Princas: "Laimingi netrokšta išgarsėti"

Princas: "Laimingi netrokšta išgarsėti"

Dainų autorius, prodiuseris, aktorius. Vienas garsiausių visų laikų pasaulio popmuzikos solistų. Vienas iš 9-ojo dešimtmečio superžvaigždžių trejeto, konkuravęs su Maiklu Džeksonu (Michael Jackson) ir Madona (Madonna). 2010 m. JAV žurnalas "Time" jį įtraukė į 100 įtakingiausių pasaulio asmenybių sąrašą.

Šiandien Princui sukanka 56 metai.

Dosjė

Princas Rodžeris Nelsonas (Prince Rogers Nelson) gimė 1958 m. birželio 7 d. Mineapolyje (JAV) džiazo muzikantų šeimoje. Jo tėvas Džonas L. Nelsonas (John L. Nelson) buvo pianistas, dainų kūrėjas. Turėjo net keturis vaikus iki tol, kol sutiko 16 metų jaunesnę Meti Šou (Mattie Shaw) - Princo motiną, irgi džiazo dainininkę. Su ja susilaukė dviejų vaikų; Princas turi dvejais metais jaunesnę seserį Tiką Yven (Tika Evene).

Meti Šou savo vyrą Džoną pravardžiavo Princu. Kai jiedviem gimė sūnus, pavadino jį tokiu vardu.

Princas muzikavo nuo mažumės. Pirmąją savo melodiją "Funk Machine" jis sukūrė būdamas vos septynerių metų - grodamas tėčio fortepijonu.

Kai Princui buvo 10 metų, jo tėvai išsiskyrė. Po skyrybų berniukas gyveno tai su tėvu, tai su motina ir patėviu, tai su giminaičiais ar net draugais. Galiausiai apsistojo kaimynų Andersonų namuose. Čia artimai susidraugavo su jų sūnumi Andrė, kuris vėliau tapo Andrė Saimonu (Andre Cymone) - bosistu, dainų autoriumi, įrašų prodiuseriu. Saimonas grojo Princo grupėje, vėliau pradėjo solo karjerą.

Sulaukęs 18 metų, Princas išsiuntė savo demo įrašus leidybos kompanijoms. Juo susidomėjo "Warner Bros" ir pasirašė su jaunuoliu kontraktą 3 albumams.

1978 m. pasirodė debiutinis Princo albumas "For You". Pats Princas sukūrė visas šio albumo dainas ir pats atliko 27 instrumentų partijas.

1979 m. sausio 5 d. Los Andžele įvyko pirmasis gyvo garso koncertas su grupe. Tais pačiais metais atlikėjas išleido albumą "Prince". Daina "I Wanna Be Your Lover" tapo hitu.

1980 m. pasirodė albumas "Dirty Mind". Kūrinys "Uptown" pateko į JAV geriausių dainų sąrašą.

1981 m. atlikėjas koncertavo, išleido albumą "Controversy",dalyvavo apšildant "The Rolling Stones".

1982 m. pasirodžiuso albumo "1999" buvo parduota daugiau nei 3 mln. kopijų.

1984 m. pasirodė albumas "Purple Rain" ir to paties pavadinimo filmas, kuriame Princas vaidina save patį. Filmas, daina ir albumas užėmė pirmąsias "topų" vietas tuo pačiu metu. Pasaulyje buvo parduota daugiau nei 20 mln. albumo kopijų. Princas tapo muzikos pasaulio megažvaigžde.

MUZIKĄ Princas vadina dieviškąja palaima. "Aš su ja susijęs visą gyvenimą, ir man liežuvis neapsiverstų vadinti jos darbu."

1985 m. apdovanotas 3 "Grammy" statulėlėmis ir "Oskaru" už geriausią filmo dainą "Purple Rain". Tuo pat metu subūrė savo grupę "The Revoliution" ir koncertavo porą metų. Išleido albumą "Around the World in a Day".

1986 m. režisavo muzikinę dramą "Under the Cherry Moon", kurioje pats ir vaidino, išleido albumą "Parade". Tais pačiais metais grupės "The Bangles" atlikta Princo sukurta daina "Manic Monday" tapo popmuzikos "hitu". Metų pabaigoje grupė "The Revoliution" išsiskirstė.

1987 m. pasirodė "Sign 'O' the Times" - kritikų manymu, geriausias darbas, kuriame Princas išbando daugybę stilių. Koncertinio turo metu buvo nufilmuotas ir trečias Princo filmas.

1989 m. Timo Bertono (Tim Barton) režisuotame filme "Betmanas" skamba Princo sukurtas garso takelis.

1990 m. išleido albumą "Graffiti Bridge". Subūręs naują grupę - "The New Power Generation", išleido albumą "Diamonds and Pearls" ir sulaukė sėkmės.

Taip pačiais metais Šineid Okonor (Sinead O'Connor) atliko Princo sukurtą dainą "Nothing Compares 2 U". Kūrinys tapo pasauliniu "hitu".

1993 m. pakeitė savo sceninį vardą į simbolį, sudarytą iš vyriškojo ir moteriškojo pradų. Dainininkas pradėtas vadinti įvairiais vardais, iš kurių populiariausias - "Artistas, anksčiau žinotas kaip Princas".

1995 m. išleido singlą "The Most Beautiful Girl in the World". Daina tapo sėkmingiausia tarptautinėje arenoje per visą Princo karjerą.

1995 m. išleido albumą "The Gold Experience" ir vėliau jau nebesukūrė nieko, kas pranoktų ar bent jau prilygtų iki tol buvusiems projektams.

1996 m., per Valentino dieną, būdamas 37 metų, vedė savo grupės pritariančiąją vokalistę bei šokėją 22 metų puertorikietę Mati Garsiją (Mayte Garcia). Po poros mėnesių Mati suprato, jog laukiasi. Gimęs sūnus Bojus Gregoris (Boy Gregory) sirgo Pfaiferio sindromu - reta genetine kaukolės ir veido kaulų liga. Jis išgyveno tik savaitę.

1998 m. Princas paskelbė išsiskiriantis su Mati Garsia. Oficialiai santuoka anuliuota 2000 m.

1990 m. Princas režisuoja "Purpurinio lietaus" tęsinį - roko muzikos dramą "Graffiti Bridge". Joje pats ir vaidina.

2001 m. per uždarą privačią ceremoniją vedė Manuelą Testolini (Manuela Testolini). Tais pačiais metais tapo Jehovos liudytojų bendruomenės nariu.

2004 m. sugrįžo į sceną pasirodęs "Grammy" ceremonijoje ir kartu su Bejonse (Beyonce) atlikęs dainą "Purple Rain".

Tais pačiais metais išleido albumą "Musicology" ir pelnė 2 "Grammy" apdovanojimus. Žurnalo "The Rolling Stone" duomenimis, per koncertinį turą tapo geriausiai apmokamu pasaulio atlikėju.

2005 m. išleido albumą "3121".

2006 m. - albumas "Planet Earth" ir skyrybos su Manuela Testolini. Judėjimo PETA buvo išrinktas seksualiausiu pasaulio vegetaru.

2007 m. apkaltino "Youtube" autorinių teisių pažeidimu ir reikalavo pašalinti visus neautorizuotus įrašus.

2008 m. - albumas "21 Nights", 2009 m. - "LotusFlow3r", "MPLSound".

2010 m. išleido albumą "20Ten" ir uždarė savo oficialų tinklalapį internete.

Princui priskiriami meilės romanai su daugybe garsių moterų, tarp kurių - Kim Besindžer (Kim Basinger), Madona, Karmen Elektra (Carmen Electra) ir t. t.

Citatos

Gimtadienio nešvenčiu. Tai pats egoistiškiausias šventimo būdas. Ar jūs matėt, kad kas nors Biblijoje švęstų savo gimimo dieną?

Aš nemėgstu interviu. Per daug klausimų.

Užuot kalbėjus, verčiau knygą parašyti.

Aš vis dar neturiu autobiografijos. Už ją tektų brangiai pakloti kitiems autoriams.

Nemėgstu pasakoti apie praeitį.

Iš mamos paveldėjau laukinę prigimtį. Mano tėvas buvo griežtas. Jį domino tik muzika. Mes labai panašūs. Jis irgi savotiškai trenktas.

Kai tėvas mane, paauglį, išmetė į gatvę, aš jam skambinau iš telefono būdelės ir prašiau leisti grįžti. Jis neleido. Tada skambinau seseriai, prašiau ją pasistengti jį įkalbėti. Ji man pasakė, kad aš turiu tėvo paprašyti atleidimo. Aš paprašiau, bet jis vis tiek neleido grįžti. Sėdėjau toje būdelėje dvi valandas ir žliumbiau. Bet tai buvo paskutinis kartas, kai liejau ašaras.

Skurdas verčia žmones būti piktus, parodo juos iš blogiausios pusės. Jaunas buvau labai piktas. Buvau nepasitikintis savimi ir nuolat ką nors užsipuldavau. Merginos su manimi neištverdavo nė poros savaičių.

PIRMOJI Princo žmona iš Puerto Riko kilusi Mati Garsija - dainininkė, šokėja, modelis, aktorė. Ji tapo atlikėjo mūza būdama 16 metų, kai jiedu pirmą kartą susitiko. Princas jai dedikavo dainą "The Most Beautiful Girl in the World". Tačiau porą išskyrė ištikusi tragedija.

Laimingiausi yra tie, kurie nejaučia būtinybės išgarsėti.

Su garso įrašų kompanija visada galima susitarti. Jie tau sako: tu mums atsibodai. Tu jiems atsakai: gerai, kitas mano albumas bus kantri stiliaus.

Muzika - dieviškoji palaima. Aš su ja susijęs visą gyvenimą, ir man liežuvis neapsiverstų pavadinti jos darbu.

Mėgstamiausias mano muzikos instrumentas - tai mano grupė.

Man nepatinka, kai esu lyginamas su Maiklu ar Madona. Žinau tik viena: aš "hitų" turiu daugiau negu Madona vaikų.

Aš esu muzikantas. Ir aš esu muzika.

Esu tikras, jog plaukus man išsaugojo būtent tai, kad visą gyvenimą groju elektrine gitara.

Muzika ne iš karto tapo vizualinė. Prisiminkite ankstesnę MTV: ten nebuvo nė vieno vizualinio atlikėjo - nebent Bouvis (Bowie). Žmonės, sukūrę didžiausius "hitus", rengėsi taip, tarsi eitų į parduotuvę.

Ta muzika, kuri šiandien patenka į televiziją ir radiją, orientuota į vaikus. Ir ją kuria vaikai.

Kaip skamba mano telefonas? Aš neturiu telefono.

Triukšme tu niekada nerasi Dievo.

Man internetas neegzistuoja. Nematau prasmės atiduoti savo muziką "iTunes" ar dar kam nors. Jie negali primokėti už muziką, o paskui įsižeidžia, kad aš nieko neduodu.

Sunku netikėti Dievo, todėl, kad pasaulyje turi būti kas nors didingesnis už žmogų. O būti didingesniam už žmogų - ne taip jau sudėtinga.

Dauguma žmonių širdies gilumoje nori gyventi taip, kad kuo rečiau gyvenimas jiems suteiktų galimybę rinktis.

Kelias - štai ko reikia dviem mylintiems žmonėms.

Aš buvau valdžios priešininkas, bet tuo pat metu buvau mylintis tironas. Negalima būti abiem iš karto. Turėjau tai suprasti. Biblija man padėjo.

Įdomus dalykas yra islamo šalys, kurios teturi vieną religiją. Privalai vilkėti burką. Tokia tvarka. Neturi pasirinkimo. Ir žmonės ten laimingi. O čia žmonės nelaimingi, kad ir ką vilkėtų.

Viskas pasaulyje turi tamsiąją pusę.

Man nepatinka žmonės, kurie sako, esą pasaulis pasikeitė rugsėjo 11-ąją. Pasaulis pasikeitė 1914 metais ir nuo to laiko jame klesti chaosas, karas ir neapykanta.

Aš ant nieko nepykstu. Neturiu jokių priešų.

Kalbama, kad aš avėjau aukštakulnius, nes esu mažo ūgio. Iš tikrųjų aš juos avėjau todėl, kad jie patinka moterims.

Labiausiai mane sukrėtė filmo "Amadėjus" scena, kai Mocartas miršta, jo galvoje skamba muzika, o jis neturi jėgų perduoti jos kitiems.

Nereikia pamiršti, jog genijumi gali tapti ir po mirties.

Laikas - proto kūrinys. Nemanau, kad jis egzistuoja dar kam nors, išskyrus žmogų.

(Iš pasisakymų spaudoje)

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder