Vaikų poilsio stovyklos - tik išrinktiesiems

Vaikų poilsio stovyklos - tik išrinktiesiems

Artėjanti vasara daugeliui tėvų tampa didžiuliu rūpesčiu, kaip užimti atžalas, kad šios nuo ryto iki vakaro nesėdėtų prie kompiuterio ar televizoriaus ekrano. Tiems, kurie neturi senelių kaime, lieka viena išeitis: vasaros stovyklos. Tačiau ši išeitis - trumpalaikė ir brangi. Beje, daugelis lietuviškų stovyklų savo kainomis prilygsta vaikų poilsiui Vengrijoje ar Slovakijoje.

Stovyklų pasiūla Lietuvoje dabar didžiulė, jų galima rasti pačiais įmantriausiais pavadinimais: "Apači indėnai atkeliauja į Lietuvą", "Mes Šampinjonai!", "Gelbstint eilinį Krūmokšnį... arba stora žalia linija", "Holivudo žinios... alternatyva kine" etc. Tačiau vaikų poilsio kainos tėvams sunkiai įkandamos - ypač tiems, kurie augina ne vieną mokyklinuką: jos svyruoja nuo 290 Lt (5 dienų poilsis vienoje iš sostinės vaikų stovyklų) iki 1 699 Lt (13 dienų poilsis tarptautinėje anglų kalbos stovykloje Druskininkuose).

Apie 1 700 Lt (tiek pat, kiek ir Druskininkuose), kainuoja 18 dienų vaiko poilsis prie Juodosios jūros Kryme populiarioje stovykloje "Saliut".

Už savaitės arba 10 dienų vaiko poilsį Lietuvos stovyklose teks pakloti vidutiniškai 500-800 litų. Panašiai kainuoja ir trumpos vaiko atostogos daugelyje prie Baltijos jūros įsirengusių lietuviškų stovyklų.

Už panašią kainą kaip Lietuvoje savo atžalą galima išleisti į Slovakijos stovyklą "Kalnų keliais": 7 dienų turistinė komandos formavimo stovykla kainuoja 695 Lt.

Dešimt dienų, praleistų Vengrijos stovykloje "Zanka" prie didžiausio Europos ežero Balatono, tėvams kainuotų apie 1000 litų.

Apie 1,5 tūkst. litų įvertintas 8 dienų poilsis Bulgarijos stovyklose.

Panaši kaina ir už 14 dienų anglų kalbos stovyklą Estijoje.

11 dienų trukmės kūrybinė stovykla Šveicarijos Alpėse "Foto medžioklė" vienam vaikui kainuoja kone 2 tūkst. litų.

Tiek pat kainuoja ir 12 d. trukmės stovykla Kroatijoje ir 10 dienų trukmės edukacinė stovykla Anglijoje. Tiesa, pastaraisiais atvejais į kainą įskaičiuota ir kelionė autobusu pirmyn ir atgal, tačiau nereikia pamiršti, kad vaikas keletą dienų praleis autobuse.

Vienas brangiausių pasiūlymų - anglų kalbos stovykla Maltoje: nuo 4099 Lt už 2-3 savaites.

Kelialapiai graibstomi

Vienos kelionių agentūros, kuri, be kita ko, platina kelialapius į daugelį Lietuvos bei užsienio vaikų stovyklų, rinkodaros vadovė Daiva Bartusevičiūtė sakė, jog šiuos metus galima vadinti rekordiniais, nes užsakymai į stovyklas prasidėjo jau nuo sausio mėnesio, kai įprastai tėvai stovyklomis pradeda domėtis tik balandžio mėnesį.

"Ir keisčiausia tai, kad pirmiausia buvo graibstomi brangiausi kelialapiai į užsienio stovyklas. Pavyzdžiui, net 2 tūkstančius litų kainuojanti stovykla Anglijoje buvo išpirkta akimirksniu, teko organizuoti dar vieną pamainą. Tai šių metų fenomenas", - sakė D. Bartusevičiūtė.


Pasak jos, edukacinės stovyklos, kur mokoma ir anglų kalbos, ypač populiarios ir Lietuvoje. Tokioms stovykloms tėvai negaili ir 1,7 tūkst. litų.

"Kasmet labai populiarios ir tos stovyklos, kur vaikai šoka ir dainuoja, taip pat sportinės, karinės stovyklos. Beje, pastarosios tėvus labai vilioja, nes jie tikisi, kad vaikai grįš išmokę disciplinos. Pastebime, kad tėvai ir vaikai stovyklas vertina pagal visiškai kitus kriterijus. Tėvams svarbu aplinka, maistas, o vaikai akcentuoja tik tai, ar gera kompanija buvo susirinkusi ir kiek draugų susirado. Kokioje lovoje miegojo - jiems visai nesvarbu", - pastebėjo D. Bartusevičiūtė.

Arba verslininkai, arba remtini

"Situacija dviprasmiška. Suvokiame, kad mokėti 500 litų už dešimties dienų vaiko poilsį stovykloje šiais laikais išgali toli gražu ne visi tėvai, tačiau imdami mažesnį mokestį tiesiog neišsilaikytume. Nors šiemet dar labiau brango ir elektra, ir maistas - palikome tą pačią kainą kaip ir pernai", - pasakojo ilgametis stovyklos "Žilvitis" direktorius Bronius Kalvaitis.

Pasak jo, norinčiųjų pailsėti prie jūros vaikų niekuomet netrūksta, juolab kad dabar prie Klaipėdos pajūrio yra likusios vos dvi stovyklos. Sovietiniais laikais čia jų buvo net 13, ir didžiąją dalį kelialapio apmokėdavo profesinės sąjungos. "Pavyzdžiui, kelialapis į mūsų stovyklą vaikui kainuodavo 50 rublių, o tėvams iš tos sumos tereikėdavo sumokėti 8 rublius 50 kapeikų. Dabar iš kaimų į stovyklas gali atvažiuoti nebent tie vaikai, kurių tėvai turi kokį nors verslą arba jie patenka į socialiai remtinų sąrašą. Kita vertus, į mūsų stovyklą šią vasarą iš Klaipėdos rajono socialiai remtinų šeimų pateks tik 50 vaikų, o tokių skurstančių šeimų yra kelis kartus daugiau", - pastebėjo jau 31-erius metus stovyklai vadovaujantis B. Kalvaitis.

Per vasarą stovykloje "Žilvitis" paprastai pailsi 1,5 tūkst. vaikų. Iki šios dienos, pasak B. Kalvaičio, jau yra užsiregistravę tūkstantis vaikų.

Ilgametis stovyklos vadovas įsitikinęs, kad iš vaikų poilsio Lietuvoje verslo nepadarysi. Oro sąlygos nėra tam palankios, tad reikia investuoti į kitus dalykus, tačiau tuomet ir kelialapio kaina išauga iki tokių aukštumų, kad prilygsta stovyklų kainoms šiltuose užsienio kurortuose.

Nėra dieninių stovyklų

Klaipėdos miesto savivaldybė vaikų poilsiui šią vasarą, preliminariais duomenimis, yra numačiusi skirti 50 tūkst. litų, tiek pat, kiek ir praėjusiais metais. Už šią sumą praėjusią vasarą užimta buvo 1,8 tūkst. vaikų, iš jų - 530 socialiai remtinų.

Kiek vaikų už Savivaldybės skirtas lėšas pailsės šią vasarą, kol kas nėra žinoma. Tačiau preliminariais duomenimis, iš 38 projektus teikusių vaikų vasaros poilsio programų bus finansuojamos 23. Tačiau, ko gero, nė viena programa nebus finansuojama 100 procentų.

"Bėda ta, kad Klaipėdoje neturime tokių stovyklų, kur vaikai galėtų ateiti, pabūti dienos užsiėmimuose ir vakare grįžti namo", - pastebėjo Švietimo skyriaus Ugdymo kokybės ir kaitos poskyrio vyriausioji specialistė Raimonda Stirbienė.

Švietimo ir mokslo ministerija iš Europos Sąjungos fondų lėšų šiemet vaikų vasaros poilsiui skyrė 1,45 mln. litų. Juos gaus 11 stacionarių vaikų poilsio stovyklų visame krašte.

Planuojama, kad stovyklose poilsiaus ir pagal neformalaus švietimo programas bus ugdoma 5 860 vaikų, iš jų 10 proc. - socialiai remtini. Socialiai remtiniems vaikams poilsis stovyklose bus nemokamas, t. y. visos išlaidos bus finansuojamos projekto lėšomis. Kitiems vaikams bus dengiama iki 30 proc. viso kelialapio kainos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder