Romanas Paolas (Romano Paolo) pirmasis Lietuvą supažindino su tikra itališka pica. Prieš 11 metų į Kauną iš Sicilijos atvykęs kulinarijos meistras nusprendė savo gyvenimą susieti su mūsų kraštu. Anuomet piceriją atidarė Kaune, o štai šiuo metu, jau antrą mėnesį, Romanas - Klaipėdoje veikiančios picerijos savininkas.
"Mano tėvai turėjo duonos kepyklą. Per visą savo gyvenimą dirbau 13-oje restoranų, 22 metus - Vokietijoje. Italijos kraštas nuo seno garsėja kulinarais, valgių gaminimo paslaptys perduodamos iš kartos į kartą."
Lietuva sužavėjo mane savo grožiu. Pirmą kartą atvykęs į Kauną tiesiog įsimylėjau į Laisvės alėją ir pamaniau - kodėl gi čia neapgyvendinus itališkos dvasios? Norėjau supažindinti lietuvaičius su mūsų tradicijomis, ypač - su itališka virtuve. Norėjau, kad lietuviai paragautų tikros itališkos picos, kuri iš Neapolio išplito po visą Italija, o vėliau užkariavo ir visą pasaulį.
Iš tikrųjų laikai buvo nelengvi - nei konservuotų pomidorų, nei alyvuogių nebuvo. Makaronus, prieskonius, padažus, miltus picų paplotėliams ir net pomidorus - viską vežėme iš Italijos. Tačiau ir dabar stengiamės naudoti itališkus produktus - juk atsiveria keliai į Europą.
Teko ragauti didžkukulių, cepelinų, - nusišypso kulinarijos meistras. - Jie man pasirodė labai riebūs. Apskritai lietuviai valgo labai riebų ir sunkų maistą, dažnas valgius užgeria alumi. Italijoje pusryčiai - kava ir pyragėlis, o gausiau italai pavalgo per pietus Maždaug nuo vidurdienio iki 16 val. miesto gatvėse mažai žmonių besutiksi - parduotuvės ir įmonės užsidaro, darbuotojai skuba namo prie stalo, pailsėti. Šiuo metu valgomas kuo įvairesnis maistas - mėsa, žuvis, ryžiai, daržovės... Neatsiejama valgiaraščio dalis - vynas. Po pietų vėl prasideda darbymetis.
Taip, tai tradicinis italų patiekalas. Atrodo, tikri italai juos valgo ištisą dieną. Yra gaminama daugiau kaip 300 makaronų rūšių, o valgomi jie su įvairiausiai padažais. Pastebėjau, kad Lietuvoje populiariausi spagečiai.
Jau 11 metų gyvenu Lietuvoje, pramokau kalbą, švenčiu visas lietuvaičių tradicines šventes - ir Vėlykas, ir Šv. Kalėdas - kaip tikras lietuvis. Be to, tikrąją itališką picą galiu skanauti ir Lietuvoje - ji tinka net šventiniam stalui. Čia pat gyvena ir mano 22-ejų metų sūnus Markas (Marco), su juo kartu dirbame. Esu italas, bet jaučiuosi esąs lietuvis. Žmonės čia nuostabūs, draugiški. Tiesą sakant, kauniečiai yra atviresni, o klaipėdiečiai - santūresni. Dirbdamas savo picerijoje suradau nemažai draugų, be to, atvyksta pažįstami ir iš Italijos. Esu visiškai patenkintas gyvenimu Lietuvoje ir nesiruošiu iš čia išvažiuoti.
Esu išsiskyręs, tačiau čia sutikau nuostabią moterį, dabar esame kartu. Jei prakalbome apie moteris, tai verta pasakyti, kad lietuvaitės yra daug pranašesnes už italės. Jos yra gražesnės, švelnesnės ir linksmo, ir sykiu ramaus būdo. O italių gyslose teka karštas kraujas, tarp jų nemažai feminisčių.
Rašyti komentarą