Raimundas Paliulis: Mokytojai, nešantažuokite

Raimundas Paliulis: Mokytojai, nešantažuokite

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas Vyriausybei siūlo rasti pinigų ištesėti savo pažadui ir kitais metais mokytojams bent 5 proc. padidinti algas. O pinigų tai nėra...

- Jūsų vadovaujamas komitetas siūlo kitais metais pedagoginių darbuotojų algoms didinti penkiais procentais skirti 18,3 mln. eurų. Vyriausybė ir Finansų ministerija tvirtina, kad tokios sumos neranda. Iš kur siūlote paimti? - „Vakaro žinios“ teiravosi Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko Raimundo Paliuko.

- Mes siūlome paieškoti. Galima paimti iš skolos aptarnavimo, taip pat iš kitų išlaidų.

- Ką tai reiškia - paimti iš skolos aptarnavimo?

- Yra toks Finansų ministerijos terminas. Matyt, tai reiškia, kad Finansų ministerija turėtų pasiskolinti, o gal persiskolinti, kad būtų mažesnės palūkanos. Bet čia jau ne mūsų, o finansininkų rūpestis. Jie žino, kas tai yra ir kaip veikia tas mechanizmas.

- Mokytojai tvirtina, kad Vyriausybė, nerandanti pinigų algoms didinti, netesi savo pažadų, nes buvo įsipareigojusi mažiausiai 5 proc. atlyginimus didinti nuo sausio.

- Aš tik nuo birželio vadovauju komitetui, todėl tiksliai nežinau, ar buvo pažadėta žodžiu, ar kokių nors derybų metu pasirašytas susitarimas. Bet kažkas tikrai buvo, nes nuo lubų mokytojai to nepaimtų. Todėl mes komitete vienbalsiai pritarėme, kad pažadus reikia tesėti.

- Ar mokytojai, dėstytojai bei mokslo darbuotojai liko vieninteliai, kuriems krizė dar nesibaigė ir kuriems po algų sumažinimo jos tokios ir liko?

- Manau, kad taip, nes net kultūros darbuotojams nuo vasaros algos padidėjo. Su kultūros darbuotojais nėra tokios įtampos kaip su dirbančiaisiais švietimo sistemoje. Bet ir mokytojams nuo praėjusio rugsėjo algos padidintos. Klasėse, kuriose mokosi daugiau nei 23 mokiniai, padidintas valandų skaičius už darbų tikrinimą. Taip pat priešmokyklinio ugdymo pedagogų algų koeficientai nuo šių metų pradžios didinti 10 proc. Be to, panaikinta prievolė švietimo įstaigų vadovams dirbti 5 kontaktines valandas. Tos valandos padalintos mokytojams, todėl jiems algos padidėjo. Taip pat nuo šio rugsėjo mokytojams mokama už kolegų pavadavimą.

- Tačiau mokytojai tvirtina, kad nei už pavadavimą jiems mokama, nei iš direktorių atimtos pamokos. Meluoja?

- Yra toks Švietimo ir mokslo ministerijos nurodymas. Tačiau mūsų Tauta yra labai kūrybinga, todėl tikriausiai mokyklų bei savivaldybių vadovai rado įvairių landų. Bet ministrė sakė, kad principingai žiūrės ir baus tuos, kurie bandys visa tai apeiti. Jei koks mokytojas sako, kad alga nepadidėjo, nebūtinai meluoja ar slepia nuo žmonos pinigus. Mano patarimas: tie, kurie nejunta padidėjimo, tegul kreipiasi į miestų ar rajonų švietimo skyrius, kurių steigėjos yra ministerijos. O kur savininkė yra ministerija - tegul kreipiasi į ministeriją. Kontrolė turi būti ir iš apačios. Jei mato, kad nesilaikoma nurodymų, tegul išsiaiškina. Be to, pasitaiko įvairių manipuliacijų. Pavyzdžiui, direktoriai susikeičia ir vienas nueina dėstyti į kitą mokyklą. Būdamas komiteto pirmininkas aš juk negaliu sužiūrėti visų mokyklų.

- Jei Vyriausybė per mėnesį pažado 5 proc. didinti algas neištesės, mokytojai žada pradėti streiką...

- Turiu aš tą jų manifestą. Aš pats esu buvęs derybininkas, todėl žinau, kad visada iškeliamas per didelis reikalavimas. Taip ir šiuo atveju.

- Manote, kad reikalavimas tesėti pažadus yra nepagrįstas?

- Perdėtas. Kaip ir dėl mokinio krepšelio. Jis šiuo metu siekia 998 eurus, o mokytojai reikalauja 1045 eurų. Galima susirinkti į mitingą ir reikalauti dvigubai pakelti. Bet ar tai įmanoma? Aš visada sakau, kad reikia eiti ne šantažo, o derybų keliu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder