Pasvertos pirmosios pradinukų kuprinės

Pasvertos pirmosios pradinukų kuprinės

Rugsėjo 16 – 27 d. Klaipėdos mokyklose vyksta akcija „Ar žinai, kiek sveria Tavo kuprinė?“. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos specialistai sveria 1 – 6 klasių moksleivių kuprines aiškindamiesi ar visų moksleivių kuprinės atitinka leidžiamo svorio standartus.

Šiandien „Versmės“ progimnazijoje buvo pasvertos ketvirtokų kuprinės. „Daugumos vaikų kuprinės yra vienodo svorio ir atitinka rekomenduojamą. Vieno berniuko kuprinė buvo per sunki, tačiau tai tik dėl to, kad jis yra smulkaus sudėjimo. Taigi sudėjus į kuprinę tokius pat daiktus kaip ir kiti moksleviai, jo kuprinė yra per sunki jo paties svoriui“, - teigia progimnazijos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Ilona Baltutienė.

Rekomenduojama, kad kuprinės svoris sudarytų apie 10 procentų ir neviršytų 15 procentų vaiko svorio. Jeigu vaikas sveria 30 kilogramų, rekomenduojamas jo kuprinės svoris – 3 kilogramai.

„Kartais tėveliai vaikams nuperka sunkias kuprines, taigi įdėjus į tokią kuprinę kelis daiktus ji tampa dar sunkesnė“, - komentuoja I. Baltutienė. Rekomenduojama, kad tuščia pradinuko kuprinė svertų ne daugiau 700 gramų, o vyresnių klasių moksleivių – ne daugiau 1 kilogramo. Į kuprinę daiktus būtina susidėti tvarkingai, sunkiausius daiktus dėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros. Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau vaiko juosmens. Diržai turi būti nei per daug laisvi, nei per daug suveržti, ties pečiais turėtų būti paminkštinimai. „Deja mergaitės mėgsta nešioti kuprines – rankinukus, kurie yra madingi, tačiau nelabai geri tinkamai vaiko laikysenai palaikyti. Vaikai į kuprines kartais prisideda daiktų, kurie mokykloje yra visiškai nereikalingi – lipdukų albumai, žaislai“, - pasakoja specialistė.

Nustačius, kad vaiko kuprinė sveria per daug yra pranešama jo tėvams tam, kad jie patikrintų vaiko kuprinę ir išvengtų galimų laikysenos sutrikimų.

2012 m. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras pasvėrė daugiau kaip 5000 vaikų kuprines. Svorio rekomendacijas visiškai atitiko 50,3 procentų vaikų kuprinių – jos neviršijo 10 procentų vaiko svorio. 40,6 procentų moksleivių kuprinių svoris atitiko 10 – 15 procentų vaikų svorio. Likusi dalis vaikų nešiojasi pernelyg sunkias kuprines (jos viršijo 15 procentų vaiko svorio).

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder