Seimas linkęs pritarti siūlymams didinti dėstytojų atlyginimus dar 19 proc.

Seimas linkęs pritarti siūlymams didinti dėstytojų atlyginimus dar 19 proc.

Seimas antradienį po pateikimo pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos inicijuotam projektui, kuriuo siūloma nuo 2019 metų 16 proc. didinti dėstytojų ir tyrėjų atlyginimus. Iš viso balsavo 98 Seimo nariai. Projektui pritarė 96. Balsavusių prieš nebuvo. Susilaikė du parlamentarai. Prie šios iniciatyvos svarstymo Seimas grįš birželio 21 d.

Projektą pristačiusi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pabrėžė, kad 2019 m. padidinus finansavimą dėstytų ir tyrėjų atlyginimams, lyginant su 2017 m., aukštosiose mokyklose dirbančių dėstytojų darbo užmokestis iš viso padidėtų 40 proc.

Ministrė, pristatydama įstatymo projektą, teigė, kad inicijuojamo nuostatoms įgyvendinti 2019 m. papildomai reikės 2,8 mln. Eur valstybės biudžeto lėšų. 

Pasak jos, tai leis mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų darbo užmokestį valstybiniuose mokslinių tyrimų institutuose vidutiniškai padidinti 16 proc. Iš viso dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų algoms didinti 2019 m. papildomai reikės 22,9 mln. Eur valstybės biudžeto lėšų.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad šiuo metu dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų atlyginimai yra visiškai nekonkurencingi šalies ir tarptautinėje darbo rinkoje.

Projekte pažymima, kad Lietuvos tyrėjų vidutinis atlyginimas, perskaičiavus pagal perkamosios galios paritetą, yra net 4 kartus mažesnis negu ES vidurkis. Dėl nekonkurencingų atlyginimų dėstytojo bei mokslininko karjera Lietuvoje nėra patraukli, todėl dažnai gabus jaunimas jos Lietuvoje nesirenka. Žemi atlyginimai yra viena esminių protų nutekėjimo priežasčių, stabdančių Lietuvos mokslo ir studijų sistemos kokybinę pažangą.

2017 m. pirmą kartą nuo 2009 m. didėjo mažiausiai uždirbančių mokslininkų atlyginimai (tam skirta 3,1 mln. Eur). 2018 m. dėstytojų ir mokslininkų atlyginimai vidutiniškai padidinti 20 proc. (tam skirta 23 mln. Eur). 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder