiniams demonstruoja solidarumą ir stengiasi palengvinti kasdienybės naštą kas kaip išmano. Esame vienoje valtyje – dalinamės ir irklais, ir gelbėjimo liemenėmis. „Kova su virusu mus sutelkė ir iškėlė gražiausius žmogiškumo sugebėjimus“, - sako fotografas Marius Jovaiša.

„Džiaugiuosi, kad savo pavyzdžiu uždegėme ir kitus verslus. Kasdien man skambina iš smulkiausių kepyklų ir klausia, kaip perduoti bankuchenus ar kruasanus, arba kaip galėtų atvežti rankų kremų gydytojams. Žmonių atjauta ir noras padėti tikrai nėra karantine, nes dar nesutikau abejingų šiai situacijai“, - sako Beata Nicholson.

Įkvėpė žinomi šalies veidai

Kas nepažįstamąjį maloniai pradžiugina keptomis cinamoninėmis bandelėmis, aukoja maistą sunkiai besiverčiantiems šalies gyventojams, kas dalinasi profesinėmis žiniomis ir siūlo nemokamas psichologo konsultacijas nuotoliniu būdu, dovanoja internetinę knygą, dainas, pokalbius ar tiesiog ausį.

Fotografas Marius Jovaiša neseniai išleidęs knygą apie sveiką gyvenimo būdą ir sportą „Aistra gyventi sveikai“ siūlo ją kiekvienam atsisiųsti nemokamai. Aktyviai galima gyventi ir tarp keturių sienų – tiki jis.

„Kova su virusu mus sutelkė ir iškėlė gražiausius žmogiškumo sugebėjimus: solidarumą, pasiaukojimą, pilietiškumą, jautrumą. Pamėginsiu prie to prisidėti. Per karantiną turime daugiau laiko skaityti, mankštintis namuose, pabandyti išmokti ką nors nauja. Galbūt padaryti tempimo, nugaros stiprinimo pratimų. Pasimokyti stovėti ant rankų arba žongliruoti kamuoliukais. Pamąstyti apie sveikesnį maistą. Dabar galite nemokamai parsisiųsti elektroninę mano knygos versiją. Skaitykite į sveikatą!“ - socialiniame tinkle ragina knygos autorius.

Abejingų nepaliko ir atlikėjos Jurgos Šeduikytės surengtas koncertas, kurio žiūrovu galėjo tapti kiekvienas sėdintis prie kompiuterio ekrano. Tuščioje Šv. Kotrynos bažnyčioje su grupe sostinėje surengusi gyvo garso koncertą atlikėja prikaustė tūkstančius stebinčių ir klausančių reginį namuose. Nors koncertai dėl koronaviruso atšaukti, rengiami nuotoliniu būdu leidžia kiekvienam priartėti prie kultūrinės dvasios.

„Pradžioje buvo keista žiūrėti į tuščias kėdes, bet tada sugrįždavo tas vis užsimirštantis faktas, kad kažkur toli, kitam laido gale koncertą stebi tu, Bro ir Se, namie, saugiai, su poilsio išraiška veide, o gal – net ir su per transliaciją pagauta bendra emocija širdy“, - dalinosi Jurga.

Gerų darbų virusas pasklido

Gerų darbų virusas pasklido žaibiškai – geru dalinasi, kas kuo gali. Žinomas marketingo meistras ir knygų autorius Martynas Saikus nemokamai atveria marketingo mokymų knygas. Autorius tiki - jo įžvalgos padės surasti naujų išeičių verslui. Medikams, susidūrusiems su sunkiomis psichologinėmis bėdomis, nemokamai ramstį siūlo Depresijos gydymo centro psichologai Aušra Mockuvienė ir Antanas Mockus. Ragindami ir kitus psichologus nelikti abejingiems Aušra ir Antanas primena, jog dabar yra galimybė ne tik mokytis būti su gyvenimo neapibrėžtumu, nesaugumu, bet ir proga ugdyti žmoniškumą – mokytis empatijos, solidarumo, bendruomeniškumo.

Abejingų nematyti

Sunkiai dirbantiems šalies medikams atiduodami pagarbą ir demonstruodami palaikymą kulinarijos atstovai pasitelkę kurjerių paslaugas gydymo įstaigose, oro uostuose ir mobiliuose patikros punktuose dirbantiems medikams vežioja ką tik iškeptas picas ir kitą maistą. Idėjos autorė, kulinarė ir restoranų tinklo „Jurgis ir Drakonas“ savininkė Beata Nicholson sako, kad tai būdas ne tik solidarizuotis su medikais, bet ir bandymas išsaugoti darbuotojų komandą.

„Pilni šaldytuvai ir puodai maisto ir nulis lankytojų – galvojat, čia mano, restoranų tinklų „Jurgis ir Drakonas“ bei „Brooklyn Brothers“ vadovės naktinis košmaras? Ne, tai tikrovė, pasivijusi mus visus. Prisipažinsiu – apsiverkiau. Juodžiausioje tamsoje, kai galvoje skriejo maždaug tokios mintys: o jeigu bankrotas? Kaip tai įvyksta? Kas bus su darbuotojais? Kaip jie maitins savo vaikus? Kaip jiems padėti? Kas padės mums?“, - atviravo Beata. Kaip pati sako, šalia šių slogių minčių kilo noras susitelkti ir išnaudoti progą. Gera žinia, prie iniciatyvos šalies verslininkai prisijungė kaip mat.

„Džiaugiuosi, kad savo pavyzdžiu uždegėme ir kitus verslus. Kasdien man skambina iš smulkiausių kepyklų ir klausia, kaip perduoti bankuchenus ar kruasanus, arba kaip galėtų atvežti rankų kremų gydytojams. Žmonių atjauta ir noras padėti tikrai nėra karantine, nes dar nesutikau abejingų šiai situacijai“, - sako ji.

Specialisto komentaras

Psichoterapeutas Olegas Lapinas:

- Mūsų siela visada nori ko nors gražaus, nesame visai pragmatiški, todėl vienas būdų ją pakylėti – daryti gerus darbus. Vis dėlto po kiekvieno gero darbo galime įtarti žmogaus egoizmą – galbūt jis mėgaujasi šiuo vaidmeniu? Geras darbas kelia žmogaus vertę, žmogus geriau jaučiasi - tai medicininis faktas. Jei dienos metu davėte išmaldos, iki vakaro bus geresnė nuotaika.

Kai esame ištikti negandos, ieškome būdų, kaip pamaitinti sielą. Be to, negandos akivaizdoje prisimename bendrystę. Galime nemėgti, pavyzdžiui, kaimynų latvių, tačiau jei atsitiktinai juos sutiksime kur nors tolimoje Afrikoje – iškart solidarizuosimės kaip vieno kraujo broliai, sakysime čia saviškiai.

Taip ir bendroje bėdoje jaučiamės sėdintys vienoje valtyje. Nors kartais bendrumas atsiranda ir džiaugsme, tarkime, vasarą visiems šokant į jūrą, vis dėlto net ir kurorte juntama kova dėl geresnės vietos, krypsta pavydo žvilgsniai, kieno figūra geresnė. Bendrumas apimtų, jei jūroje ką nors užpultų ryklys. Kaipmat visas pliažas susivienytų. Žmoniją jungia bendros nelaimės, priešas reikalaujantis susitelkti. Evoliuciškai beždžionės susitelkdavo ne tada, kai rasdavo saldžius kokosus, bet kai kas nors bandydavo iš jų tuos kokosus atimti.

Šiandien žinodami, kad karantinuotis tenka ir Arnoldui Švarcnegeriui, ir Entoniui Hopkinsui ir prezidentams, suprantame, kad esame visi lygūs.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder