Daiva Lukauskaitė-Galdikienė: "Švariai, kruopščiai, laiku"

Daiva Lukauskaitė-Galdikienė: "Švariai, kruopščiai, laiku"

(1)

Klaipėdos koncertų salės kaimynystėje prieš pusmetį įsikūręs restobaras "Tabu" klientus vilioja ne tik "strategiškai patogia" vieta centre, bet ir originaliu interjeru, kuriame dera liberali baro atmosfera ir solidaus restorano įvaizdis. Čia būsite pamaloninti ne tik unikaliais kokteiliais bei kitais baro "atributais", bet ir gardžiais pietumis. Tad šį šeštadienį jus supažindiname su "Tabu" virtuvės šeimininke Daiva Lukauskaite-Galdikiene.

Nuo pat kavinės atidarymo jos virtuvėje dirbanti ir šiuo metu maisto ruošimo paradui vadovaujanti moteris neslepia esanti gana reikli vadovė: "Viskas turi būti padaryta švariai, kruopščiai ir laiku", - tvirtino pokalbininkė.

Maistas - kitaip

Kuo "Tabu" virtuvė ypatinga? Kuo ji skiriasi nuo kitų Klaipėdos vietų, kuriose galima papietauti?

Mūsų klientai pirmiausiai atkreipia dėmesį į tai, kad maistas čia patiekiamas kitaip: ne įprastose lėkštėse, bet ant lentelių, skardelių ir kitokių įdomių formų... Tai pagyvina patiekalą, daro jį patrauklesnį, suteikia nekasdienį vaizdą. Na, ir, žinoma, patiekalai yra sotūs bei skanūs. Pietų valgiaraštis nuolat keičiamas, o savaitgaliais siūlome specialius patiekalus.

Ką pasiūlytumėte paragauti pirmą kartą užsukusiam svečiui?

Pasiūlyčiau užsisakyti sumuštinį su šonkaulių mėsa arba sūrainį. Taip pat siūlyčiau paragauti midijų.

Sunkus klausimas

Koks yra jūsų pačios mėgstamiausias patiekalas?

Tiesą sakant, žmogui, dirbančiam virtuvėje, tai labai sunkus klausimas. Kai nuolat ruoši ir ragauji patiekalus, vertini juos, stengiesi, kad kitiems būtų skanu... apie save negalvoji. Net nežinau, kokį vieną patiekalą išskirčiau kaip mėgstamiausią... Daugybę jų yra tekę gaminti ir ragauti per 14 darbo metų. Tiesa, labai mėgstu jūrų gėrybes!

Kada pajutote turinti pomėgį gaminti maistą? Gal atsimenate savo pirmąjį kulinarinį eksperimentą?

Gaminti pamėgau seniai... Gal nuo 14 metų. Tėveliai būdavo darbe, aš paruošdavau sau pietus, jiems - vakarienę. Atsimenu, pirmą kartą išviriau burokėlių sriubos. Ji man nelabai pavyko, buvo kažkokios keistos spalvos, skonis irgi nekoks... - juokiasi. - Bet tėvai vis tiek valgė ir gyrė, sakė - puikiai. Tik kai pasiteiravau mamos, kodėl man nepavyko išvirti taip, kaip jai, ji pamokė, davė patarimų... Taip ir paskatino mane, padrąsino gaminti. Mano mama - nuostabi virėja.

Ar tai jos profesija?

Ne. Ji 35 metus dirbo vairuotoja-ekspeditore. Tėvas - statybų srityje.

Mamos blynai

Kurį mamos patiekalą prisimenate kaip jos "firminį"?

Žemaičių blynus su kopūstų įdaru.

Gal galite papasakoti, kaip ji juos ruošdavo?

Bulves išvirdavo ir sutrindavo. Įdarui imdavo raugintų kopūstų, juos nusunkdavo, pamaišydavo su šviežiais, pagardindavo svogūnais, morkomis, prieskoniais. Tada iš bulvių masės lipdydavo virtinius su įdaru - cepelino formos, ir kepdavo keptuvėje. Patiekdavo su sviesto-grietinės padažu. Nepaprastai skanu.

Ką mėgo jūsų broliai ir sesės?

Turiu dar du brolius, aš - vidurinioji. Jaunėlis labiausiai mėgo tarkių kukulius, vyresnysis - didelis mėsos mėgėjas.

O jūsų pačios vaikai? Ko jie iš mamos išmoko?

Turiu dvi suaugusias dukras. Viena jų, 21 metų, gyvena Londone, ji nėra išranki maistui. Vyresnioji, jai dabar 23 metai, buvo mano dešinioji ranka. Aš kartu ją pasiimdavau, kai eidavau ruošti maisto įvairiuose pokyliuose. Kartą buvau pasiėmusi į ROTARY klubo renginį Mingėje, jis vyko kelias dienas. Reikėjo priruošti maisto 25 žmonėms - tris kartus per dieną. Dirbome dviese, iki paryčių. Atsimenu, tada dukra man pasakė: "Mama, koks sunkus tavo darbas..."

Kokio maisto priruošiate namiškiams, kai pas jus susirenka per šventes?

Kaip ir visi... Jeigu šilta - gaminame lauke, kepame ant žarijų. Vištiena, šonkauliukai...

Netikėtumas

Ką yra tekę ragauti neįprasto?

Taip, Prancūzijoje ragavau krokodilo mėsos. Nebuvau sužavėta... Ten pat teko ragauti lietinių, įdarytų... geriau nesakysiu kuo, nes kai mums pasakė - jau po visko, džiaugiausi, kad nevalgiau, tik paragavau - man nepatiko skonis. Kitos moterys valgė, paskui jas supykino.

Pasakykit, kas tai buvo.

Tam tikra galvijo dalis, - juokiasi.

O be šito, ko nors skanaus ragavote Prancūzijoje?

Taip, ten labai skani kava, gardūs desertai...

Kuris iš restoranų ar kavinių jums yra padaręs geriausią įspūdį?

"Stebuklai" Vilniuje. Man patiko ir interjeras, ir maistas.

Ką valgėte?

Tuno salotas. Buvo paruoštos labai skaniai ir įdomiai. Įvairios žolelės, per vidurį - tunas ir, žinoma, putpelių kiaušiniai.

Receptas šeštadieniui

Kokį nekasdienį patiekalą siūlytumėte pasigaminti "Vakarų ekspreso" skaitytojams šį šeštadienį?

Siūlyčiau paskanauti midijų, troškintų su vaniliniais pomidoriukais ir kitomis daržovėmis bei baltuoju vynu. Reikės šaldytų midijų...

Pirmiausiai sakykit, kur ir kiek jų įsigyti.

Man regis, jų būna "Sanitex" arba "Rimi"... Nusipirkite vieną paketą, tai maždaug kilogramas - užteks dviem žmonėms.

Midijas įdėkite į šiltą vandenį, palaikykite, po to nuplaukite, nušveiskite, kad neliktų samanėlių ir pan. Jeigu geldelė neatsidariusi, jos vartoti negalima.

Kokių ingredientų reikės?

Reikės šalotinio svogūno (jei tokio neturite, imkite paprastą), kelių skiltelių česnako, šiek tiek sviesto, aliejaus, aitriojo pipiro ("čili") - apie 5 g, pomidorų pastos - apie 20 g, vanilinių pomidoriukų (3-4 vnt.), baltojo vyno - 3-4 šaukštų, baziliko arba čiobrelių lapelių, petražolių...

Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, bet kad neparuduotų, įpilkite šiek tiek aliejaus. Berkite kubeliais susmulkintus svogūną, česnaką, aitrųjį pipirą, dėkite pomidoriukus ir patroškinkite.

Po to pilkite baltojo vyno ir nugarinkite. Kai vynas nugaruos, dėkite midijas į prikaistuvį ir vėl pakaitinkite - apie 3-4 minutes. Tada pilkite pomidorų pastos ir dar patroškinkite apie 5 minutes. Paragaukite, ar nieko netrūksta, tada apiberkite smulkintais žalumynais - petražolėmis, čiobreliais ar baziliku.

Patiekite su citrina - ją padėkite atskirai.

Kalbino Andromeda MILINIENĖ

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder