Jaukiuose ir erdviuose prieš penkiolika metų į Lietuvą iš Los Andželo grįžusių gyventi Birutės ir jos vyro verslininko Rimtauto Vizgirdos namuose kalėdinių akcentų dar nėra. Atrodytų, kiek ankstoka, nors prekybos centruose jau seniai vilioja visokie šventiniai blizgučiai ir suvenyrai. Tačiau šeimininkė, užsiimanti visuomenine veikla, vadovaujanti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro Labdaros ir paramos jauniems artistams fondui bei priklausanti Vilniuje veikiančiai Tarptautinei moterų organizacijai, sako, kad sukasi kaip voverė rate. Ponia Birutė su šiai organizacijai priklausančiomis Lietuvoje reziduojančių įvairių šalių ambasadorių žmonomis ir kitomis pagalbininkėmis jau kitą šeštadienį, gruodžio 1 dieną, Vilniaus rotušėje rengia tradicinę Kalėdų labdaros mugę. „Šiais metais vyks jau dešimtoji tokia mugė, todėl ji bus tikrai ypatinga, - pasakoja moteris, tik ką pašovusi į orkaitę greitai paruošiamus vištų šlaunelių kepsnius, kurių receptą ir pateiksime. - Manau, kad šiais laikais jaunos šeimininkės turi nedaug laiko vaišėms paruošti, nes joms tikriausiai rūpi pramogos, renginiai, kuriuos smagu aplankyti su šeima ir vaikais“.
Šiais metais mugėje ypatingas dėmesys skiriamas rankdarbiams. Tad ir B. Vizgirdienė pasistengė kai ką gražaus sukurti savo rankomis. „Ateikite ir pamatysite, - sako ji. - Ten bus ir angeliukų, ir servetėlių, ir papuošalų bei kitokių darbelių. O Lietuvos stende dar bus ir namuose virtų uogienių, paštetų, tradicinių lietuviškų džiovintų žolelių, kurios tinka ir arbatai, ir vaistams“. Ir dar B.Vizgirdienei rūpi gruodžio 4 dieną jos vadovaujamo fondo Operos ir baleto teatre rengiamas kalėdinis labdaros koncertas, kuriame dalyvauja kylančios operos ir baleto žvaigždės, gavusios paramą iš „Orfėjo lyros“ fondo.
Nuo dvasinio peno grįžtame prie valgių, nes šeimininkė, kol orkaitėje troškinosi vištiena, pasakodama apie savo darbus, dar spėjo paruošti egzotiškas salotas iš cikorijų lapų ir pelėsinio sūrio, apšlakstytas balzamiko aliejumi. „Virtuvėje vadovaujuosi taisykle: greitai, skanu ir gražu, o svarbiausia ruošti tokius patiekalus, kuriuos lengva pagaminti“, - aiškina moteris. Ji patikslina, kad ruošiamas ypatingame padaže troškintas vištos šlaunelių patiekalas - Holivudo žvaigždės Džimo Hakmano (Jim Hackmann) išradimas.
O Kūčias ir Kalėdas šį sykį Vizgirdų šeima švęs Kalifornijoje, kur gyvena Birutės brolis. Prie stalo ketina susirinkti apie 40 giminaičių, tarp jų bus ir B.Vizgirdienės trys suaugę vaikai bei būrys anūkų. „Kūčiukų man pačiai tikriausiai nereikės kepti, nes mano iš mamos perimtus lietuviškus valgius moka paruošti ir dukra, bet lietuviškų spanguolių kisielių, kurį visi labai mėgsta, tikrai išvirsiu“, - pažada pašnekovė ir nuskuba nešti ant stalo jau gatavą paukštieną.
Vištų kumpelių kepsniai
6 porcijoms reikės:
18 vienetų kumpelių be odos ir kaulų,
1 stiklainio abrikosų džemo,
4 pakelių prancūziško kepsnių padažo,
2 pakelių džiovintų svogūnų sriubos arba 2 valgomųjų šaukštų džiovintų svogūnų,
žiupsnelio svogūnų laiškų ir sezamo sėklų.
Garnyrui reikės:
2 maišelių ryžių, 1 puodelio šaldytų arba šviežių žirnelių,
50 g svogūnų laiškų ir žiupsnelio krapų.
Vištų kumpelius be kaulo ir odelės nuplaukite ir sudėkite į kepimo indą.
Sumaišykite tris komponentus, kurie, atrodytų, tarpusavyje nedera: sausą svogūnų sriubą, prancūzišką salotų padažą (jų yra pirkti didesnėse parduotuvėse) ir abrikosų džemą, ir užpilkite mėsą.
Pašaukite skardą į orkaitę ir 180 laipsnių temperatūroje palikite kepti, kol viršus truputį apskrus.
Kol vištiena troškinsis, paruoškite 2 pakelius virtų ryžių, kuriuos moka išvirti kiekviena šeimininkė, žirnelių ir smulkiai supjaustytų svogūnėlių garnyrą. Ant jo dar galite užpilti truputį krapų.
Kepsnį papuoškite smulkių svogūnų laiškais ir užbarstykite sezamo sėklų.
Cikorijų ir sūrio salotos
Kol kepa paukštiena, B.Vizgirdienė siūlo per kelias minutes pagaminti cikorijų lapų salotų.
Jums reikės:
2 cikorijų gūžių,
100 g sutrupinto pelėsinio sūrio,
1/2 galvutės mėlynojo svogūno.
Sudėję ant cikorijų lapų sūrio ir svogūno, užpilkite padažu, kurį pasigaminsite iš 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų balzamiko acto ir po 0,5 šaukštelio kelių rūšių garstyčių. Galite pridėti truputį medaus (pagal skonį) ir ant viršaus apšlakstyti kelis lašus tiršto balzamiko acto.
Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Julius/Brigita"
Rašyti komentarą