Karalienė Letisija - "mergina iš liaudies"

Karalienė Letisija - "mergina iš liaudies"

Naujoji Ispanijos karalienė Letisija (Letizia) - graži ir stilinga moteris, buvusi žurnalistė ir dviejų mažų princesių mama, toli gražu ne iš karto įtiko ispanams, nusiteikusiems prieš „prasčiokę“ soste. Ir štai neseniai princo žmona Letisija tapo Ispanijos karaliene! Ar galima jos likimą pavadinti Pelenės istorija? Tikrai ne. Letisija ne tik nesiekė karūnos, bet ir visaip stengėsi išvengti „protokolinės“ princesės dalios, ji tiesiog norėjo būti šalia mylimo vyro. Ir vis dėlto šios nepaprastos moters „karjerą“ galima neperdedant pavadinti svaiginama...

Mergina su mikrofonu

Būsimoji Ispanijos karalienė gimė sėkmės lydimoje, bet paprastoje ispanų šeimoje. Jos tėtis buvo žinomas žurnalistas, o mama dirbo medicinos sesele. Letisija Ortis Rokasolano (Letizia Ortiz Rocasolano) buvo jauniausia iš trijų dukterų, lankė paprastą mokyklą Ovjedo mieste ir kažin ar galėjo svajoti apie tai, kad kada nors jos vyras sės į Ispanijos sostą, o ji stovės šalia - graži, grakšti, puikiu „Felipe Varela“ kostiumėliu. Tuo metu iki to buvo labai toli - Letisija planavo eiti tėčio pėdomis ir taip pat tapti žurnaliste. Reikia pasakyti, kad ji buvo ambicinga ir energinga mergaitė, dar mokykloje suprato, kad Ovjede neįgis tokio išsilavinimo kaip sostinėje, ir išvyko tęsti mokslų į Madridą. Viskas sekėsi puikiai: Madride mergina baigė mokyklą, įstojo į Žurnalistikos fakultetą ir pateko į praktiką laikraštyje ABC bei naujienų agentūroje EFE. Letisija visada veržėsi atverti naujus horizontus - mokydamasi net spėjo suvažinėti į stažuotę Meksikoje, padirbėti ten, paskui grįžti į tėvynę. Trumpai tariant, laiko veltui neleido. Visos šios pastangos ją galų gale atvedė į televizijos kompaniją CNN, o tai buvo neginčytina sėkmė.

Asmeninis gražiosios ispanės gyvenimas taip pat buvo audringas: 27 metų ji pirmą kartą ištekėjo už savo dėstytojo, su kuriuo susitikinėjo nuo pirmųjų universiteto kursų. Istorija, aišku, buvo pikantiška ir romantiška, bet gana greitai baigėsi - praėjus metams po vestuvių pora išsiskyrė. Po kelerių metų Letisijos gyvenime įvyko neįtikėtinas dalykas - žurnalistė užmezgė romaną su pačiu Asturijos princu Felipe, sosto paveldėtoju!

Tuo metu, kai susitiko su būsimąja žmona, princas Felipė jau buvo pasiekęs amžių, kai tėvai, karalius Jonas Karolis I ir karalienė Sofija, skųsdamiesi anūkų trūkumu, aktyviai ieškojo sūnui tinkamos mėlyno kraujo nuotakos. Jie „perkratė“ visas Europos kilmingas šeimas, ieškodami geriausios kandidatūros, bet Felipė princesėms buvo abejingas... Mat jam į akį krito jauna žurnalistė, filmavusi televizijos siužetą apie nuskendusį tanklaivį kaip tik tądien, kai princas atvyko į Galisiją. Vėliau, kalbėdamas su žurnalistais, Felipė prisipažino, kad įsimylėjo žmoną iš pirmo žvilgsnio! O karjeristei Letisijai princo merginimas nors ir glostė savimeilę, bet nestipriai. Mergina negalėjo valdančiosios šeimos atstovo vertinti kaip rimto kandidato į jos ranką ir širdį. Juk Letisija buvo tikra realistė ir manė, kad būsimasis Ispanijos karalius negali rimtai įsimylėti paprastos merginos. O Felipė, kaip sakoma, užkibo. Princas visai pamiršo atsargumą ir net keturis kartus kvietė žurnalistę į pasimatymą! Jam dar pasisekė, kad Letisija buvo ne iš plepiųjų ir padori - kita būtų galėjusi parduoti šią istoriją kokiam nors bulvariniam leidiniui. Penktą kartą ji vis dėlto įveikė baimę ir sutiko su princu pavakarieniauti. Taip ir prasidėjo jų meilės istorija, apie kurią ispanai sužinojo tik paskutinę akimirką, kai pora jau paskelbė apie sužadėtuves.

Ramybės drumstėja

Ar reikia sakyti, kad princo Felipės šeima priešiškai sutiko jo pasirinktą gyvenimo draugę? Maža to, kad Letisija nekilminga, išsiskyrusi - dar ir kasdien šmėžuoja žinių laidose su mikrofonu rankose! Infarktas vos neištiko ne tik būsimosios Letisijos anytos karalienės Sofijos, sukrėsta visa ispanų tauta netikėtai parodė manieringumą ir norą nenukrypstamai laikytis tradicijų. Bet nekilminga nekilmingai nelygi. Britai, pavyzdžiui, iškart pamilo demokratiškąją princesę Keitę, nešiojusią nebrangias H&M sukneles. Be to, Ketrina iškart priėmė žaidimo taisykles: kai karalienė uždraudė fotografuotis „Vogue“, jai neatėjo į galvą neklausyti! Ji nuolankiai užsidėjo skrybėlaitę, o ankstesnius drąsius apdarus iškeitė į ramią klasiką. Letisija elgėsi priešingai - ilgai maištavo prieš karališkąją tvarką: ji buvo pasirengusi lydėti vyrą į oficialius renginius ir šypsotis valdiniams, tačiau įnirtingai gynė savo teisę į privatų gyvenimą, teisę lankytis roko koncertuose, vakarieniauti mėgstamuose restoranuose, vilkėti sukneles apnuogintais pečiais ir avėti batus su pakulne, keliais centimetrais aukštesne, nei leidžia oficialios aprangos taisyklės. Kelis mėnesius prieš vestuves Letisija laiką leido ne su jaunikiu, o su jo motina Sofija. Karalienė panoro pati mokyti gerų manierų netikusią marčią. Letisija buvo tiesiog uždaryta rūmuose ir kiaurą parą mokėsi gyventi kitaip: teisingai vaikščioti, sėdėti, valgyti, šypsotis, rengtis... Etiketą mergina perprato greitai, bet su būtinybe nuolatos viešai demonstruoti asmeninį gyvenimą susitaikyti nepajėgė. Už šaltumą ir nekalbumą naujoji princesė ispanams iš pradžių nepatiko. Jų priešiškumo nesušvelnino net kūdikio gimimas.

Dar daugiau, kad taptų Felipės žmona, Letisijai teko oficialiai atsisakyti žurnalistikos, o tai padaryti jai buvo sunku. Žurnalistai princesei irgi buvo negailestingi: peikė jos išvaizdą, kritikavo neseniai atliktą plastinę operaciją (Letisija pasitobulino smakrą ir susimažino nosį), nuolatos apie princesę laidė kandžias pastabas... Net pirmosios dukters, infantės Leonoros gimimas nesuminkštino ispanų širdžių, Letisija liko nemylima princesė. Nors ir keista, priartėti prie žmonių jai padėjo skausmas. 2007 m. mirė Letisijos sesuo, kurią ji labai mylėjo. Tuo metu princesė kaip tik laukėsi antrosios dukters Sofijos... Tada visą Ispaniją sujaudino tragizmo kupini paparacų padaryti kadrai: princesė Letisija su jau pastebimu pilvuku nepaguodžiamai rauda 31 metų sesers laidotuvėse. Galbūt tada ispanai suprato, kad jų princesė - normali moteris, gyva ir pažeidžiama, tik užsidėjo nepermatomą kaukę, vildamasi išlaikyti paslaptyje bent dalį asmeninio gyvenimo. Būtent po Letisijos sesers mirties aštriai kritiškas straipsnių apie princesę tonas pastebimai sušilo.

Ispanų mados globėja

Netrukus po vestuvių, kai pirmasis susijaudinimas nuslūgo, Letisija pradėjo ieškoti širdžiai mielos veiklos. Tapti namų šeimininke ji, pratusi dirbti, neketino. Todėl iškart prisiėmė keletą pareigų. Pirmiausia jai reikėjo pasirinkti labdaringos veiklos sritį, kurią imsis globoti. Nieko keista, kad Letisija pasirinko švietimą. Antra, princesė pradėjo aktyviai remti ispanų dizainerius. Ekonomikos krizės įkarštyje ji periodiškai pasirodydavo su visiems žinomų ispaniškų demokratiškų prekių ženklų „Mango“ ir „Zara“ gaminiais. Bet mėgstamiausias Letisijos prekės ženklas - „Felipe Varela“. Su šio prabangaus ispanų prekės ženklo suknelėmis ji pasirodydavo svarbiausiuose renginiuose, net per vyro karūnavimą. Su dizaineriu karalienė seniai draugauja, būtent jis kuria jai tualetus aukštuomenės priėmimams. Ispanų madai Letisija padarė daug - ne tik finansiškai padėjo jauniems vilčių teikiantiems dizaineriams, bet, regis, nė karto nepasirodė viešai ne ispaniškais drabužiais. Kartais ji leisdavo sau apsirengti pernelyg drąsiai pagal savo padėtį - apnuogindavo pečius ir, o siaube, kelius! Bet, kaip žinoma, stilinga be drąsos ir meilės eksperimentams nebūsi - Ispanijos karalienei pavyksta atrodyti nepriekaištingai ir kartu nenuobodžiai.

Parengta pagal dienraščio „Vakaro žinios“ priedą „Geras!“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder