Tėvams siūlo išskaidytą mokestį už vaikų maitinimą

Tėvams siūlo išskaidytą mokestį už vaikų maitinimą

Pirmadienį posėdžiavo iš naujo suburta darbo grupė, kuri sieks išsiaiškinti, ar tinkama galiojanti mokėjimo už Klaipėdos darželius tvarka ir kaip ją patobulinti. Viena pirmųjų pateiktų idėjų - įvesti dviejų dalių mokestį už vaikų maitinimą.

Pirmojo naujosios darbo grupės uždaro posėdžio metu uostamiesčio Savivaldybės specialistai pateikė atliktą atlyginimo už vaiko išlaikymą įstaigoje finansinę analizę bei pristatė mokėjimo tvarkos aprašo projektą.

Savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė po posėdžio teigė, kad norima įvesti lankstumo.

"Esmė yra tai, kad siūlomas dvinaris mokestis. Įvedamas mokestis už maitinimą, kurį sudaro dvi dalys: kintamoji dalis - maisto produktai, ir nekintamoji dalis - maisto gaminimas ir su juo susijusios išlaidos. Jeigu vaikas nelanko ugdymo įstaigos, už maistą jis nemoka, bet moka pastoviąją dalį, kuri yra 15 eurų per mėnesį", - pasakojo N. Laužikienė.

Anot valdininkės, siekiama, kad tėvai prisiimtų atsakomybę už vaikų maitinimą. Buvo analizuota ir Europos šalių patirtis, o ateityje ketinama leisti ugdymo įstaigų taryboms, kurių nariai yra ir tėvai, nepanaudotas surinktas lėšas perskirstyti kitoms reikmėms. Tai esą būtų gana lanksti sistema, taip būtų išvengiama biurokratijos.

Pasak pašnekovės, buvo suskaičiuota, kiek po pokyčių kainuos maisto gaminimas. Kaina esą būtų apie 1,5 euro didesnė nei tėvai moka dabar, tačiau ši kaina dar nepatvirtinta. Savivaldybės specialistai lauks darbo grupės narių atstovaujamų organizacijų bei įstaigų nuomonių, jas analizuos, galbūt pagal tėvų pasiūlymus bus teikiamos projekto alternatyvos.

Vakarų Lietuvos tėvų forumo (VLTF) atstovė Gabrielė Burbulytė pagyrė Savivaldybės administraciją už kai kuriuos atliktus darbus.

"Gerai, kad buvo pasidomėta, kaip yra kitose savivaldybėse. Tai yra sveikintinas dalykas, nes ir mes anksčiau kėlėme šitą klausimą. Pagaliau į tai atsižvelgė ir administracija", - kalbėjo G. Burbulytė.

Pasak VLTF atstovės, dabar telieka išanalizuoti Savivaldybės pasiūlymus ir pateikti forumo nuomonę.

"Galbūt mums kils kokių nors papildomų klausimų. Man asmeniškai kažkokių didelių klausimų klausantis pristatymo nekilo. Pateikti skaičiai, variantai, kaip tas mokestis galėtų atrodyti", - vertinti naujojo projekto neskubėjo tėvų organizacijos atstovė.

Naujoji darbo grupė įpareigota savo pasiūlymus suformuluoti ir pateikti administracijos direktoriui iki kovo 1 d.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder