Elida Mantulova: "Man visada buvo ne vis vien, kas vyksta mieste, valstybėje"

Elida Mantulova: "Man visada buvo ne vis vien, kas vyksta mieste, valstybėje"

Didžiausiame Vakarų Lietuvos dienraštyje „Vakarų ekspresas“ tęsiamas naujas rašinių ciklas su rubrika: „Miesto tarybos naujokai“. Joje kamantinėjame pirmą kartą politikos virtuvėje atsidūrusius klaipėdiečius.

Šiandien  mūsų pašnekovė - miesto tarybos narė Elida Mantulova

Trumpai apie save

Gimiau, augau ir Palangoje tremtinių šeimoje. Klaipėdoje gyvenu jau 27 metai. Vilniaus universitete 1993 metais įgijau ekonomisto kvalifikaciją.  2006 metais Mykolo Romerio universitete įgijau teisės magistro laipsnį.

Sukaupta didžiulė patirtis dirbant didelėse prekybos, transporto bei uosto įmonėse, sustiprinta nuolat atnaujinamomis teorinėmis žiniomis leido man 2006 metais pradėti savo sėkmingą verslo teisės bei finansinės apskaitos visų juridinių formų asmenims paslaugų verslą.

2016 metais buvau pakviesta dirbti Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja, todėl mano verslo įmonės veiklą tęsia patikima 8 darbuotojų komanda.

Jau 35 metus turiu nuostabų draugą - mano vyrą, kuris supranta mane ir sudaro sąlygas man save realizuoti tiek darbinėje, tiek bendruomeninėje, visuomeninėje, Rotary klubo, nuolatinės savišvietos veikloje, tuo pačiu dažnai yra nelengvas varžovas mėgiamoje lauko teniso sporto šakoje, nuostabus kelionių palydovas bei įdomus pašnekovas.

 

Už kokią konkrečią veiklą esate atsakingas miesto taryboje?

Miesto taryboje dirbu Miesto plėtros ir strateginio planavimo, Miesto ūkio ir aplinkosaugos bei Kontrolės komitetuose.

Taip pat miesto tarybos sprendimu esu Respublikinės Klaipėdos ligoninės stebėtojų tarybos narė, dirbu Klaipėdos miesto savivaldybės mero sudarytos darbo grupės dėl Klaipėdos miesto savivaldybės 2021–2030 metų strateginio plėtros plano projekto parengimo pogrupyje, rengiančiame minėto strateginio planavimo dokumento Viešojo administravimo dalį.

Ar tenkina ši sritis, ar norėtumėte kuruoti kitą?

Visos miesto gyvenimo sritys yra labai svarbios. Pasirinkau dirbti tose srityse, kuriose reikia greitų sutelktų sprendimų, kur turiu ką pasiūlyti ir su malonumu dirbu.

Kokius svarbius darbus, projektus jau pavyko pradėti, ar įgyvendinti?

Miesto plėtros ir strateginio planavimo srityje išskirčiau du pagrindinius iššūkius. Tai pagrindiniai ilgos trukmės miesto planavimo dokumentai: Strateginis plėtros planas 2021–2030 metams bei Bendrasis miesto planas.

Sieksiu, kad mano iniciatyva daugiabučių namų kvartaluose būtų projektuojamos ir įrengiamos daugiaaukštės automobilių parkavimo aikštelės, kad labiausiai taršos veikiamose vietose būtų įrengiami kompensaciniai želdynai, kad COVID-19  pandemijos suvaldymo tikslu būtų veiksmingiau dezinfekuojamos viešos erdvės.

Svarbiu šios kadencijos darbu laikau miesto materialaus ir finansinio turto valdymo ir disponavimo juo klausimą. 

Kiek laiko, Jūsų manymu, reikia norint rimčiau susipažinti su miesto tarybos nario darbu?

Kadangi man pačiai teko virš dviejų metų dirbti savivaldybės administracijoje, todėl savivaldoje vykstančius procesus aš puikiai žinau.  Tačiau Tarybos nariams, ypač dirbantiems pirmą kadenciją, iš tiesų nėra taip paprasta, kartais gali nepakakti ir kadencijos. 

Ar miesto tarybos nario įgaliojimai pakankami, kad būtų galima nuveikti rimtus darbus?

Viskas priklauso nuo iniciatyvumo, tikro noro ir nuoseklaus darbo.

Kokios permainos būtinos miestui? Kokius pirmus tris uždavinius reikėtų spręsti pirmiausia?

Ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigų išsidėstymas mieste yra netolygus. Šiaurinėje miesto dalyje, kurioje gyvena jaunesnės šeimos su vaikais, trūksta vietų mokyklose bei darželiuose, tuo tarpu pietinėje miesto dalyje švietimo įstaigų auklėtinių nuosekliai kasmet mažėja.

Įvertinant tai, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė pritarė Klaipėdos miesto teritorinių ribų keitimui prijungiant Slengių gyvenvietę, būtini skubūs sprendimai, kad šiaurinės miesto dalies gyventojų vaikų ikimokyklinis ir mokyklinis ugdymas  būtų vykdomas kuo arčiau jų gyvenamosios vietos.

Reikėtų neatidėliojant ieškoti šiaurinėje miesto dalyje švietimo reikmėms pritaikyti tinkamų pastatų bei teritorijų, kuriose būtų vykdoma naujų kokybiškų ugdymo objektų plėtra. 

 

 

Koks jūsų požiūris į išorinio uosto plėtrą?

Kaip žinia, dabartinis Klaipėdos uostas nieko jame nekeičiant gali aptarnauti 2,5 karto daugiau krovinių, nei aptarnauja dabar, vadinasi pajėgumų kroviniams aptarnauti netrūksta.

Lietuvai, siekiančiai išlikti jūrine valstybe, išsaugoti vienintelį jūrų uostą, dabar pats laikas daryti būtinus naujos kartos laivų bei krovinių aptarnavimo infrastruktūros parengimo darbus.

Manau, kad išorinis uostas Lietuvai yra neišvengiama būtinybė, tik uosto plėtros projektas turi būti įgyvendinamas sistemiškai vertinant ir derinant miesto ir uosto santykį. 

Klaipėdoje nebeliko nei 150 tūkstančių gyventojų. Ar turite planų, kaip sustabdyti klaipėdiečių emigravimą iš miesto?

Emigracijos kreivė jau kuris laikas leidžiasi žemyn. Tam, kad į miestą būtų susigrąžinti prarasti ir pritraukti nauji gyventojai, Klaipėdos miestas parengė Ekonominės plėtros strategiją iki 2030 metų. Prie šios strategijos rengimo teko prisidėti man tikrai daug.

Kaip apibūdintumėte Klaipėdos miesto tarybos opozicijos ir daugumos santykius?

Klaipėdos miesto tarybos opozicijos ir daugumos santykiai su retomis išimtimis yra korektiški, orientuoti į miestui svarbių sprendimų priėmimą. 

Ar Jus, pasukusį politiko keliu, palaiko artimųjų ratas, ar kartais kyla ginčų, diskusijų ir nesutarimų su namiškiais?

Mano artimieji mano pasirinkimą palaiko, dažnu atveju iš savo sutuoktinio sulaukiu teisingų pastebėjimų dėl įvairių mieste ir miesto taryboje vykstančių reiškinių. 

Ar jau galvojate apie galimybę dalyvauti rinkimuose ir į kitos kadencijos miesto tarybą?

Keliu sau tikslą naudingai ir prasmingai dirbti šioje kadencijoje, kadencijai einant į pabaigą, įvertinti savo indėlį miesto gerovei ir tik tuomet priimti sprendimus dėl dalyvavimo rinkimuose į sekančios kadencijos tarybą. 

Kokius seniai pamirštus darbus namie pavyko nuveikti karantino metu?

Karantino metu dirbu savo pagrindinį darbą tik per nuotolį. Nors fiziškai dirbu iš namų, bet laisvo nuo darbo laiko daugiau neatsirado. Priešingai, neretai tenka užsilaikyti darbe „antrame aukšte“, kaip juokauja mano vyras, tad nenuveikti darbai  namuose toliau kantriai laukia mano dėmesio. 

Koks Jūsų hobis ir laisvalaikis?

Skaityti mėgau visą savo gyvenimą, skaitau ir dabar. Prieš 9 metus suradau sportą – žaidžiu lauko tenisą, deja, dabar dėl karantino, šio pomėgio laikinai teko atsisakyti, kaip ir pomėgio keliauti... 

 

 

Ar tikite Zodiako ženklais, Angelais Sargais,Talismanais?

Jei skaitau spaudą, horoskopus smagumo dėlei peržvelgiu, o šiaip visokiais ženklais ar prietarais netikiu. Nesu labai gera katalikė, bet kasdien padėkoju Dievui už sveikatą, saugumą, sėkmę. Paprastai nieko neprašau, tik padėkoju.

Ar turite laimingą skaičių?

Gal ir turiu laimingą skaičių, bet pati to dar nežinau. 

Ar vaikystėje turėjote pravardę? 

Pravardės vaikystėje neturėjau. Kurį laiką mano vardą klasės draugai bandė trumpinti ir mane vadinti „Ela“, bet neprigijo.

Kuo svajojote tapti vaikystėje?

Galvojau studijuoti žurnalistiką, nes man visada patiko literatūra, gerai interpretavau literatūros kūrinius, rašiau straipsnius.

Kokie mokslai patiko, kokie ne?

Aukso medalio negavau, pritrūko vos poros penketukų (tada buvo penkiabalė sistema). Buvau stipri matematikė, dalyvaudavau matematikos olimpiadose, bet tuo pačiu mėgau ir lietuvių kalbą. Labiausiai nemėgau fizinio lavinimo pamokos.

Kokie užklasiniai užsiėmimai patiko?

Vaikystėje aktyviai užsiiminėjau orientaciniu sportu ir buvau pasiekusiu kandidatės į jaunučių sporto meistrus lygį, bet, autoįvykyje žuvus mano treneriui, atsisveikinau su šia sporto šaka ir su sportu aplamai net trisdešimčiai metų. Lankiau muzikos mokyklą kanklių klasę, taip pat šokau pramoginius šokius. 

Kaip atsidūrėte politikoje?

Man visada buvo ne vis vien, kas vyksta mieste, valstybėje. Pagal savo prigimtines pažiūras esu liberalė. Į politiką vis „keldavau koją“, bet vis įvykdavo koks liberalią partiją provokuojantis įvykis ir aš atsitraukdavau iki nepradėjo steigtis Liberalų sąjūdis.

Esu Liberalų sąjūdžio steigėja, iki 2018 metų rudens buvau Klaipėdos skyriaus nare. Šiuo metu esu nepartinė.

Koks realizuotas darbas, idėja, projektas, sumanymas sprendimas labiausiai džiugina?

Save giriu nuolat už savo mažus kasdienius pasiekimus, už sėkmingai įgyvendintą dienai numatytą darbų apimtį ir padarius daugiau. Per gyvenimą realizuotų džiuginančių projektų yra labai daug.

Tai ir nuostabi šeima, ir profesinė karjera, ir sėkmingas nuosavas verslas, nuolatinis mokymasis ir naujos kompetencijos, naujos pradžios.  

Koks praeities, ar dabarties politikas Jums yra sektinas pavyzdys?

Gerbiu politikus su tvirtu stuburu. Vinstonas Čerčilis - man yra strateginio mąstymo bei taktinių sprendimų nepakartotas pavyzdys. Labai gerbiu jo ekscelenciją Valdą Adamkų.

Apie keliones: kur labiausiai patiko, kur rekomenduotumėte būtinai apsilankyti ir kitiems?

Aplankiau labai daug šalių ir iš visur parsivežiau neišdildomų įspūdžių. Labiausiai patikęs miestas – Singapūras, geriausia vieta „Bonifacijaus atostogoms“ – Dominyka, gražiausia gamta – Indonezija.

Šiemet planavau sugrįžti į Afriką, kurioje atradau nesuvaidintą žmonių gerumą, nepaliestą gamtą ir pirmykštes Masajų gentis arba į Meksiką, kurioje pažinau ir iki šiol negaliu rasti sau atsakymo dėl Majų išminties unikalumo. Bet pandemija planus pakoregavo.

Su kokiu įžymiu žmogumi norėtumėt pabendrauti?

Labai norėčiau pabendrauti su jo ekscelencija prezidentu Valdu Adamkumi bei jo žmona Alma Adamkiene. Jie man yra tvarios šeimos pavyzdys, aukštosios diplomatijos mokytojai. 

Apie svajones, greitus drąsius sprendimus, pasitikėjimą, verslą, įtikinėjimą, žmonių įtrauktį, iššūkius bei išdavystę mielai pakalbėčiau su  amžiną jam atilsį Steve Jobs. 

Populiariausias posakis, sentencija

„Sėkmė susideda iš žingsniavimo nuo vienos nesėkmės prie kitos, neprarandant entuziazmo“ V. Čerčilis

Jūsų gyvenimo knyga (os)?

Mėgstu skaityti verslo guru knygas, o mylimiausias autorius yra Eliyahu M. Galdratt. Perskaičiau visas jo į lietuvių kalbą išverstas knygas ir jau kuris laikas nieko šio autoriaus naujo nėra, todėl su malonumu perskaičiau prof. dr. Vyganto Vareikio rekomenduotą Amos Oz knygą  „Pasakojimas apie meilę ir tamsą“, o  šiuo metu skaitau naują Vytauto Čepo knygą „Siena“.

Jūsų mėgiamiausi muzikos kūriniai, muzikinės grupės, kompozitoriai?

Labai mėgstu legendinės grupės „Queen“, Leonard Cohen ir pučiamųjų orkestrų atliekamą muziką.  

Mėgstamiausias patiekalas? Ar yra tokių, kurių nemėgstate?

Nepasakyčiau, kad nemėgstu, greičiau negerbiu Rūgštynių sriubos. Visa kita valgau su malonumu. Labai mėgstu jūros gerybes. 


Ar mokate gaminti maistą? Jei taip, ką paruoštumėte savo svečiams?

Taip, maistą gaminu ir ragaujantys visada jį giria, tikiuosi nuoširdžiai. Svečiams paruoščiau savo „firminį“ patiekalą - antį, įdarytą ryžiais. Šį receptą išmokau iš savo mamos, nes šitaip paruoštą antį labai mėgau nuo vaikystės.  

Ar teko laikytis dietos?

Nepasakyčiau, kad laikiausi dietos. Labiau gal maitinausi pagal nuotaiką.

Ar esate savikritiška? Ar pripažįstate savo klaidas?

Kaip yra pasakęs Markas Tulijus Ciceronas „Klysta kiekvienas, klaidos neišsižada tik beprotis“. Labai išgyvenu dėl savo klaidų, bet tuo pat metu įgyju naujos patirties. 

Kokių savo neigiamų savybių norėtumėte atsikratyti?

Politikoje man trukdo mano įgimtas santūrumas.

Ar kitiems sunku Jus perkalbėti?

Visada girdžiu argumentus ir, jei jie įtikinami, man savo pradinę nuomonę pakeisti ne gėda. 

Ar turite fobijų: aukščiui, skrydžiui, uždarai patalpai ir panašiai.

Nors ir slidinėju, bet nuogų kalnų prisibijau. 

Kokį didžiausią iššūkį gyvenime teko patirti?

Manau didžiausią iššūkį šiuo metu visi kartu patiriame. Tai mus užgriuvusi pandemija ir su tuo neišvengiamai artėjantis ekonomikos nuosmukis.  

Kokie Klaipėdos simboliai, Jūsų manymu labiausiai reprezentuoja uostamiestį?

Smiltynė su Jūrų muziejumi, Karalienės Luizės istorinis palikimas, Klaipėdos universiteto botanikos sodas, Senasis Klaipėdos paštas. 

Kokia Klaipėdos vieta, gatvė, aikštė, Jums  asmeniškai patraukliausia?

Klaipėdos universiteto senieji pastatai ir universiteto miestelis.

Kokia Klaipėda bus po 50 metų?

Po 50 metų Klaipėda bus, kaip Izraelio Haifa, kur stiprus, bet švarus uostas, itin tamprūs mokslo, verslo ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimo saitai, stipri KMTP veikla, aukštą reitingą turintys universitetai, nuostabūs parkai, daug kūrybinių industrijų smulkaus verslo, daug jaunimo, pagarba ir dėmesys senoliams. 

Ačiū už atsakymus ir sugaištą laiką.



Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder