Lina Skrupskelienė: "Visi gyvenimo iššūkiai yra savaip svarbūs"

Lina Skrupskelienė: "Visi gyvenimo iššūkiai yra savaip svarbūs"

Didžiausiame Vakarų Lietuvos dienraštyje „Vakarų ekspresas“ startuoja naujas rašinių ciklas su rubrika: „Pažintis su Miesto tarybos nariais“. Joje kamantinėsime jau patyrusius politikus ir padėsime skaitytojams dar geriau juos pažinti.

Šiandien  mūsų pašnekovė - miesto tarybos narė Lina Skrupskelienė.

Trumpai apie save.

Gimiau ir augau Klaipėdoje. Tad ir mano vaikystė prabėgo liberalizmu alsuojančioje Klaipėdoje. Pradėjusi studijuoti politikos mokslus Klaipėdos universitete, net nedvejodama tapau LR liberalų sąjūdžio steigėja. Tais pačiais metais priėmiau dar vieną gerą sprendimą ir ištekėjau. Taip, būdama 21 - ių metų, pradėjau politinį ir šeimyninį gyvenimą.

Džiaugiuosi įvairiapusiu gyvenimu, kuriame turiu galimybę derinti darbą pagrindinėje darbovietėje ir politinėje veikloje.

Už kokią konkrečią veiklą esate atsakinga miesto taryboje?

Kaip tarybos narė priklausau Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetui, Šeimos tarybai, Peticijų komisijai, bet visada domiuosi ir kitomis miestui aktualiomis sritimis ir problematika. Praėjusioje kadencijoje daug darbo skyriau šeimos ir švietimo sritims, tad iki šiol jos artimos.

Ar tenkina ši sritis?

Aplinkosauga Klaipėdos mieste yra ta sritis, kuri kasdien atneša naujų iššūkių. Tai sritis, kurios keisti nenorėčiau.

Kokius svarbius darbus, projektus jau pavyko pradėti, ar įgyvendinti?

Be kolegų palaikymo nei vienas darbas, ar projektas nebus įgyvendintas. 2020 m. pradžioje kartu su kolega iniciavome vienkartinės plastiko taros atsisakymą per masinius renginius ir šventes. Tačiau nedrįsčiau savintis vienų, ar kitų iniciatyvų, nes kiekvienas darbas reikalauja bendradarbiavimo. Vienas pats, be kolegų palaikymo, nieko nepasieksi.

Šiuo metu miesto taryboje 17 naujokų. Kiek laiko, Jūsų manymu, reikia norint rimčiau susipažinti su miesto tarybos nario darbu?

Nuo pusės metų iki metų, bet tai labai individualu.

Ar miesto tarybos nario įgaliojimai pakankami, kad būtų galima nuveikti rimtus darbus?

Svarbūs ne tik įgaliojimai, bet ir gebėjimas bendradarbiauti, komunikuoti su kitais miesto tarybos nariais. Jei neturėsi tarybos narių daugumos palaikymo, ar pritarimo, iniciatyvos ir darbai liks neįgyvendinti.

Kokios permainos būtinos miestui?

Kad miestas klestėtų ir augtų, labai svarbu jame gyvenantys žmonės, kurie kuria pridėtinę vertę. Dėl šios priežasties, svarbu didelį dėmesį skirti aukštosioms mokykloms, kurios turi būti konkurencingos ir atitinkančios šių dienų bei ateities aktualijas bei galimų Klaipėdos investuotojų poreikius.  

Taip turėsime didesnes galimybes prisitraukti ir investuotojų, kuriems reikalinga kvalifikuota darbo jėga. Be abejonės, lygiagrečiai reikėtų gerinti sąlygas verslui ir investuotojams.  

Ir dar vienas, ne ką mažiau svarbus uždavinys - aplinkos kokybės gerinimas. Kad žmonių ir įmonių veikla būtų tokia, kuri kurtų pridėtinę vertę kuo mažiau kenkdama aplinkai ir žmonėms.

 

 

Koks jūsų požiūris į išorinio uosto plėtrą?

Tikėtina, kad po dešimties metų išorinio uosto plėtra bus neišvengiama ir būtina.

Ar turite planų, kaip sustabdyti klaipėdiečių emigravimą iš miesto?

Reikia ne sustabdyti emigravimą iš miesto, o pritraukti į miestą. 

Aukštųjų mokyklų patrauklumas ir konkurencingumas, kuris pritrauktų didesnius studijuojančių asmenų srautus. Tuo pačiu didesnis paruoštų specialistų skaičius pritrauktų naujų investuotojų, kuriems reikalinga kvalifikuota darbo jėga, o baigusius studijas studentus skatintų pasilikti mieste.

Kaip apibūdintumėte Klaipėdos miesto tarybos opozicijos ir daugumos santykius?

Santykiai, kuriems trūksta bendradarbiavimo ir abipusio pasitikėjimo, bet tuo pačiu ir gebėjimas rasti racionalių sprendimų, kurie būtini miestui.

Ar Jus, pasukusį politiko keliu, palaiko artimųjų ratas, ar kartais kyla ginčų, diskusijų ir nesutarimų su namiškiais?

Ginčų nekyla, bet prieš kiekvienus rinkimus šeimos nariai klausia ar man tikrai to reikia? 

Ar jau galvojate apie galimybę dalyvauti rinkimuose ir į kitos kadencijos miesto tarybą?

Jei liks neatliktų darbų ir idėjų, o galimybės leis kandidatuoti, tai tikrai kelsiu kandidatūrą.

Kokius seniai pamirštus darbus namie pavyko nuveikti karantino metu?

Dirbu nuotoliniu būdu, vyras – kariškis, tad toliau eina į darbą, o dukra pradėjo mokytis nuotoliniu būdu. Karantino laikotarpis išskirtinai intensyvus ir papildomų darbų atlikti dar nepavyko. 

 

 

 

Kokius tris pirmus darbus atliksite pirmiausiai, kai tik baigsis karantinas?

Susitiksiu maksimaliai su kuo daugiau žmonių. Labai trūksta gyvo bendravimo, apsikabinimo. Labai gera su šeima laiką leisti, bet labai norisi ir platesnio socialinio kontakto.

Mūsų namai dažniausiai savaitgaliais užsipildo svečiais. Tėveliai, sesės, broliai. Tad labia trūksta šurmulio namuose ir to gero jausmo kai visi kartu susirenkame ir namai tarsi tampa duzgiančiu avyliu.

Pasivaikščioti šiltą vakarą su artimiaisiais klaipėdos senamiesčiu, prisėsti lauko kavinėje, kur aplink šurmuliuoja gyvenimas. O vėliau gal ir į naktinį klubą užsukti.
Ir visi trys norai siejasi su žmonėmis. Su gyvu kontaktu, bendravimu… Dabar  su žmonėmis bendraujame, tarsi sulindę kiekvienas į savo stiklainėlius, o taip norisi iš jo išslįsti, apkalbinti ir pabučiuoti. Jau greitai, jau labai labai greitai.

Koks Jūsų hobis ir laisvalaikis?

Alembikas (distiliavimo aparatas), kurio pagalba gaminu hidrolatus (gėlių ar augalų vanduo). Procesas nuo augalų surinkimo iki distiliavimo - užburiantis ir stebuklingas. Leidžia pailsėti ir atitrūkti nuo miestietiško šurmulio.

Taip pat šaltuoju metų sezonu mėgstu kepti duonelę. Užmaišymo, kildymo ir kepimo procesas taip pat svaiginantis. Šeimynai labai patinka pabusti kai visi namai kvepia duonele.

Ar tikite Zodiako ženklais, Angelais Sargais,Talismanais?

Nesu prietaringa, kartais paskaitau horoskopą, kartais nešioju apyrankę su akmenėliu, bet labiausiai tikiu SAVIMI. 

Ar turite laimingą skaičių?

Neturiu laimingų skaičių, bet labiausiai patinkantys skaičiai yra 7 ir 9.

 

 

Ar vaikystėje turėjote pravardę? Jei taip, kokią ir kodėl?

Iki pat šiol kai kurie žmonės vadina mane Linute. Pravardės neturiu, nors reikėtų klausti vaikystės draugų, gal ir vadindavo pravarde man negirdint.

Kuo svajojote tapti vaikystėje?

Nuo mažų dienų traukė profesijos susijusios su jūra. Tad dažnai pasvajodavau būti didelio laivo kapitone.

Ar gera buvote mokinė? Kokie mokslai patiko, kokie ne?

Patiko matematika ir istorija, o nepatiko lietuvių kalba ir chemija.

Kokie užklasiniai užsiėmimai patiko?

Patiko šokių būreliai, vaikiškų rūbų demonstravimas, mokyklos visuomeninio gyvenimo veikla ir renginiai.

Kaip atsidūrėte politikoje?

Dar vaikystėje girdėdavau ir žavėdavausi mūsų miesto mero Eugenijaus Gentvilo veikla, o mano senelis aktyviai domėjosi politika ir nevengdavo diskusijų apie šalies politinį gyvenimą.

Todėl ir mano gyvenimo kelias pasisuko politinės veiklos link. Studijuojant politikos mokslus nusprendžiau praktikos ieškoti Liberalų sąjūdžio veikloje. Po septynerių metų partinėje aktyvioje veikloje, kolegos paskatino kelti kandidatūrą į miesto tarybos rinkimus.

Taip ir prasidėjo darbas Klaipėdos miesto taryboje.

Koks realizuotas darbas, idėja, projektas, sumanymas sprendimas labiausiai džiugina?

Džiugina ne dideli darbai ar projektai, kurių vienas neįgyvendinsi. Labiausiai džiugina galimybė padėti žmonėms sprendžiant jų asmeninius klausimus ar iškilusias problemas.

Koks praeities, ar dabarties politikas Jums yra sektinas pavyzdys?

Dr. Eugenijus Gentvilas – žmogus, kuris žavėjo savo mąstymu, sprendimais, idėjomis ir iškalba.

Apie keliones: kur labiausiai patiko, kur rekomenduotumėte būtinai apsilankyti ir kitiems?

Negaliu išskirti nei vienos kelionės. Jos visos skirtingos ir įspūdingos. Iš kiekvienos parsiveži turto, kuris netelpa į bagažą, o telpa tavo mintyse, požiūryje, idėjose ir patirtyje. Su šeima labiausiai mėgstame savarankiškai organizuotas keliones, kuomet gali iš arti pažinti šalį ir jos kultūrą.

Svajoju apie Japoniją. Nors pati dar nebuvau, bet rekomenduoju.

 

 

Su kokiu įžymiu žmogumi norėtumėt pabendrauti?

Michelle Obama

Populiariausias posakis, sentencija?

Dauguma žmonių turi tiek laimės, kiek patys nori turėti. A. Linkolnas.

Jūsų gyvenimo knyga?

Gyvenimo knyga turbūt dar manęs laukia, bet įsiminė šios knygos: Dievas visada keliauja incognito, Laurent Gounelle ir Gyvoji istorija, Clinton Hillary Rodham

Jūsų mėgiamiausi muzikos kūriniai, muzikinės grupės, kompozitoriai?

Nuo klasikinės iki estradinių dainų, nuo Eric Clapton iki IMANY. Neapsistoju ties vienu kūrinių, grupe ar kompozitoriumi. Dažnai muzika man yra tos dienos nuotaikos ir emocijų atspindys.

Mėgstamiausias patiekalas? Ar yra tokių, kurių nemėgstate?

Kiekvienais metais pomėgiai kinta. Tačiau sunkiausia atsispirti jūros gėrybėms.

 

 

Ar mokate gaminti maistą? Jei taip, ką paruoštumėte savo svečiams?

Šeima sako, kad skaniai gaminu, nors matau, kad kartais jie tiesiog mandagūs. Stengiuosi negaminti kuomet atvyksta uošviai, nes visuomet prisvils, sudegs ar neiškils.

Atvykstant svečiams, jei norime nustebinti kulinariniais šedevrais, prie kulinarinio vairo stoja vyras. Jam tai sekasi puikai.

Ar teko laikytis dietos?

Taip, o kaip be jų. Taip atrandi naujų receptų ir skonių. 

Ar esate savikritiška? Ar pripažįstate savo klaidas?

Taip, esu savikritiška ir klaidas pripažįstu.

Kokių savo neigiamų savybių norėtumėte atsikratyti?

Neturiu ko atsikratyti. Viskas mano ir man brangu. Labiau norėčiau auginti teigiamas savybes, o ne atsikratyti neigiamų (pvz.: būtų smagu auginti pasitikėjimą savo jėgomis).

Ar kitiems sunku Jus perkalbėti?

Ne, bet neperkalbėtų, jei klausimas prieštarautų matų vertybėms ar pamatinėms idėjoms.

Ar turite fobijų: aukščiui, skrydžiui, uždarai patalpai ir panašiai.

Neturiu fobijų, bet nesugebu perlipti gylio baimės. Mano vyras – profesionalus naras. Gera kartais su juo panerti į povandeninį pasaulį, bet tik iki 5 metrų. Giliau panirti nepavyksta gal dėl to, kad vyras per daug detaliai papasakojo, kaip kiekvienas papildomas metras gilyn, kelia riziką.

Kokį didžiausią iššūkį gyvenime teko patirti?

Visi gyvenimo iššūkiai yra savaip svarbūs. Nuo pirmo oro gurkšnio įkvėpimo, tik gimus, iki pirmosios kalbos prieš dideles auditorijas ar pirmojo bučinio.

Kokie Klaipėdos simboliai, Jūsų manymu.  labiausiai reprezentuoja uostamiestį?

Burlaivis "Meridianas", katinėlis, peliukas, mergaitė, berniukas, vaiduoklis.

Kokia Klaipėdos vieta, gatvė, aikštė, Jums  asmeniškai patraukliausia?

Anikės aikštė, kuri jauki ir kartu gyva savo istorija.

Kokia Klaipėda bus po 50 metų?

Miestas, kuriame alsuos laisvė, studijuos daug studentų, o miestas bus švarus ir subalansuotas šeimoms ir senjorams.

Ačiū už atsakymus ir sugaištą laiką.


 

 

Atvykstant svečiams, jei norime nustebinti kulinariniais šedevrais, prie kulinarinio vairo stoja vyras. Jam tai sekasi puikai.
Ar teko laikytis dietos?
Taip, o kaip be jų

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder