Vanduo ant suolo per egzaminą: instrukcija neleidžia, bet ne visiems

Vanduo ant suolo per egzaminą: instrukcija neleidžia, bet ne visiems

Po praėjusį šeštadienį vykusio valstybinio anglų kalbos egzamino kai kurių abiturientų tėvai piktinosi, jog mokiniams nebuvo leista įsinešti savo buteliuko vandens.

Mokiniai pasakojo, jog kabinete, kuriame 3,5 valandos egzaminą laikė 14 asmenų grupė, ant bendro stalo buvo pastatyti tik du maži buteliukai vandens ir keturios vienkartinės stiklinaitės.

Pernai po pirmojo valstybinio egzamino tėvai taip pat kreipėsi į redakciją su tokiu pat klausimu: kodėl negalima atsinešti savo vandens ir pasistatyti ant suolo, kad galėtum atsigerti nepakilęs iš vietos? Ir tuokart, ir dabar miesto Savivaldybės atstovė patikino, jog tokia yra nustatyta tvarka ir jos nežadama keisti.

Nors Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prišgintienė ir nustebo iš "Vakarų ekspreso" išgirdusi, kad egzaminų centruose neleidžiama mokiniams įsinešti savo buteliuko vandens, ir sakė neįžvelgianti logiško tokio draudimo motyvo, tačiau jei jau pernai jos kolegė Virginija Kazakauskienė turėjusi tam argumentų, patarė ir šįkart kreiptis į ją.

Ugdymo kokybės ir kaitos poskyrio vedėja Virginija Kazakauskienė problemos čia neįžvelgė ir tvirtino, kad ne ji sugalvojusi tokią tvarką.

Kas draudžia?

Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyrius "Vakarų ekspresui" konstatavo: "Šį klausimą sprendžia pačios savivaldybės."

Nacionalinio egzaminų centro direktoriaus pavaduotoja Teresė Blaževičienė, paklausta, kokia instrukcija draudžia mokiniui į egzaminą atsinešti savo vandens, atsakė tą patį, jog "tokia tvarka nėra reglamentuota, ją nustato pačios savivaldybės".

Tačiau V. Kazakauskienė mūsų dienraštį dar kartą patikino: "Iki šiol elgėmės teisingai ir toliau taip žadame elgtis". Pasak jos, vandens egzaminų metu mokiniams bus parūpinta pakankamai, kas norės - galės įsinešti ir savo buteliuką, tačiau šalia, ant suolo, laikyti jo nebus galima - reikės padėti ant bendro stalo. "Mes laikomės instrukcijos, - tvirtino švietimo darbuotoja, - ir egzaminų metu jokio "balagano" negali būti: buteliukas gali nukristi, vanduo išsipilti ir trukdyti kitiems."

Paklausta, kodėl, jos manymu, kitos savivaldybės leidžia mokiniui atsigerti nepakilus iš vietos, nors ta pati tvarka galioja visoje Lietuvoje, V. Kazakauskienė atsakė: "Aš nežinau, ar taip kur nors daro, bet mes nesiruošiame pažeisti instrukcijos." Ji patarė perskaityti Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašo 75.4 ir 150 punktus, nurodančius, ką galima turėti ant suolo, kas draudžiama, ir pridūrė: "Nors vanduo tame Apraše nepaminėtas kaip draudžiamas dalykas, tačiau nepaminėtas ir kompiuteris, o tai nereiškia, kad jį galima atsinešti į egzaminą."

Punktas Nr. 75.4

Kandidatai "turi tik dalyko brandos egzamino vykdymo instrukcijoje nurodytas priemones ir asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (asmens tapatybės kortelę, pasą arba leidimą gyventi Lietuvoje) arba vairuotojo pažymėjimą, kuris brandos egzamino metu gali būti padėtas ant suolo/stalo".

Punktas Nr. 150

Kandidatams, išskyrus rašymo (pieštukus, tamsiai mėlyna spalva rašančius rašiklius) ir dalyko brandos egzamino vykdymo instrukcijoje nurodytas priemones, draudžiama į brandos egzamino patalpą įsinešti asmeninių daiktų (pvz., mobilųjį telefoną). Asmeniniai daiktai paliekami nurodytoje patalpoje.

"Susitarimo dalykas"

Alytaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Česlova Mocevičienė "Vakarų ekspresui" patvirtino, kad vietos egzaminų centruose abiturientams vandenį įsinešti ir turėti ant suolo leidžiama.

"Taip, yra instrukcijos, bet dar yra ir sveikas protas. Mes taip pat viską vykdome pagal Tvarkos aprašą. Dėl vandens konsultavomės su NEC'u, ir mums paaiškino, jog tai, kad 75.4 punkte jis nepaminėtas, nereiškia, kad yra draudžiamas, nes visko, sakė, suminėti neįmanoma. Čia susitarimo dalykas, ir mes esame sutarę taip: jeigu egzaminas vykdomas salėje, tai turi stovėti didelė vandens talpykla (bakas) ir daug vienkartinių indų; jeigu kabinete - kiekvienas mokinys gali pasidėti mažų vandens buteliukų ant suolo. Kodėl? Nesunku suprasti: kartais patalpoje būna per 30 laipsnių karščio, o kur dar stresas, tad po ranka esantis vanduo mokiniui tikrai padeda.

Per septynerius metus, kai pas mus galioja tokia tvarka, dėl to nėra buvę nė vieno incidento. Nebuvo nė vieno atvejo, kad vanduo išsipiltų."

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder