Vaikai mirtinai prisigėrė darželyje

Vaikai mirtinai prisigėrė darželyje

Tik trumpam prablaivėjusiems tėvams dešimtmetis vaikas nebuvo svarbus. Senelės pas gimdytojus svečiuosna atvestas berniukas liko be priežiūros, su bendraamžiu susirado svaigalų ir prisigėrė iki sąmonės netekimo. Laimė, jų gyvybes išgelbėjo medikai. Šią graudžią istoriją visą savaitgalį ir dar vakar aptarinėjo Panevėžio gyventojai.

Praėjusį penktadienį į Panevėžio ligoninę greitoji pagalba iš Pažagienių gyvenvietės atvežė du alkoholiu apsinuodijusius dešimtmečius. Vieną jų teko guldyti net į Reanimacijos skyrių. Medikams paskambinęs žmogus pranešė, kad prie vaikų darželio griuvinėja girti vaikai.

Atvykę medikai išvydo liūdną vaizdą: vienas berniukas buvo beveik komos būklės. Darius (vardas pakeistas), kurį kojos dar laikė, pateko į ligoninės Vaikų skyrių. Šeštadienį jis jau buvo išrašytas namo. O jo draugas Simas reanimacijoje liko ilgiau. Išplovus skrandį, padarius lašelines, namo jis iškeliavo sekmadienį.

Pirmadienį policija apie įvykį informavo Panevėžio rajono vaiko teisių apsaugos tarnybą (VTAT). Kas įvyko penktadienį Pažagieniuose, rajono VTAT vadovė Nijolė Stakytė pavadino atsitiktinumu. Nes Dariaus, kuris dėl savo poelgio labai gailisi, istorija jai puikiai žinoma.

Paliko vaiką tėvams

Darius gyvena pas pensininkę močiutę Panevėžyje. Jiems su metais vyresniu broliu pas ją gera ir saugu. Abu berniukai pas tėvus Pažagieniuose, Panevėžio priemiestyje, būna tik reti svečiai. Nes tėvai girtauja.

Dariaus tėvai, prieš porą metų patekę į rizikos šeimų sąrašą, iš jo niekaip nepajėgia išsikapanoti. Į šią šeimą atkreipti dėmesį seniūnijos darbuotojų paprašė pati močiutė. Tada šeima buvo įrašyta į socialinės rizikos šeimų sąrašą, ją ėmė lankyti seniūnijos socialinė darbuotoja. Reikalams nesikeičiant jau pusę metų močiutei paskirta laikinoji vaikaičių globa.

Turėdama vilties, kad dukra ir žentas sugebės pakilti, močiutė nupirko butą Pažagieniuose ir ten įleido juos gyventi. Porai niekuo rūpintis nereikia, nes rūpestinga pensininkė įstengia sumokėti už šildymą ir visas komunalines paslaugas. Tačiau sutuoktiniai nuolatinio darbo neturi, o ką retkarčiais pasiseka uždirbti, tą prageria.

Netoli Pažagienių kolektyvinį sodą turinti močiutė praėjusį penktadienį aplankė dukrą. Radusi blaivius sutuoktinius namie, pensininkė apsidžiaugė. Tikėdamasi, kad galbūt vaikai atėjo į protą, ji paliko tėvams Darių. Moteris nesitikėjo, jog bendravimą su vaiku jie iškeis į butelį.

Tačiau bendrabutyje Švyturio gatvėje gyvenimas tekėjo savo vaga. Dariaus niekas nepasigedo, jis šmirinėjo po kiemą, sutikęs metais jaunesnį Simą. Netrukus Darius parėjo namo svirduliuodamas.

Parnešė kaip negyvėlį

Vakar “Respublika” aplankė Dariaus motiną B.Ž. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Moteris nuo mėlynių ištinusiu veidu kaip tik grįžo iš parduotuvės nusipirkusi cigarečių. Nuo jos trenkė alkoholiu.

Ji pasakojo, jog penktadienį močiutė Darių paliko žadėdama pasiimti jį vėliau, o pati su kitu anūku žadėjo eiti pirkti sąsiuvinių.

“Nieko nežinau, kas čia buvo. Galiu papasakoti, ką sakė sūnus. Kad Simas iš motinos šaldytuvo pasiėmė sidro butelį ir abu gėrė darželyje. Mano vyras lauke rūkė, tada mano vyriausias (20-metis sūnus - red. past.) parėjo, sako, pasiimkit, ten guli. Kaimynas nubėgo ir parsinešė ant rankų beveik negyvą Simą. Kaip tikras lavonas buvo”, - rankove šluostydama prakaitą pasakojo moteris.

Esą jos Dariui į ligoninę važiuoti nebuvo jokio reikalo, jis ant kojų dar stovėjo. Bet motina liepusi iškviestiems medikams jį pasiimti.

Dūsaudama moteris kalbėjo, kad gyventi dabar labai sunku. Esą nuo to laiko, kai uždarė “Ekraną”, ji darbo nebeturi. “Vyras nagus turi, dar mašinas pataiso, bet tik kartais. Matot, su kuo aš gyvenu”, - rodydama violetinius paakius skundėsi moteris.

Komentaras

Nijolė STAKYTĖ

Panevėžio rajono vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovė

Nesutikčiau, kad dėl vaikų girtavimo galima kaltinti jų neužimtumą. Rūpestingi tėvai sugalvoja, kaip organizuoti vaiko laisvalaikį. Tėvai - didžiausias pavyzdys vaikams. Jeigu tėvai geria, tai ir vaikai tai daro, tik slapčia.

Per mano ilgą darbą tarnyboje tai pirmas kartas, kai į ligoninę buvo atvežti tokie jauni girti vaikai. Tai veikiau sutapimas. Jie sakė norėję tik pabandyti. Darius gailisi ir prisiekinėja, kad tai daugiau nepasikartos. Dariaus močiutė šauni, pilna gerų norų pagydyti anūkų tėvus. Bet šie išvadų nedaro, nesitaiso. Jauni žmonės, darbingi, bet pažangos nėra. Todėl mes jau renkame dokumentus ir greičiausiai kreipsimės į teismą dėl Dariaus tėvų valdžios apribojimo.

O apie tą kitą šeimą, kurioje auga Simas, mes jokių signalų nebuvome gavę. Dabar ir ja teks pasidomėti. Jis jau pateks į tokį sąrašiuką, kurį policija sudaro kasmet. Į jį yra įtraukti nepilnamečiai vaikai, kurie buvo įkliuvę dėl alkoholio. Tokius vaikus stebi inspektoriai, juos lanko. Jeigu per metus vaikas į jį nebepatenka, mes jo ir nebematome. Vasarą, kai daugiau pagundų, sąraše būna apie 130 vaikų iki 18 metų, žiemą jų sumažėja perpus.

Interviu

- Ar valstybė visai neatsakinga už tai, kad dalis piliečių skęsta alkoholyje, o kartu su jais skęsta ir jų vaikai? - klausė “Respublika” Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narės Rimos BAŠKIENĖS.

- Kelią alkoholizmui atveria ir bendra mūsų psichologinė nuotaika: mes pikti, atšiaurūs, paskendę nuoskaudų, nevilties liūne. Turime pradėti labai rimtai galvoti, ar su kultūros, ar su Bažnyčios pagalba kelti žmonių dvasingumą. O atsakomybę, pa­reigą, padorumą būtina ugdyti nuo pat darželio ar mokyklos suolo.

- Viena iš priežasčių, stumiančių žmones į alkoholizmą, yra nedarbas.

- Taip, bet svarbu ir moralinis kiek­vieno žmogus nusiteikimas. Žmogus sako, kad geria iš nevilties, nes neturi darbo, o alkoholiui pinigų yra. Tai kas svarbiau - nupirkti vaikui duonos ar naminės butelį? Kai alkoholizmas tampa liga, žmogus jau nesuvokia, kad viską gali prarasti, ne tik darbą.

- Bet gal ne visos alkoholio nevengiančios šeimos yra prarastos? Tiesiog joms reikia pagalbos?

- Čia aš dideles viltis sieju su savivaldybėse su rizikos šeimomis dirbančiais socialiniais darbuotojais. Jie tas šeimas pažįsta geriausiai ir gali jiems daugiausia padėti. Aišku, neretai jiems tenka išgirsti: “Koks, ponia, jūsų reikalas”, ir dar piktesnių žodelių. Bet jeigu šeima girtauja, o ten yra mažamečių vaikų, gindama jų teises, savivaldybė turi teisę ir net privalo eiti, kalbėtis su tėvais, bandyti atvesti juos į doros kelią. Ir tai pasiteisina. Skaičių dabar nepasakysiu, bet savivaldybės sako, kad rizikos šeimų po truputį mažėja.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder