Mokinio kuprinė - kokią rinktis?

Mokinio kuprinė - kokią rinktis?

Prasidėjus mokslo metams medikai ir visuomenės sveikatos specialistai ragina tėvelius atkreipti dėmesį į mokyklinę kuprinę: ar ji patogi vaikui, ar nėra per sunki, ar moksleivis taisyklingai ją nešioja. Tai labai svarbu, nes, anot medikų, viena pagrindinių laikysenos sutrikimų priežasčių - netinkamų ir per sunkių kuprinių nešiojimas.

"Patarčiau tėvams netaupyti kuprinių sąskaita. Pigios kuprinės ne tik greičiau susidėvi ir reikia pirkti naują, bet ir dažnai neatitinka mokyklinei kuprinei keliamų reikalavimų", - sakė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistė Diana Butkienė.

Pasak jos, ypač svarbu gerą kuprinę nupirkti jaunesnio mokyklinio amžiaus - 7-10 metų - vaikams, nes netaisyklinga laikysena šiame amžiaus tarpsnyje gali pridaryti daug žalos sveikatai. Kadangi organizmas auga, skeletas bei stuburas yra labai pažeidžiami.

"Moksleivis turėtų nešti ne sunkesnę nei 10-15 procentų savo paties svorio kuprinę. Pavyzdžiui, jei mokinys sveria 30 kilogramų, jo kuprinės svoris ir neturėtų viršyti 3-3,5 kilogramo. Jei kuprinės svoris viršija 15 proc. vaiko kūno svorio, jau kyla didelė rizika, kad kasdien nešiojantis tokius svorius vaikas gali turėti sveikatos problemų: atsiras netaisyklinga laikysena, gali iškrypti stuburas ir kita", - pasakojo D. Butkienė.

Pasak visuomenės sveikatos specialistės, itin atidžiai savo vaikus, kaip jie nešioja kuprines, turi stebėti pradinukų tėvai.

"Geriau, kad kuprinė turėtų du skyrius, kad svoris joje tolygiai pasiskirstytų. Kasdien reikėtų patikrinti kuprinę, ar vaikas į mokyklą nešasi tik tai dienai, o ne savaitei reikalingus reikmenis, ar vaikas neša kuprinę ant abiejų pečių, ar kuprinė nekabo žemiau juosmens. Visi šie veiksniai turi įtakos vaiko sveikatai", - primena specialistė.

Mokyklose svers kuprines

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras dar prieš keletą metų atkreipė dėmesį į moksleivio kuprinės svorio įtaką vaikų sveikatai ir pirmą kartą šalyje surengė akciją mokyklose "Kiek sveria tavo kuprinė?" Tokias akcijas vėliau imta rengti ir kituose miestuose.

Pasak D. Butkienės, pirmoji akcija sulaukė didelio ne tik pačių moksleivių, bet ir pedagogų bei tėvų dėmesio.

"Kai kuriose mokyklose sulaukėme įdomios reakcijos. Mokytojos kraustė moksleivių kuprines, kad jos sveriant nebūtų per sunkios, nes esą bus negarbė mokyklai. Vaikai irgi labai domėjosi, kiek sveria patys ir jų kuprinės. Moksleiviams išdalinome lankstinukus, kad parneštų savo tėveliams ir šie, pirkdami vaikams kuprines, atkreiptų dėmesį į tai, kokias kuprines perka ir kaip vaikai jas nešioja, kad nebūtų žalojama jų sveikata", - pasakojo D. Butkienė.

Rugsėjo 19 dieną uostamiesčio pagrindinėse mokyklose vėl bus surengta tradicinė akcija "Kiek sveria tavo kuprinė?", kurios metu bus sveriami pradinukai ir jų kuprinės, siekiant išsiaiškinti, ar jos nėra per sunkios pagal vaikų kūno svorį.

Informacija

Pagal nustatytą higienos normą, taikomą mokyklinėms prekėms, mokyklinės kuprinės turi būti su diržais ir rankenėle, o išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai. Pradinių klasių moksleivių tuščia kuprinė turi sverti ne daugiau 700 gramų, o aukštesniųjų klasių moksleivių - ne daugiau 1 000 g. Mokyklinės kuprinės plotis turi būti 22-28 cm, aukštis - 30-36 cm, storis - 8-14 cm. Kuprinė turi turėti du reguliuojamo ilgio plačius paminkštintus diržus, kurių plotis - ne mažesnis nei 3,5-4 cm, o kitoje dalyje - 2-2,5 cm. Diržai turi būti ne trumpesni nei 70 cm, o jų ilgis - reguliuojamas. Rekomenduojama kuprinę nešti užsidėjus abu diržus ant pečių, o kuprinės apačia neturi būti žemiau moksleivio juosmens.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder