Vieną naują mokyklą atidarys, kitą - pradės statyti

Vieną naują mokyklą atidarys, kitą - pradės statyti

Baigiantis šiems metams streikuojantys pedagogai privertė valdžią ir visuomenę labiau atkreipti dėmesį į švietimo problemas. Įvairių pokyčių šioje srityje numatyta ir ateinančiais metais. Tik nežinia, kaip į jas reaguos švietimo bendruomenė.

Kalbama apie planus atnaujinti bendrąsias programas. Numatoma, kad naujas ugdymo turinys būtų daugiau orientuotas į individualų ugdymą, labiau atliepiantį kiekvieno vaiko poreikius ir galimybes. Žadama, kad pirmenybė bus teikiama ne žinioms, o gebėjimams. Tad mokyklos dabar įsijungs į naujų programų, vadovėlių svarstymus.

Šalies mastu planuojami ir pokyčiai brandos egzaminų srityje. Labiau einama prie kaupiamojo procesinio vertinimo, kad visko nelemtų vien egzamino pažymys.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorės Nijolės Laužikienės pasiteiravome, kokių naujovių švietimo srityje ateinančiais metais numatyta uostamiestyje.

Gerbiama Nijole, ar turite kokių nors malonių naujienų kitiems metams?

Manau, kad viena džiugiausių ir svarbiausių žinių, kad pagaliau pradėsime naujos mokyklos statybas. Žinoma, gaila, kad procedūros užtruko, ir pamatinio akmens negalėjome įkasti 2018-aisiais, bet tą padarysime 2019-ųjų pradžioje. Dabar yra renkamas rangovas, tad ateinančių metų pavasarį statybos turėtų prasidėti.

Taip pat smagu, kad prie finišo artėja ilgametis jūrų kadetų mokyklos kūrimo projektas. Tikrai tikimės, kad ateinančiais mokslo metais ši mokykla Klaipėdoje bus įkurta. Tam esame visiškai pasirengę. Jau ministerijoje patvirtinta jūrų kadetų mokyklos samprata, tad, kai skelbsime priėmimą į mokyklas ateinantiems mokslo metams, bus galima pretenduoti ir į šią mokyklą. Planuojama, kad šioje mokykloje galės mokytis apie 180 moksleivių nuo 5 iki 8 klasės

Ar jau aišku, kuriose patalpose įsikurs jūrų kadetų mokykla?

Preliminariai kalbame su Klaipėdos universiteto administracija dėl galimybės panaudoti Sportininkų gatvėje esančias patalpas, kur buvo įsikūręs Tęstinių studijų centras.

Priminkite, kuo ši mokykla bus išskirtinė? Kodėl ji taip laukiama?

Visų pirma dėl to, kad tai specifinis ugdymo procesas - bendrojo ugdymo programa bus papildyta specialiaisiais dalykais. Vienas iš pagrindinių tikslų - diegti mokiniams jūrinės sampratos, jūrinės kultūros dalykus. Mokiniai gaus ne tik teorinių, bet ir praktinių žinių: nuo mazgų rišimo iki gebėjimų valdyti laivą. Taip pat bus ir karinės patirties, dalyvaujant rikiuotėse ir t. t.

Tikriausiai dar viena džiugia naujiena būtų galima įvardinti ir planuojamą centralizuotą mokinių priėmimą į mokyklas?

Taip, nes jau dabar girdime, kad tėvai yra šiek tiek sunerimę, teiraujasi, kada gi bus skelbiamas priėmimas į mokyklas. Nerimauti nereikia, nes registracija į mokyklas neprasidės iš karto po Naujųjų. Kaip ir pernai, tai vyks maždaug vasario viduryje. Tik šį sykį registracija vyks centralizuotai, taip, kaip ir į darželius, mokinius į mokyklas tėvai registruos internetu. Sausio mėnesį vyks programos testavimo darbai, o vasario mėnesį galėsime startuoti.

Paprastai baiminamasi, kad dėl didžiulio antplūdžio programa gali pradėti strigti. Kaip to išvengti?

Esame numatę, kad mokinių registracija skirtingas klases vyks ne tą pačią dieną. Planuojame, kad pradėsime registruoti penktokus, po kelių dienų - devintokus ir tik paskui paleisime didžiausią pirmokų srautą. Turime vilties, kad sistema veiks sklandžiai ir tėvams nebereikės laukti eilėse, kaip būdavo anksčiau. O svarbiausia, kad bus užtikrintas skaidrumas.

Daug metų kalbama apie STEAM programas. Kokia situacija šioje srityje?

Ta programa yra valstybinė, ji turėtų būti paleista nacionaliniu mastu. Bet, keičiantis valdžioms, ji vis stringa. Planas toks, kad kartu su Klaipėdos universitetu steigtume bendras laboratorijas. Iš viso numatyta įsteigti keturias atskirų krypčių laboratorijas, viena iš jų būtų specifinė klaipėdietiška - jūrinės inžinerijos laboratorija. Taigi, infrastruktūra rūpintųsi universitetas, o Savivaldybė turi parengti turinį, kaip vaikai galės lankytis tose laboratorijose ir kartu su mokslininkais gilinti savo žinias. Tad ateinančiais metais esame numatę parengti ugdymo modelius.

Beje, nuo ateinančių mokslo metų Baltijos gimnazijoje pradės veikti universitetinė inžinerinė klasė, tad iki Naujųjų turime parengti informaciją, kokia bus šios klasės išskirtinė programa.

Ar teisingai suprantu, kad mokiniams atsiras galimybių iš anksto rinktis specializacijas?

Vienas iš tikslų, kad būtų kuo didesnė programų įvairovė ir galimybė vaikams pasirinkti skirtingas programas. Smagu, kad siekiant šių tikslų mums labai padeda Klaipėdos universitetas. Bendradarbiavimas su šia aukštąja mokykla pastaruoju metu labai džiugina ir duoda puikių rezultatų. Kaip niekad jaučiame, kad mieste turime universitetą ir kad jis nori bendradarbiauti su švietimo įstaigomis. Beje, ir mokyklos lygiai taip pat nori bendradarbiauti su mūsų alma mater. Tai malonūs ženklai.

O kokia tarptautinio bakalaureato programų situacija?

Kol kas esame pasirengimo etape, nes pasirengti yra skirti dveji metai. Tad mokytojai dabar lanko įvairius kursus ir mokosi dirbti su tarptautine bakalaureato programa. Tik po to bus išduota licencija.

Belieka paklausti apie planuojamus infrastruktūros projektus.

Kol biudžetas nesuformuotas, anksti įvardinti, kurias įstaigas planuojame remontuoti. Tačiau, be jokios abejonės, remontai vyks ir kitąmet. Tradiciškai kasmetiniam remontui atlikti kiekvienai mokyklai bus skiriama po 1 eurą vienam kvadratiniam metrui. Taip pat vyks ir stogų, ir sanitarinių mazgų remontai. Toliau vyks ir sporto stadionų, lauko žaidimo aikštelių atnaujinimo programa. Darželiuose ir toliau pirksime naujas vaikiškas lovytes. Tie darbai, kurie buvo daromi, jie bus tęsiami. Siekiant diegti naujas technologijas, 150 tūkst. eurų planuojama skirti išmaniosioms klasėms įrengti. Gal kiek anksti kalbėti apie vasarą, bet daugiau lėšų planuojama skirti ir vaikų vasaros poilsiui. Šiemet buvo skirta 30 tūkst. eurų, o kitais metais planuojama skirti 50 tūkst. eurų.

 

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder