Algimantas Ramanauskas sugrįš į Klaipėdą paskutinį kartą

Algimantas Ramanauskas sugrįš į Klaipėdą paskutinį kartą

Nesulaukė 2018-ųjų žinomas uostamiesčio dailininkas, tapytojas Algimantas Ramanauskas. Gruodžio 31 d. netikėtai sustojo menininko širdis Anglijoje, Kembridžo mieste, kur jis prieš porą mėnesių persikėlė gyventi su žmona Egle.

A. Ramanausko našlė Eglė Jakšytė liūdną žinią pranešė socialiniame tinkle "Facebook". "Vakarų ekspresui" moteris teigė, jog netektis labai netikėta, nes vyras buvo sveikas, linksmas ir laimingas.

"Kaip visada, Algis daug tapė. Sausio 2-ąją ketino išsinuomoti dirbtuvę Kembridže, ruošėsi parodai Kembridžo meno salone. Paliko labai daug paveikslų. Nežinau jų skaičiaus ir dar negalvojau, ką su šiuo palikimu darysime, nes dar kūno neatgavome. Laukiame, kol paskambins ir pakvies į susitikimą dėl mirties liudijimo išdavimo, nes tai daroma tik per 4 darbo dienas, o atsisveikinimo procedūra Anglijoje vyksta du mėnesius", - sakė E. Jakšytė.

Algimantas Ramanauskas gimė 1955-ųjų balandžio 6 d. Mokėsi Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijoje, studijavo architektūrą ir dizainą Lietuvos dailės akademijoje, režisūrą pas Joną Vaitkų, tačiau visą gyvenimą buvo tapytojas ir laisvas menininkas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys.

Kartą paklaustas, iš ko gyvenąs ir šeimą išlaikąs (su žmona Egle Algis užaugino tris sūnus), dailininkas atsakė: "Kai jau visai "šabaš" būna - tai atsiunčia Dievas karvelį. Kartais, kai pristingu cigarečių - iš kaimynų "susišaudau", maisto Klaipėdoje gali susižvejoti..."

A. Ramanauskas buvo vienas pirmųjų Klaipėdos kūrėjų, emigravusių į užsienį, bei vienas iš nedaugelio, kuris sugrįžo į Klaipėdą iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Vėliau, kai žmona Eglė išvyko studijuoti į Kembridžą, vyras taip pat išvažiavo, tačiau vėl grįžo.

Regis, klaipėdiečio kūryba svetur buvo labiau vertinama ir brangiai parduodama. A. Ramanausko paveikslai eksponuoti Londono karališkojoje galerijoje tarp 150 geriausių pasaulio menininkų, Tarptautinėje meno parodoje Tokijuje, Barselonoje ir kt.

"Aš negaliu kitur gyventi. Aš Klaipėdoje gimęs, čia užaugęs, net Vilniuje ilgiau išbūti negaliu, nors buvau išvažiavęs du kartus po pusmetį. Visur kitur vis tiek esi svetimas", - teigė viename interviu A. Ramanauskas.

Pasak Eglės Jakšytės, Algio valia buvo sudeginti jo kūną po mirties ir pelenus išbarstyti Baltijos jūroj ties jūros vartais. "Taip ir darysim. Tik nežinau, kada", - sakė Eglė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder