Prisijaukinti vandenį

Prisijaukinti vandenį

Nors būta įvairių baimių ir abejonių, antrokų mokymas plaukti Klaipėdoje pasiteisino. Net ir tuo atveju, jei ne visi antrokai per 18 pamokų išmoko tobulai plaukti, daugelis tėvų džiaugiasi, kad vaikams buvo sudaryta galimybė lankyti baseiną.

Tėvai baiminasi tik dėl vieno, kad ne visi vaikai po plaukimo pamokos spėja tinkamai išsidžiovinti plaukus, tad esą yra didesnė rizika susirgti.

Nuo rugsėjo Klaipėdos "Gintaro" sporto centre pradėta įgyvendinti nauja Klaipėdos miesto antrųjų klasių mokinių mokymo plaukti programa. Nuo sausio pabaigos šį sporto centrą lanko jau antra antrokėlių pamaina.

Antrokų srautai buvo padalinti į dvi dalis Nuo rugsėjo iki sausio 20 d. plaukimo pamokas lankė šiaurinėje miesto dalyje gyvenantys antrokai, o nuo sausio pabaigos iki gegužės 31 d. mokysis plaukti pietinėje miesto dalyje gyvenantys antrokėliai. Kiekvienam vaikui skirta po 18 pamokų. Plaukimo jie mokosi fizinio lavinimo pamokų sąskaita.

Džiaugiasi

"Sulaukėme tik gerų atsiliepimų apie šį projektą. Džiaugėsi ir tėvai, ir mokiniai. Mokytojai taip pat neturėjo jokių pretenzijų. Mūsų mokiniams "Gintaro" baseinas netoli, tad kelionėje iki jo ir atgal užtrunkame neilgai", - programa džiaugėsi S. Dacho progimnazijos direktorė Daiva Marozienė.

Net ir tuo atveju, jei ne visi antrokai per 18 pamokų išmoko tobulai plaukti, esą daugelis tėvų džiaugėsi, kad buvo sudaryta galimybė lankyti baseiną.

"O mokyklai tai puiki alternatyva įdomiau vesti kūno kultūros pamokas", - minėjo D. Marozienė.

Jai pritarė ir "Saulėtekio" pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Bartašiūtė. Pasak jos, būta pavienių nusiskundimų, kad mergaitėms sunku išsidžiovinti ilgus plaukus.

"Bet tėvai suvokia, kad visi antrokai į baseiną nuvežami ir parvežami autobusu, tad jiems nereikia stovėti lauke ir šalti, todėl rizikos susirgti kaip ir nėra", - minėjo direktorė.

"Saulėtekio" mokyklos antrokų mokytoja Dalia Endriukaitienė antrino, jog jai būdavo šiek tiek vargo, kol išdžiovindavo mergaitėms plaukus.

"Jei atvykdavo padėti kurios nors antrokės mama ir atsiveždavo savo plaukų džiovintuvą, būdavo lengviau. Gal reikėtų, kad mergaičių persirengimo kambaryje būtų daugiau džiovintuvų, arba jie būtų galingesni?" - svarstė mokytoja.

Visa kita, pasak jos, organizuota be priekaištų.

"Vaikai labai noriai lankė plaukimo pamokas. Kai pradėjome lankyti, rugsėjo mėnesį, klasėje buvo tik du vaikai, kurie truputį mokėjo plaukti, kiti net bijojo vandens. Negaliu pasakyti, kad dabar visi plaukia puikiai, bet visi vandenyje jaučiasi drąsiai", - pasakojo D. Endriukaitienė.

Nuo sausio mokytis plaukti pradėjo "Santarvės" progimnazijos antrokai. Šios mokyklos vadovė Laima Vaitonienė pasakojo, kad pirmąjį autobusą į baseiną išlydėjo tarsi į tolimą kelionę.

"Buvo šiokio tokio nerimo, bet matome, kad viskas vyksta sklandžiai. Ir patys vaikai noriai lanko plaukimo pamokas, kai kurie net koridoriuje mane sustabdo ir klausia, kada jie vėl važiuos plaukti", - pasakojo L. Vaitonienė.

Direktorė pasakojo, kad antrokų plaukimo pamokomis rūpinasi ne tik jų mokytojos, bet talkina ir kiti mokyklos darbuotojai.

"Manome, kad antrokams dar reikia pagelbėti po plaukimo pamokos ir plaukus išdžiovinti, ir pažiūrėti, kad tinkamai kepurę užsidėtų. Todėl kiekvieną antrokų klasę į baseiną lydi dvi mokytojos. Pagelbėti sutiko ir socialinė pedagogė, ir muzikos mokytoja, ir mokytojo padėjėja", - pasakojo L. Vaitonienė.

Nė vienos kalbintos mokyklos vadovė sakė nepastebėjusi, kad plaukimo pamokos būtų dariusios įtaką antrokų sergamumui.

Atsiskleidė talentas

"18 pamokų tikrai pakanka, kad vaikas išmoktų plaukti. Juk sporto centre su antrokais dirba kompetentingi treneriai. Daliai vaikų sekėsi labai puikiai, tad įžvelgę potencialą treneriai kvietė nuo kitų mokslo metų lankyti sporto mokyklą. Ir iš tėvų sulaukėme pageidavimų, kad kai kuriems vaikams taip patiko plaukti, kad jie norėtų tęsti užsiėmimus", - pasakojo "Gintaro" sporto centro vadovė Asta Dirgėlienė.

Išklausiusi tėvų pastebėjimus, kad persirengimo kambariuose galbūt praverstų daugiau ir galingesnių plaukų džiovintuvų, A. Dirgėlienė svarstė, jog jų pakanka ir dabar. Be to, yra sudarytos sąlygos įsijungti savo plaukų džiovintuvus.

"Tiesiog tėvams patariu, kad mergaitėms nėra būtina išdžiovinti visus plaukus. Svarbu, kad prie šaknų jie būtų sausi. Ypač žinant, kad vaikų prie baseino laukia autobusas. Tik, žinoma, būtina, kad vaikai turėtų kepures", - patarė tėvams baseino vadovė.

Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjo Sauliaus Paliulio duomenimis, pirmajame etape plaukti mokėsi 797 antrokai iš 14-os uostamiesčio mokyklų. Antrasis srautas kiek didesnis, iki gegužės pabaigos plaukimo pamokas lankys 1 016 antrokų iš 12 mokyklų.

Buvo planuota antrajam etapui ieškoti alternatyvios vietos, kur antrokai dar galėtų lankyti plaukimo pamokas. Tačiau, pasak S. Paliulio, privatininkai taip ir nepanoro dalyvauti paskelbtame konkurse. Tad visas krūvis vėl atiteko "Gintaro" sporto centrui.

"Pasibaigus pirmajam etapui vyko kontrolinis testas. Antrokų pasiekimai įvairūs: 375 moksleiviai 25 m ilgio baseiną perplaukė aukščiausiu, 227 - pagrindiniu, 166 - patenkinamu lygiu. Taigi, geriau ar prasčiau, plaukė didžioji dalis vaikų. Tik 29 nedalyvavo patikrinime dėl pateisinamos priežasties", - pasiektais rezultatais dalijosi S. Paliulis.

Iš viso šiais mokslo metais mokymo plaukti programai įgyvendinti bus skirta 200 tūkst. eurų.

Šis projektas bus tęsiamas ir kitais metais. S. Paliulis vylėsi, kad galbūt tuomet konkursas sudomins ir kitų mieste esančių baseinų atstovus.

Prieš keletą metų atliktos apklausos duomenimis, uostamiestyje visiškai plaukti nemoka penktadalis mokinių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder