„Kada, jeigu ne dabar? Paprasti patiekalai įprastą darbo dieną – pats tas, tačiau kalbėdami apie dabartinį gyvenimo etapą, virtuvėje turime susikurti sau šventę, pasistengti kasdienybę praskaidrinti bent skaniais patiekalais“, - įsitikinęs virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas.
Rinkitės įmantrius patiekalus
Pirmadienis: pusryčiams - grikiai, pietums – kugelis, vakarienei – varškės apkepas. Antradienis: pusryčiams - omletas, pietums - kopūstų sriuba, vakarienei šeimininkė pašildo vakarykštį varškės apkepą. Trečiadienis: grikiai... Skamba nuobodokai? Prieš akis dar dvi, o gal keturios, penkios karantino savaitės. Jei namuose ir toliau šitaip maitinsimės, prarasime išlavėjusius skonio receptorius, nusikelsime į gastronomiją prieš dvidešimtį metų.
Virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas sako, jei anksčiau namuose dėl laiko stokos akys nukrypdavo į paprastesnius receptus, šiandien drąsiai galime rinktis tokius, kurie reikalauja nors ir parą troškintis puode. Šalin kugelius – į stalą avienos kulninę, pačių virtą šaltieną!
„Kada, jeigu ne dabar? Kad ir kokia šiandien liūdna situacija už namų durų, kad ir kaip norėtųsi gyvenimą tęsti įprasta vaga, atsiranda kitų gerų dalykų. Dabar turime laiko įgyvendinti senas svajones, kurias atidėliodavome. Virtuvėje pagaliau nors ir dvidešimt valandų galime troškinti jautieną. Paprasti patiekalai įprastą darbo dieną – pats tas, tačiau kalbėdami apie dabartinį gyvenimo etapą, virtuvėje turime susikurti sau šventę, pasistengti kasdienybę praskaidrinti bent skaniais patiekalais“, - įsitikinęs virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas.
Virtuvės šefas prisipažįsta: šiandien jo ir draugės namuose pietų bei vakarienės metas laukiamiausi. Mat jiedu tam skiria ypatingą dėmesį. „Bent taip gauname kasdienybėje džiaugsmelio“, - sako jis.
Po karantino teks persikvalifikuoti
„Pala pala, jei jau visi tapsime kulinarai ir po karantino imsime vaikščioti vieni pas kitus į svečius vakarienės, ką veiks savo srities profesionalai? Restoranų verslui galas?“ - klausiu. „Et, klausimas jautrus...“ – pripažįsta Deivydas.
Virtuvės šefams šis laikas, kaip daugeliui gali pasirodyti, – ne naujų receptų paieškos. Pasibaigus karantinui kulinarinių šedevrų greičiausiai jie nepristatys. D.Praspaliauskas atviras – dabar mintyse, kaip iš naujo reiks pastatyti verslo pamatus.
„Vargu ar žmonės grįš į tą patį ritmą. Su bičiuliais iš Italijos padiskutavome, kad buvome užsnūdę. Kad ir kaip liūdna, veikla turėtų keistis. Nesakau, kad užsidarys virtuvė, tačiau atsiras naujų dalykų. Kasdienis virėjas įgaus naujų kompetencijų. Visi turėsime persikvalifikuoti. Pats pastarąsias dienas esu kurjeris - išvežiojau maisto rinkinukus. Visi esame situacijos įkaitai“, - sako virtuvės profesionalas.
Deivydo savaitės pietų meniu
„Siūlau receptų idėjas, o visa kita – jūsų fantazija. Improvizuokite, ragaukite, kurkite!“, - sako D.Praspaliauskas.
Pirmadienis: ožkos sūrio ir krosnyje keptų burokėlių salotos.
Antradienis: troškinta vištienos šlaunelė su garstyčių, vyno ir medaus padažu ir bulvių koše su špinatais.
Trečiadienis: trinta baravykų sriuba su brokoliais ir chorico dešra, česnakiniu duonos skrebučiu greta.
Ketvirtadienis: lėtai troškintos jautienos troškinys su krienais.
Penktadienis: bulvių ir lašišos blynai (galima ir kita riebi žuvis).
Šeštadienis: keptas upėtakis su pankolio salotomis ir žirnių koše.
Sekmadienis: ėriuko blauzdelė troškinta raudono vyno padaže su orkaitėje keptomis ropinėmis daržovėmis ir batatais.
Deserto? Kaipgi be jo?
Dvigubas šokoladinis pyragas
Reikės:
200 g juodojo šokolado; 100 g sviesto; 100 g riešutų sviesto; 200 g cukraus, 200 g kiaušinių trynių; 300 g kiaušinių baltymų.
Pasiruoškite tris indus. Viename ištirpinkite ir ištrinkite sviestą, šokoladą ir riešutų sviestą. Kitame puode iki labai purios masės išplakite trynius ir cukrų, įmaišykite sviesto ir šokolado mišinį. Trečiame puode iki purios, morenginę masę primenančios konsistencijos išplakite kiaušinių baltymus ir lengvai įsukite prieš tai paruoštą mišinį.
Gautą masę padalykite į dvi dalis. Vieną palikite šaldytuve, kitą supilkite į kepimo skardą ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje 18 min., tada atvėsinkite. Ant kepinio užpilkite iš šaldytuvo išimtą mišinį, sustingdykite ar užšaldykite. Prieš patiekdami, atpjaukite norimą gabalėlį ir palikite apie 20 min. kambario temperatūroje. Skanaus!
Rašyti komentarą