Moksleivių sukurtas virtualus muziejus žavi klaipėdiečius

Moksleivių sukurtas virtualus muziejus žavi klaipėdiečius

Klaipėdos Simono Dacho moksleiviai kartu su mokytojais prisideda prie lankytinų uostamiesčio objektų populiarinimo: per dvejus metus jų sukurtas virtualios realybės muziejus sulaukė nemenko susidomėjimo.

Dvejus pastaruosius metus S. Dacho progimnazijos mokiniai dalyvavo programos Erasmus+ kūrybiniame projekte "Motion pictures at enexibition" ("Judantis paveikslėlis parodoje", MoPic), kurio vaisius - virtualios realybės muziejus - jau pateiktas visuomenei.

Kartu su vaikais projektą rengęs teatrinio ugdymo mokytojas Karolis Makauskas pasakojo, kad kuriant šį virtualų muziejų buvo siekiama ištyrinėti bei pažinti istorinius miesto architektūros objektus ir apie juos papasakoti panaudojant šiuolaikines priemones. Norėta naujam gyvenimui prikelti tai, kas sena, primiršta. Muziejaus pagrindas - senų bei naujų nuotraukų, dokumentinių reportažų, muzikos ir filmų dermė.

"Vaikai aplankė istorines vietas, rinko medžiagą, patys filmavo, montavo, rengė interviu, garsino, vertė tekstus į anglų kalbą, įsisavino kompiuterines kūrybos technologijas. Svarbiausia, kad viską pavyko padaryti paprastomis mokyklinėmis priemonėmis - pasitelkiant į pagalbą planšetinius kompiuterius ir išmaniuosius telefonus. Tačiau galėjome išbandyti ir šiuolaikines raiškos priemones - virtualios realybės akinius, "žaliojo ekrano" techniką", - pasakojo K. Makauskas.

Projektą vykdė keturios šalys: Lietuva, Anglija, Katalonija (Ispanija) ir Alandų salos (Suomija).

Kiekviena partnerė šalis pasirinko po tris istorinius objektus, kurie tapo virtualaus muziejaus pagrindu. Projekto dalyviai Lietuvoje pasirinko tyrinėti Klaipėdos dramos teatrą, Klaipėdos centrinį paštą, Biržos tiltą ir burlaivį "Meridianas".

Pavyzdžiui, virtualiame muziejuje galima pamatyti, kaip Klaipėdos dramos teatro pastatas ir aikštė priešais jį atrodė seniau. Vaikams netgi pavyko atgaivinti aikštėje buvusį turgų. Taip pat galima išvysti istorines burlaivio "Meridianas" nuotraukas, išgirsti kapitono Sigito Šilerio prisiminimus ar pasidžiaugti žaismingai moksleivių sukurta "Meridiano" jūreivių meilės istorija ir t. t.

"Šiuo projektu siekiama visus paskatinti atsigręžti į savo miesto istoriją ir kultūrą. Įdomu tai, kad vykdydami šį projektą ne tik mokiniai, bet ir mes, mokytojai, tarsi kitomis akimis pažvelgėme į, atrodo, tokius įprastus objektus. Asmeniškai aš tarsi iš naujo atradau Biržos tiltą. Pradėjus rinkti informaciją apie šį objektą atsivėrė tokie klodai", - džiaugėsi K. Makauskas.

Šiame projekte sykiu su vaikais taip pat dirbo ir lietuvių kalbos mokytoja Laima Dromantaitė.

Klaipėdiečių sukurtas virtualios realybės muziejus jau buvo pristatytas įvairiuose renginiuose, jį bet kada gali stebėti visi norintys.

"Sunku apskaičiuoti, kiek peržiūrų jau turėjome, nes prisijungti galima ir ne per pagrindinį puslapį. Kol kas per pagrindinę nuorodą yra peržiūrėta 3 185 kartus, bet, panašu, šį skaičių reikėtų dauginti mažiausiai iš 4", - preliminariai skaičiavo K. Makauskas.

Kaip pamatyti?

Projekto "MoPic" virtualus muziejus - čia

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder