Mokslo metai žada naujovių

Mokslo metai žada naujovių

1,5 mln. eurų - tiek šiemet Klaipėdoje skirta pasirengti naujiems mokslo metams. Tad žadama, kad mokyklos ir darželiai bendruomenes pasitiks atsinaujinę patalpas, o jaunimui bus surengta smagi Rugsėjo 1-osios šventė.

Miesto valdžia žada, kad ir mokslo metai švietimo bendruomenei bus kupini gerų naujovių.

1 "kvadratui" - 1 euras

"Pirmiausia reikia pasidžiaugti, kad Klaipėdoje šiemet didėja mokinių skaičius. Gera žinia ir ta, kad transporto parkas pasipildys dar vienu nauju mokykliniu autobusiuku. Smagu, kad, įrengę papildomas ikimokyklines grupes, nors iš dalies sumažinome vietų darželiuose deficitą", - dėstė miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Jam antrindama Klaipėdos savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė vylėsi, kad šiemet pagaliau iš mirties taško pajudės elektroninio bilieto švietimo įstaigose įrengimo darbai, nes pasibaigė šį procesą stabdę teisminiai procesai.

Taip pat gera žinia ta, kad nuo spalio 1 d. bus įvestas neformalaus ugdymo krepšelis. Žadama, kad kiekvienam neformalaus ugdymo užsiėmimus lankančiam vaikui iš valstybės biudžeto kas mėnesį bus skiriama 15 eurų.

"Tai leis išplėsti paslaugų tiekėjų lauką", - tvirtino N. Laužikienė ir žadėjo artimiausiu metu apie šią naujovę visuomenei papasakoti išsamiau.

Pokyčiai laukia ir švietimo įstaigų vadovų. N. Laužikienė priminė, kad šiais mokslo metais mokyklų direktoriams nebelieka prievolės turėti 5 kontaktines valandas, tad jiems nebereikia turėti pamokų, bet atlyginimas dėl to nesumažės.

"Švietimo ir mokslo ministerija rekomenduoja, kad pirmiausia turėtų būti užtikrintas visas pedagogų darbo krūvis. Tačiau jei direktorius nori vesti pamokas, tai nėra draudžiama, bet tokiu atveju jis turi sudaryti antrą darbo sutartį ir turi būti kontroliuojama, ar dėl to nenukenčia jo tiesioginis darbas", - aiškino N. Laužikienė.

Šiemet į mokyklas ir darželius sugužės daugiau vaikų nei pernai - preliminariai skaičiuojama, jog rugsėjo 1-ąją ateis 17 tūkst. moksleivių ir 9 tūkst. darželinukų.

Pasak N. Laužikienės, mokslo metams pasirengti kievienos mokyklos vienam kvadratiniam metrui sutvarkyti buvo skirta po eurą.

"Visur remonto darbai baigti, žinoma, išskyrus tas įstaigas, kur vykdomi renovacijos projektai už Europos Sąjungos fondų lėšas, nes tai ilgalaikiai projektai, bet jie derinami su ugdymo procesu", - pasakojo N. Laužikienė.

Rugsėjo 1-osios šventė

Teigiama, kad šiemet pavyks suderinti mokyklų bei akademinės bendruomenės Rugsėjo 1-osios renginius, tad antradienį Klaipėdos gatvėse šurmulio netrūks.

Moksleiviams tradiciškai šventė prasidės 8 val. Lietuvininkų aikštėje vyksiančia pirmąja pamoka "Ir vėl pradžia". Pamoka tradiciškai vyks 45 minutes, po jos moksleiviai sės į transporto priemones ir šventinė automobilių kolona pajudės miesto gatvėmis į savo mokyklas.

18 val. "Švyturio" arenoje moksleiviai galės linksmintis grupės "G&G Sindikatas" koncerte, o vėliau - diskotekoje su DJ Mamania.

"Kiekvienai mokyklai yra skirta po 50 vietų, kurias bendruomenės dalinasi savo nuožiūra. Tai gali būti ir paskatinimas gerai besimokantiems mokiniams. Likusiems bilietai kainuoja 1,5 euro, jų galima įsigyti internetu arba "Švyturio" arenos kasose", - aiškino Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė.

Šiemet jau antrus metus Klaipėdos akademinė bendruomenė Rugsėjo 1-ąją švęs visi kartu. Akademinis jaunimas šventinę eiseną nuo Lietuvininkų aikštės pradės 19 val. Jie žygiuos į Teatro aikštę, kur 20 val. prasidės grupės "Biplan" koncertas.

Informacija

Naujaisiais mokslo metais mokyklų laukia permainos - planuojama įvesti judrumo pertraukas, daugiau dėmesio skirti vaikų konsultavimui ir užtikrinti išvykusių mokytojų pavadavimą.

Siekiant pagerinti mokinių sveikatą, visoms mokyklos rekomenduojama organizuoti fiziškai aktyvią 25 min. pertrauką.

"25 minučių judėjimo pertraukos turėtų atsirasti kaip galimybė, ypač mokiniams, kurie 8-9 valandas išbūna mokykloje, po penktos pamokos. Mokykla turės susitarti, kaip jie judės, kur jie judės. Merginos gal šoks, berniukai sportuos, mins dviratį, išnaudos sporto galimybes mokykloje. Yra daugybė dalykų, įrengtos sporto salės, treniruokliai, bėgimo takeliai, reikia išnaudoti, tam, kad vaikas tarp pamokų galėtų pailsėti", - vakar sakė švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Pasak jos, ministerija taip pat priėmė teisės aktus, kuris leis apmokėti už išvykusių mokytojų pavadavimą.

"Klausimą iškėlė mokiniai ir tėvai - dingsta daug pamokų. Mokytojai išvažiuoja kelti kvalifikacijos, nevyksta pamokos. Kad galėtų būti pavadavimas, mes sudarome galimybes vadovams tai padaryti - už pavadavimą reikia mokėti", - kalbėjo ministrė.

Pasak jos, pavadavimas bus finansuojamas iš mokinio krepšelio lėšų.

Nuo rugsėjo didesnis dėmesys turės būti skiriamas mokinių konsultavimui. Pasak ministrės, šiuo metu bendrojo ugdymo plane per savaitę numatytos trys valandos mokinių konsultavimui, bet mokytojai ir mokyklos bus raginami jas išnaudoti iškart, tik susidūrus su sunkumais, o ne tiesiog papildomai pridėti prie kažkokio dalyko.

"Šiandien, čia ir dabar, praėjo pamoka, praėjo kontrolinis, pamatėm vaiko spragą - suteikiam jam tokį šansą šią spragą ištaisyti, priešingu atveju mes geresnės kokybės negalim tikėtis, nes likusi spraga augina kuprą", - sakė A. Pitrėnienė.

Nuo šių mokslo metų daugiau laiko - nuo buvusių 5 val. iki 20 val. - numatoma skirti socialinei veiklai. Pasak ministrės, šios valandos turės būti skiriamos pilietiškumo pamokoms, vykdyti akcijoms.

Nuo spalio bus įvedamas neformalaus ugdymo krepšelis - vaikui bus skiriama 15 eurų mėnesiui popamokinei veiklai. Pasak ministrės, tai reiškia, kad vieną būrelį vaikas galės lankyti nemokamai.

Nuo sausio taip pat pradedamas pilotinis projektas - penkiose savivaldybėse mokinio krepšelis bus pakeičiamas klasės krepšeliu. Ministrė kol kas neatskleidė, kuriose savivaldybėse bus vykdomas šis projektas, nes dar nėra pasirašiusi sąrašo.

BNS inf.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder