Ko pasiekė Markas Zakerbergas per 30 metų

Ko pasiekė Markas Zakerbergas per 30 metų

Pinigai - svarbiausias, bet ne vienintelis socialinio tinklo "Facebook" įkūrėjo sėkmės rodiklis.

Markas Eliotas Zakerbergas (Mark Elliot Zuckerberg) gegužės 14 d. atšventė savo 30-metį.

Pirmąkart jo vardas į žurnalą "Forbes" pateko 2007 m. Tuomet Zakerbergas dar buvo antraeilė figūra, tačiau jau pretenduojanti į turtingiausių amerikiečių "Top-400". Vis dėlto jo perspektyvas žurnalas vertino skeptiškai: "Manoma, kad "Facebook" gali išaugti iki 10 mlrd. dol. kapitalizacijos, tačiau mums ši suma regisi perdėta. Kompanijos metinės pajamos sukasi apie 150 mln. dol. Be abejonės, projektas auga, bet netgi vertinant šiandienos skaičiais investuotojams 30 procentų Zakerbergo dalis - 4,3 mlrd. dol. - kainuoja 1,3 mlrd., o visų paslaugų kaina yra 30 kartų didesnė už pardavimus."

Po 7 metų Zakerbergas su savo kompanija tapo permanentiniu intrigų šaltiniu visam Amerikos verslui. Tiek su pliuso, tiek su minuso ženklu. Daugelis tikėjosi, kad tinklą suės tokie gigantai kaip "Yahoo" ir "Microsoft". 2012 m. laukta, kad po IPO (pirminio viešo akcijų siūlymo visuomenei) prasidės naujas augimo etapas. Neišsipildė nei tie, nei tie lūkesčiai. 2014 m. vasarį "Facebook" įkūrėjas bei generalinis direktorius sukrėtė rinką rekordiniu pirkiniu - tarpplatformine pranešimų aplikacija (skirta susirašinėti išmaniųjų telefonų savininkams) "WhatsApp" - ir tradiciškai sukėlė daugialypius Slėnio senbuvių jausmus.

Mažai kas pasaulyje, sulaukęs 30-mečio, gali pasigirti tokiu pasiekimų kraičiu. Jauniausias vadinamasis "selfmade" milijardierius visoje istorijoje nuo 2008 m. yra pagrindinis modelis technologijų verslo atstovų generacijai. Visi jie domisi kodavimu, bodisi dalykiniu stiliumi, dėvi "hoodie" (studentiškas džemperis su kapišonu), visi labai jauni ir labai turtingi.

Kai Bilui Geitsui (Bill Gates) buvo 30 m., jis dar nebuvo pradėjęs dirbti su savo verslo imperijos deimantu "Microsoft Windows". 30-metis Stivas Džobsas (Steve Jobs) buvo išmestas iš "Apple" ir su triumfu grįžo tik po dešimtmečio savęs ieškojimo. Netgi "Amazon" įkūrėjas Džefas Bezosas (Jeff Bezos), perkopęs trečiąją dešimtį, jei lyginsime su Zakerbergu, gali būti vadinamas kukliu pradedančiuoju, vargu, ar mąstančiu apie globalų virtualų verslą.

Zakerbergas perėjo daugybę išbandymų, įskaitant įsižeidusių tinklo bendrakurių ieškinius, bet nuolat judėjo į priekį. Akivaizdžiu Harvardo absolvento progreso indikatoriumi "Forbes" laiko jo asmeninių pajamų augimą. Per tuos šešerius metus jis praturtėjo nuo 1,5 iki 28,5 mlrd. dol.

"Facebook" įkūrėjas užaugo ne tik rinkos ekvivalento atžvilgiu; jis sutvirtėjo ir psichologiškai, išmoko valdyti stresą ir nebeužsiverti savyje. Jis vedė universiteto bendramokslę Priscilą Čan (Priscilla Chan) ir tapo Bilo Geitso bei Voreno Bafeto (Warren Buffett) filantropinio judėjimo "Dovanojimo priesaika" ("The Giving Pledge") dalyviu. 2010 m. šį milijardierių klubą įkūrę V. Bafetas ir B. Geitsas ragina visus turčius jungtis ir dovanoti pusę savo turto labdarai.

Socialinis tinklas kartu su savo įkūrėju nuėjo ilgą kelią. 2007-2008 m. kiekvienas straipsnis prasidėdavo nuo prognozių, kad šis pankas nesugebės iš "Facebook" padaryti verslo. Kad jis negali išlaikyti svarbių vadovų komandoje ir nežino, kurlink juda jo projektas. Šiandien tai kompanija su 153 mlrd. dol. kapitalizacija. 2013 m. jo metinės pajamos buvo 8 mlrd. dol., o vartotojų bazė apima septintadalį planetos gyventojų. Šiandien Markas - savo finansinės ir visuomeninės galios zenite.

Kas toliau? Zakerbergas neturi ambicijų užimti pirmos eilutės milijardierių sąraše. 2010 m. interviu "Forbes" jis atvirai prisipažino: "Jei būtų mano valia, aš su malonumu išbraukčiau savo pavardę iš jūsų sąrašo."

Parengė Aras MASIULIS

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder