Universitetai ginčus bijo spręsti dėl prestižo

Universitetai ginčus bijo spręsti dėl prestižo

Pirmadienį Seimas priėmė nutarimą dėl Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos steigimo. Tai labiausiai pradžiugino studentus, kurie anksčiau baiminosi skųstis dėl nesąžiningų dėstytojų. Apie šios tarnybos naudą - pokalbis su Lietuvos studentų asociacijų sąjungos prezidente Ieva Dičmonaite.

- Ar reikalinga Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba?

- Žinoma, reikalinga. Ne veltui ji atsirado Mokslo ir studijų įstatyme. Džiaugėmės, kad pagaliau ji buvo patvirtinta. Esant šiai komisijai bus galima efektyviai spręsti klausimus, kurių neišsprendžia net pačios aukštosios mokyklos. Tai dažniausiai būna plagijavimo, korupcijos atvejai.

- Ar dažnai pažeidžiamos studentų teisės ir laisvės?

- Studentai dažnai bijo kreiptis į aukštosios mokyklos etikos komisijas, bijodami, kad skundas atsisuks prieš juos pačius. Baiminamasi, kad bus išmesti iš aukštosios mokyklos ar kitaip nukentės. Ši komisija kaip tik galės spręsti tokius atvejus - studentai mažiau baiminsis dėl skundų pasekmių.

- Dėl ko kyla nesutarimai tarp studentų ir dėstytojų?

- Pasitaiko diskriminacijos atvejų, o kartais dėstytojai tiesiog netinkamai vykdo savo pareigas - dėl to nuskriausti lieka studentai. Deja, ne visą laiką aukštosios mokyklos pačios geba išspręsti studentų problemas. Ir dėstytojams, ir universitetų administracijos darbuotojams po ginčų sprendimo teks dirbti vieniems su kitais. Tai kolegiškumas: skriausti savo kolegą Lietuvoje kol kas nepriimtina. Todėl vengiama ginčų sprendimo. Bausmės už neteisėtus veiksmus priimamos labai asmeniškai - kaip skriauda. Aukštosios mokyklos taip pat stengiasi išlaikyti gerą vardą, todėl apie konfliktus neskelbiama arba jie iš viso ignoruojami. Kai kurios aukštosios mokyklos Lietuvoje visai neturi akademinės etikos komisijų. Jos teigia, kad jei kiltų ginčas, tokia komisija būtų sudaryta. Deja, reikia spręsti problemą iš karto, o ne tempti laiką, kol komisija bus sudaryta. Užsienyje praktika yra kitokia. Ten ginčus gebama išspręsti universitetų viduje. Nėra tiek baimės atimti iš žmogaus neteisėtai įgytą laipsnį ar nubausti už plagijavimą - užsienyje požiūris į nesąžiningumą kitoks.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder