Sveikatingumo savaitė subūrė lopšelio-darželio bendruomenę

Sveikatingumo savaitė subūrė lopšelio-darželio bendruomenę

Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Dobiliukas“ rugsėjo 29 d.–spalio 3 d. šurmuliavo projektinės sporto ir sveikatingumo savaitės „Drąsūs, stiprūs, vikrūs!“ renginių dalyviai. Šventinę savaitę organizavo pedagogės Justina Valančienė ir Lina Pluščiauskienė. Tapusios piratėmis, jos kvietė visą „Dobiliuko“ bendruomenę kiekvieną dieną atskleisti vis kitokias „Sveikatos šalies“ paslaptis.

Pirmadienį siekėme įminti „Vandens karalystės“ paslaptis. Vaikai dalijosi mintimis apie vandens naudą žmogaus sveikatai, žaidė su vandeniu, pūtė orą per šiaudelį ir stebėjo, kaip burbuliuoja vanduo, eksperimentavo, kas vandenyje skęsta, o kas plaukia, matavo, kiek vandens telpa stiklinėje ir kiek kibire ir bandė įminti kitokias „Vandens karalystės“ paslaptis. Visus, „Vandens karalystėje“ pabuvojusius „dobiliukiečius“, linksmosios vandenyno piratės pakvietė į guminių batų ir skėčių paradą įstaigos kieme. Čia visi darniai atliko piratų mankštą su skėčiais, vėliau ant grindinio su spalvotomis kreidelėmis piešė „Sveikatos šalį“. Kiek pailsėję, po pietų miego, vaikai su piratėmis ir bendrosios praktikos slaugytoja Linara leidosi kelionėn į „Švaros karalystę“, kur aiškinosi, kodėl reikia būti švariems, mokėsi tinkamai plautis rankas, žiūrėjo filmuką „Baltprausys“.

Antradienisbuvo skirtas judėjimui, žmogaus kūno sandaros pažinimui. Ryte vaikučių tėveliai rinkosi į „Mankštakiadą“, t. y. patys vaikams organizavo ir vedė mankštas. Tądien auklėtojos organizavo sportines grupių varžybas, kuriose netrūko azarto, geros nuotaikos, „dobiliukiečiai“ išbandė savo vikrumą, ištvermę, judesių koordinaciją, o visus dalyvius suvienijo bendras šūkis: „Aš noriu būti sveikas!“. Po pietų miego vaikai keliavo į „Skonių karalystę“, kurioje buvo ragaujamos įvairios arbatos. Vaikai su auklėtojomis ir į popietę atėjusiais tėveliais uostė, skanavo įvairių rūšių arbatą.

Trečiadienį vyko tikrų tikriausia „Vitaminų fiesta“. Vaikai su tėveliais ir auklėtojomis kalbėjo apie vitaminų naudą, aptarė sveikatai naudingus ir kenksmingus maisto produktus, gamino įvairius sveikus sumuštinukus, vaisių ir daržovių vėrinėlius, juos ragaudami dalijosi mintimis apie skonio savybes (saldu, sūru, rūgštu ir t. t.). Savo patirtus įspūdžius atskleidė su tėveliais kurdami, aplikuodami, piešdami plakatus „Kas yra sveika?“ ir „Kas yra nesveika?“ Priešmokyklinukai žinias apie vitaminus praplėtė paskaitoje „Vitaminų šalis“, kurią vedė viešnia iš Klaipėdos sveikatos centro.

Ketvirtadienį sutikome bandydami atskleisti „Smėlio karalystės“ paslaptis. Mažieji „dobiliukiečiai“ smėlio dėžėse išbandė smėlio vonias, statė įvairias pilis, kepė didelį smėlio pyragą piratėms, o didieji išrūko į išvyką prie jūros, kur leido aitvarus, kūrė savo grupės simbolius, statė piratų pilis. Po pietų snustelėję, žvalūs vaikai patirtus įspūdžius perteikė meninės raiškos priemonėmis.

Penktadienį organizavome sveikuolišką vaikų, tėvelių ir pedagogų akciją „Kuriame kilimą rudeniui!“ Šią dieną skyrėme grožiui ir estetikai kurdami mandalas iš įvairių rudens gėrybių įstaigos kieme. Atkreipėme dėmesį į tai, kad svarbu pastebėti grožį aplinkui, kad grožis mus užburia ir teikia malonių įspūdžių.

Taigi, šią sporto ir sveikatingumo savaitę buvome kitokie. Žaisdami skatinome vaikus ugdytis norą būti sveikiems, judriems, aktyviems, drąsiems, vikriems, atkakliems, siekėme, kad į vaikų sveikatos ir sveikos gyvensenos ugdymą įsitrauktų visa įstaigos bendruomenė.

Dar kartą įsitikinome, kad stiprėjant tėvų ir pedagogų tarpusavio ryšiams, stiprėja ikimokyklinės ugdymoįstaigos bendruomenė. Juk nesvarbu, kokias bendravimo ir bendradarbiavimo su šeima formas pasirenkame, svarbiausia – profesionalus ir nuoširdus požiūris į vaiką ir jo šeimą. Geras bendravimas ir tarpusavio ryšys yra esminis tikros partnerystės bruožas. O juk tai šiandieniniame, vis modernėjančiame pasaulyje yra labai svarbu.

Justina Valančienė, auklėtoja-metodininkė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder