Skandalas iššaukė pilietinę akciją

Skandalas iššaukė pilietinę akciją

Interneto svetainėje Peticija.lt grupės pakruojiečių iniciatyva paskelbtas viešas tekstas „Išėjimui iš darbo NE“, raginantis paliekančią pareigas Pakruojo Juozo Pakalnio muzikos mokyklos direktorę Nijolę Pupinienę persigalvoti. Taip į viešumą išsiveržė mokykloje kaistančios aistros. Į įvykius įsitraukė ir Pakruojo rajono meras Saulius Gegieckas, kurio žmona dirba šioje mokykloje.

Nematytas piliečių aktyvumas

Peticijoje „Išėjimui iš darbo NE“ teigiama: „Mes, mokytojai ir mokinių tėvai, prašome Jūsų, Nijole Pupiniene, likti Pakruojo Juozo Pakalnio muzikos mokyklos direktorės pareigose. Jūsų vadovavimo mokyklai metu tėvai ir darbuotojai jaučiasi saugūs, Jūs vadovaujate pagal etikos ir moralės normas.“

Per kelias dienas peticiją pasirašė 392 žmonės.

Peticijos, palaikančios konkretų žmogų ir tokio visuomenės aktyvumo Pakruojyje iki šiol nebūta. Ne vienas, pasirašęs po pateiktu tekstu, paliko ir komentarų. Kai kuriuose užsimenama apie asmenis, savo tikslų siekiančius nesąžiningais būdais.

Konfliktas - po konflikto

Konfliktas mokykloje išaugo, kai direktorei N.Pupinienei moksleivių tėvai pasiskundė, kad gitaros klasės mokytojas Romualdas Klupšas necenzūriškais žodžiais iškoneveikė mokinius. Tėvai reikalavo pedagogą pakeisti.

„Į tokius skundus nereaguoti neįmanoma! Pasipiktinę tėvai svarstė, ar beleisti vaikus į muzikos mokyklą. Įdarbinome kitą gitaros pedagogą, pas kurį perėjo du moksleiviai. Po to sulaukiau kaltinimų, kad iš mokytojų atiminėjamas darbo krūvis“, - redakcijai sakė šiuo metu serganti N.Pupinienė.

R.Klupšas redakcijai pateikė savo poziciją: moksleivių jis nekoneveikęs, gal tik darbo procese buvo išsprūdęs aštresnis žodis. R.Klupšas teigė jau atsiprašęs tų, kuriuos galimai įžeidė.

Spaudė meras

N.Pupinienė redakcijai teigė, kad sprendimo trauktis iš pareigų nekeis, nes darbe nuolat jausdavo spaudimą, taip pat ir iš rajono mero.

„Eidama vadovauti turėjau daug idėjų. Tačiau ką galima nuveikti, sulaukiant nuolatinio spaudimo iš mero S.Gegiecko, iškvietimų aiškintis. Taip pat - organizuoto pasipriešinimo iš dalies bendradarbių?.. Rajono vadovas ne kartą reiškė pretenzijas, neva ignoruojama mokykloje dirbanti jo žmona Sandra Gegieckienė, neva ji nuolat „figūruojanti“. Tačiau tiek su S.Gegieckiene, tiek su kitais pedagogais bendravau vienodai. O štai atsakomybės už bendrą mokyklos rezultatą daliai mokytojų oj kaip stinga...“ - sakė N.Pupinienė.

Meras - tai politikavimas

Pakruojo meras Saulius Gegieckas atmetė priekaištus, kad jis mokytojų konfliktuose palaiko žmoną ir daro spaudimą direktorei. Meras tai įvardijo politikavimu.

„Su muzikos mokyklos direktore bendravau taip pat, kaip ir su kitais ugdymo įstaigų vadovais - ir juos kviečiame aptarti situacijų, kartu ieškoti, kaip spęsti problemas. Muzikos mokykloje išsiskyrus nuomonėms, susiformavo direktorės N.Pupinienės ir direktorės pavaduotojos Jūratės Martūzienės grupės, konfliktuojančios tarpusavyje“, - sakė meras.

Pavaduotojos raštai

Vietoje sergančios direktorės įstaigai šiuo metu vadovaujanti pavaduotoja ugdymui J.Martūzienė situacijos kolektyve vertinimą redakcijai pateikė raštu.

„Kolektyve užvirė aistros, jos įgavo asmeniškumo atspalvį, supriešino pedagogus ir persimetė į viešą erdvę... Manau, kad vadovas turi pakankamai teisinių administravimo priemonių spręsti kolektyve iškilusias problemas, neperkeldamas jų į viešą erdvę, kurioje, taisyklė, jos įgauna keistas interpretacijos formas ir gali pakenkti įstaigos reputacijai“, - teigiama redakcijai atsiųstame rašte.

J.Martūzienė kreipėsi į Pakruojo vaiko teisių apsaugos skyrių išaiškinimo, ar muzikos mokyklos moksleiviai gali būti agituojami pasirašyti aukščiau minėtą peticiją (kai kurie ją pasirašė - red. past.), pasirašyti ją be tėvų sutikimo, rašyti peticijoje komentarus. Pavaduotoja Vaiko teisių apsaugos specialistų taip pat klausė, kas turėtų kontroliuoti, kad moksleiviai nematytų po peticija skelbiamų komentarų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder