Vaikų laisvalaikio organizavimą lydi intrigos

Vaikų laisvalaikio organizavimą lydi intrigos

Uostamiestyje veikiančių klubų pedagogai sukilo prieš Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro direktorę (KVLC) Jolantą Budrienę. Darbuotojai ne tik kaltina vadovę neturint kompetencijos dirbti šį darbą, bet ir mano, kad trūksta skaidrumo tvarkant finansinius dokumentus. Direktorė visus kaltinimus atremia, pateikdama įvairius dokumentus ir svarsto, kad šitaip su ja bando susidoroti tie darbuotojai, kurie patys norėtų dirbti neskaidriai.

KVLC vienija 6 klubus, kuriuose dirba 72 darbuotojai, o užsiėmimus lanko per tūkstantį klaipėdiečių vaikų.

Kalbėti bijo

"Vakarų ekspreso" redakciją pasiekė KVLC darbuotojų raštas, kuriame jie teigia esantys susirūpinę dėl įstaigoje susidariusios kritinės situacijos.

"Nebegalime ir nebenorime tylėti dėl direktorės Jolantos Budrienės destrukcinių veiksmų įstaigos bendruomenės atžvilgiu. Dėl to pastaruosius metus žymiai krenta darbo produktyvumas, prastėja bendruomenės mikroklimatas. Įstaigoje dar liko puikių specialistų ir pedagogų, kurie tyliai ieško naujų darboviečių", - rašoma šiame rašte.

Prieš kelerius metus įvykus reorganizacijai minėtieji klubai buvo sujungti ir jiems dabar vadovauja konkursą laimėjusi, anksčiau šokių vadove dirbusi J. Budrienė. Pabandžius susisiekti su kai kuriais būrelių vadovais, daugelis jų teigė bijantys viešai kalbėti šia tema. Esą jei jie pareikštų asmeninę savo nuomonę, tai prilygtų nuosprendžio pasirašymui dėl tolimesnio darbo švietimo sistemoje. Todėl ir buvo nuspręsta susidariusią situaciją iškloti raštiškai.

Kolegos pasigedo vadovės

"Turime faktų, kad įstaigoje yra sudaryta darbo sutartis su darbuotoju, kuris niekada nėra pasirodęs darbo vietoje ir kuriam nėra nustatytas darbo grafikas, tačiau kiekvieną mėnesį darbo laiko apskaitos žiniaraštyje žymimas dirbtas laikas bei kas mėnesį mokamas atlyginimas", - rašo darbuotojai.

Jų teigimu, įtarimų kelia pedagogės I. B. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. - Aut. past.) vadovaujamas būrelis.

Paskambinome pačiai būrelio vadovei pasiteirauti, kada ir kur vyksta užsiėmimai. Tenka pripažinti, kad vadovės, kuri šiuos užsiėmimus esą veda ne pirmi metai, atsakymai šiek tiek suglumino.

Pedagogė stebėjosi, kad kažkam gali kilti įtarimų, jog užsiėmimai nevyksta, ir tikino, kad rezultatai kalba patys už save - praėjusį rudenį sumontuotas filmas, savivaldybėje bei kitose įstaigose buvo pristatytos programos. Tačiau kai paprašėme pasakyti, kada galėtume atvykti pasižiūrėti, kaip vyksta užsiėmimai, kvietimo nesulaukėme.

"Vyksta ir savaitgaliais - centre, o ketvirtadieniais jie renkasi mieste. Kur renkasi? Kur įsileidžia, ten ir einam. Yra buvę "Kurpiuose". Ir šį ketvirtadienį yra suplanuota. Kur ir kelintą valandą? Valandą man jau reikėtų patikslinti, jei jums taip reikia. Reikia man paskambinti tai mergaitei - vadovei", - kalbėjo pedagogė.

Priminus, kad vadovė yra ji, pokalbininkė atkirto: "Vadovauju aš, bet yra mergaitė - lyderis. Aš juk ne lyderis."

I. B. neslėpė, kad būna ir taip, jog vaikai susirenka ir be jos. O kai paprašėme patikslinti, kokie užsiėmimai vyksta šiame būrelyje, vadovė pasiūlė išeitį: "Tai su ta mergaite jūs ir pasišnekėsite. Aš su ja susiskambinsiu ir paskui jums perskambinsiu - duosiu jos telefoną", - žadėjo vadovė, bet taip ir neperskambino.

Klubo "Žuvėdra", kuriam ir priskirtas minėtas būrelis, interneto puslapyje tarp kitų pristatomų veiklų jo neaptikome. Tačiau laikinai klubui "Žuvėdra" vadovaujanti metodinio darbo vadovė Jolanta Baipšienė patikino, kad toks būrelis tikrai egzistuoja ir jam yra nustatytas darbo grafikas ketvirtadieniais bei šeštadieniais tam tikromis valandomis.

KVLC buhalterijoje paaiškino, kad šio būrelio vadovei atlyginimas yra mokamas kaip ir kitiems darbuotojams, priklausomai nuo tarifikuotų valandų skaičiaus. Už 9 savaitines valandas esą šiai vadovei kas mėnesį mokami 1 162 litai, neatskaičius mokesčių.

"Nebūtina būti patalpose"

KVLC vadovė Jolanta Budrienė tikino, kad čia jokio kriminalo nėra.

"Nebūtinai ugdymas turi būti formalizuotas ir vykti auditorijose. Jūsų minėtu atveju taikoma kita metodika. Vaikai šeštadieniais būna centre, o ketvirtadieniais ieškosi veiklų kitose erdvėse. Stengiamasi, kad iniciatyva eitų iš pačių vaikų, o ne būtų primesta mokytojo", - paaiškino J. Budrienė.

APGAILESTAUJA. Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vadovai apgailestauja, kad apie Klaipėdos vaikų laisvalaikio centre tvyrančią emocinę įtampą nežinojo anksčiau ir negalėjome įvykiams "užbėgti už akių".

Ji neslėpė, kad šių mokslo metų rugsėjį buvo nuspręsta nukreipti į veiklą vaikus, kurie yra sudarę kiek kitokias sutartis (Asmens, nedalyvaujančio studijos ir būrelio veikloje, mokymo sutartis). Esą tokias sutartis sudarę vaikai už užsiėmimus nemoka, bet turi teisę lankyti klubo užsiėmimus. O konkretų būrelį ar studiją lankančių vaikų tėvai sudaro mokymo sutartis ir privalo mokėti už užsiėmimus.


"Kadangi į jūsų minimą būrelį sudėtingiau rinkosi vaikai, tam, kad jų pritrauktume, buvo imtasi tokio projekto. Siekiame, kad mokytojas be streso sutiktų Rugsėjo 1-ąją, todėl pagelbėjome su vaikais. Yra dar viena kita studija, kur spalį buvo tik 5 vaikai, bet nedarome drastiškų sprendimų, kad mokytojai neliktų be darbo", - atviravo J. Budrienė ir patikino, kad tai nereiškia jog darbuotojams taikomi dvigubi standartai.

Anot jos, šiuo metu, siekiant kuo didesnio vaikų užimtumo, skatinama taikyti įvairius užsiėmimo modelius, ugdant mokinių įgūdžius (socialinius, lyderystės, komunikavimo ir kt.).

"Su būrelio vadove buvo šnekėta, kad praėjo trys mėnesiai ir būtų tikslinga, kad projektinė veikla būtų pakeista į nuolatinio būrelio veiklą, todėl nuo gruodžio 3 dienos sutartys su vaikais buvo pakeistos ir dabar jie jau pradėjo mokėti už užsiėmimus. Stebėsime, kaip seksis toliau", - antrino direktorės pavaduotojas Andreanas Chariutinas.

Pasak jo, tiesiog buvo nuspręsta paeksperimentuoti, nes to nedraudžia ir teisės aktai.

Pavedė atmintis?

Klubo darbuotojai tikina turintys įtarimų, kad būrelio užsiėmimuose nesirodo ir pati J. Budrienė, nors jai paskirtos 5 kontaktinės valandos darbui su vaikais.

"Aš trečiadieniais ir penktadieniais dirbu su šokių būreliais klube "Draugystė" kartu su kitomis dviem mokytojomis. Vieno būrelio užsiėmimus kartu vedame su viena mokytoja, o kito - su kita. Keli mokytojai gali vykdyti bendras programas", - nustebo direktorė, kad kažkas abejoja jos veikla.

Pasiteiravus, kada tiksliau vyksta užsiėmimai jos vadovaujamame būrelyje, direktorė nuskubėjo prie stalo atsinešti rašto, iš kurio ir perskaitė darbo valandas.

Pajuokavus, kad sausį būtų galima ir prisiminti, kada ji susitinka su vaikais, vadovė tik pabrėžė, kad šitos 5 kontaktinės valandos yra įtrauktos į bendrą 40 darbo valandų skaičių ir atskiro atlygio ji už šias valandas negauna.

Direktorės pavaduotojas A. Chariutinas patikslino, kad turint 5 kontaktines valandas visai nebūtina turėti konkretų būrelį, nes šios valandos skiriamos darbui su vaikais.

"Kaip aš organizuosiu tą darbą, tai priklauso nuo manęs. Pavyzdžiui, aš padedu dirbti "Pradinukų akademijai". Jei organizuojamas renginys, išvyka - padedu organizuoti, važiuoju kartu. Šios valandos reikalingos, kad neprarasčiau pedagoginės kvalifikacijos", - paaiškino A. Chariutinas.

Susibūrė į profesinę sąjungą

Daugiausia priekaištų darbuotojai išreiškė direktorės vadovavimo stiliui, esą sudarant atostogų grafikus taikomi dvigubi standartai. Pasak jų, visus šiuos įtarimus prašoma išsiaiškinti savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus.

KVLC darbuotojai tikino "Vakarų ekspresą" net subūrę profesinę sąjungą, kad būtų lengviau kovoti už savo teises.

Pati J. Budrienė neslėpė, kad jai yra skaudu girdėti tokį darbuotojų vertinimą. Esą ji kaip tik visą laiką stengėsi išlaikyti kuo šiltesnius santykius.

"Taip, esu reikli ir nepakenčiu darbo drausmės pažeidimų. Ir su vaikais dirbti bet kaip negalima. Niekada netoleruosiu neskaidrių piniginių reikalų. Dirbdami šiame darbe turime vadovautis ne emocijomis, o įstatymais ir dokumentais, kurie reglamentuoja mūsų veiklą", - aiškino direktorė.

Ji svarstė, kad šiokia tokia priešprieša tarp jos ir kai kurių pavaldinių galėjo atsirasti praėjusį rudenį, kai buvo organizuojamas šokių festivalis "Lithuanian cup". Esą tuomet kai kurie vadovai spaudė ją, kad daugelis darbų būtų apmokama grynais pinigais.

"Esame biudžetinė įstaiga - visos lėšos yra apskaitomos, jokių grynų pinigų negali būti. Tai taip pat daug kam nepatinka. Aš, kaip įstaigos vadovė, negaliu toleruoti jokių grynų pinigų vokeliuose. Tai ir sukėlė pasipriešinimą. Esą negi aš nežinau, kad su sąskaitomis yra vieni įkainiai, o be sąskaitų - visai kiti. Atleiskite, šito aš daryti negaliu", - savo versiją dėl kilusios įtampos įstaigoje pateikė vadovė.

Moteris tikino, kad šis raštas toli gražu neatspindi realios situacijos, o tik kelių darbuotojų asmeninius, bet niekaip nepagrįstus įsitikinimus.

"Nusiskundimų pagausėjo"

Vytautas GRUBLIAUSKAS, Klaipėdos meras

Pirmas signalas mane pasiekė socialiniais tinklais. Žmonės tikino, kad jie iš šios įstaigos net pabėgo į užsienį ir dalijosi su manimi įvairiomis nuoskaudomis. Jau tuomet atkreipiau dėmesį, tačiau juk sakoma, kad viena kregždė ne pavasaris. Tačiau pastaruoju metu nusiskundimų dėl padėties toje įstaigoje pagausėjo. Vien šiomis dienomis gavau net tris tokius skundus. Tačiau nesiimu kol kas nieko vertinti. Savivaldybės administracija turi atlikti nešališką ir kompetentingą tyrimą ir tik po jo galima kalbėti, kiek tai yra tikra. Ir jei tai pasitvirtins, tik tuomet būtų galima kalbėti apie priemones, kaip tai eliminuoti.

"Yra problemų dėl bendravimo"

Laima PRIŽGINTIENĖ, savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja

Šiuo metu dėl skundo atliekamas tyrimas. Daugelis darbuotojų nurodytų aplinkybių dėl direktorės bendravimo stiliaus pasitvirtino. Gaila, kad apie centre tvyrančią emocinę įtampą nežinojome anksčiau ir negalėjome įvykiams užbėgti už akių.

Turime pripažinti, kad 6 minėti klubai prieš ketverius metus išgyveno kaitą, sujungiant juos į vieną įstaigą, ir kad ši kaita nėra lengva. Centrui vadovauti atėjo jauna, energinga ir entuziastinga vadovė, turinti originalių idėjų, siekianti pritraukti į neformaliojo švietimo užsiėmimus kuo daugiau vaikų, tačiau, matyt, buvo pasirinkti ne tie metodai. Turime pripažinti, kad J. Budrienės ir naujos administracijos dėka pagerėjo materialinė klubų bazė, estetinė aplinka, pagerėjo įgyvendinamų projektų ir programų kokybė, išaugo klubus lankančių vaikų skaičius, džiugina pasiekimai šalies ir tarptautiniuose konkursuose ir renginiuose.

Tikimės, kad direktorė įvertins susiklosčiusią situaciją, savo vadovavimo stilių ir įstaigoje vyraujančią emocinę įtampą pakeis dalykiškas bendradarbiavimas, nuomonių įvairovės toleravimas ir sprendimų priėmimo viešumas bei skaidrumas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder