Pagrindines mokyklas keičia progimnazijos

Pagrindines mokyklas keičia progimnazijos

Naujuosius mokslo metus septynios pagrindinės uostamiesčio mokyklos pasitiks progimnazijų vardu. Siaurinti tikslines grupes planuoja ir uostamiesčio mokyklos-darželiai.

Naująjį progimnazijos pavadinimą, atitinkantį mokyklų tinklo kūrimo taisykles, nuo šių metų rugsėjo 1-osios pasirinko "Gabijos", Martyno Mažvydo, Prano Mašioto, Simono Dacho, Tauralaukio, "Verdenės" bei "Versmės" pagrindinės mokyklos.

Progimnazijose komplektuojamos tik 1-8 klasės, tai yra, jose dėstoma pradinio ugdymo bei pagrindinio ugdymo programos pirmoji dalis.

Iki šiol mieste, kartu su specialiosiomis, iš viso veikė 22 pagrindinės mokyklos. Kai kurios iš jų - "Verdenės", "Gabijos" bei Tauralaukio - ir anksčiau buvo aštuonmetės.

Pagrindinių mokyklų statusą pasiliko nemažai Klaipėdos ugdymo įstaigų, daugiausia - rusų dėstomąja kalba.

"Iš esmės tai gerai, nes ne visi vaikai po aštuonių klasių yra pasirengę pasirinkti - eiti į gimnaziją arba proftechninę mokyklą. Todėl mieste reikia mokyklų, kurios suteiktų sąlygas įgyti pagrindinį išsilavinimą, paliekant jauniems žmonėms daugiau laiko apsispręsti dėl ateities", - sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Šiemet šalies Vyriausybės patvirtintos mokyklų tinklo kūrimo taisyklės numato, kad iki 2015-ųjų rugsėjo šalyje nebeliks vidurinių mokyklų - jas pakeis gimnazijos.

Pokalbininkės teigimu, šis klausimas Klaipėdai nebėra aktualus, mat mieste, neskaitant specializuotos Naujakiemio suaugusiųjų vidurinės mokyklos, tėra likusi vienintelė Vydūno vidurinė, pretenduojanti įgyti 1-12 klasių gimnazijos statusą. Tam reikia parengti specialias ugdymo programas. Pakeisti šios mokyklos statusą ketinama per metus kitus.

Į pokyčių verpetą pamažu įsisuka ir uostamiesčio mokyklos-darželiai. Kai kurie iš jų, anot L. Prižgintienės, pageidauja tapti vien ikimokyklinio ugdymo įstaigomis ir nebevykdyti 1-4 klasių programų. Priežastys - mažėjantis mokyklinukų skaičius ir augantis lopšelinio amžiaus grupių poreikis.

"Pertvarkos galimybės priklausys nuo mikrorajonų - ar juose esančios pagrindinės mokyklos galės priimti daugiau mokinių. Abejoju, kad šiauriniuose miesto rajonuose mokyklų-darželių būtų galima visiškai atsisakyti, - svarstė Švietimo skyriaus vedėja. - Man džiugu, kad apie tai mąsto ir klausimus sprendžia pačios įstaigų bendruomenės." Šiuo metu mieste veikia aštuonios mokyklos-darželiai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder