Norvegija ketina siūlyti daugiau darbo imigrantams studentams

Norvegija ketina siūlyti daugiau darbo imigrantams studentams

Pastaraisiais metais Norvegijoje žymiai padaugėjo studentų, atvykstančių studijuoti iš kitų Europos šalių. Universitetų atstovai drauge su šalies vyriausybe atlieka tyrimą, ar Norvegijai naudinga suteikti nemokamas studijas ne tik norvegams, bet ir imigrantams, mat šie, pabaigę mokslus, dažnai išvyksta iš šalies.
Norvegijos laikraštis „Aftenposten“ pranešė šalies politikų nuomonę apie studentus iš užsienio. Vyriausybės atstovai tvirtai tiki, jog šalies ekonomikai didesnis imigrantų studentų skaičius – itin naudingas, mat Norvegijai reikalingi kvalifikuoti darbuotojai, turintys aukštojo išsilavinimo Norvegijos mokyklose diplomą.
 
2006 metais atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog iš užsienio jaunuoliai vyksta studijuoti į Norvegijos universitetus tik dėl to, kad juose studijos nekainuoja ir imigrantams. Kad ir kaip ten būtų, po universiteto baigimo iš visų atvykusių užsieniečių šalyje dirbti lieka vos 10 proc. europiečių bei 15 proc. kitų šalių piliečių. Imigracijos tarnybos atstovai šį reiškinį paaiškino paprastai – imigrantui Norvegijoje sunku rasti darbą pagal specialybę net tada, kai jis turi diplomą.
 
Iš 9 tūkst. praėjusiais metais Norvegijos universitetus baigusių imigrantų vos 400 buvusių studentų gavo darbą ir liko šalyje. Šie rezultatai nustebino politikus, nes nuo 2010 metų studentų iš užsienio padaugėjo net 50 proc. Akivaizdu, kad Norvegijos vyriausybė, suteikdama nemokamą aukštąjį išsilavinimą, investuoja į studentus, tačiau jie vos pabaigę universitetus palieka šalį. Siekiant išvengti nuostolių ateityje nuspręsta studentams dar besimokant universitete suteikti darbo įmonėse, kuriose jie, įgiję diplomą, turės galimybę pasilikti.
  
Įdarbinimo organizacija „Næringslivets Hovedorganisasjon“ viešai paskelbė, jog jei šių metų statistika neparodys, kad vis daugiau studentų lieka dirbti Norvegijoje, jie, bendradarbiaudami su šalies vyriausybe, pasiūlys darbo kiekvienam studentui užsieniečiui, kuris, gaudamas nuolatines pajamas, turės galimybę ieškoti darbo pagal išsilavinimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder