Lietuvių kalbos egzaminas tapo iššūkiu

Lietuvių kalbos egzaminas tapo iššūkiu

Šalies abiturientai stebisi. Nacionaliniam egzaminų centrui (NEC) šiandien paskelbus lietuvių kalbos egzamino rezultatus paaiškėjo, kad jo neišlaikė beveik dešimtadalis, o sunkumų kilo net gabiausiems.

Dvyliktokai vieno iš svarbiausių egzaminų įvertinimų laukė lygiai mėnesį – egzaminavimas vyko birželio 3-ąją, o rezultatų sulaukta tik šiandien. NEC duomenimis, Klaipėdoje vienintelį privalomą lietuvių kalbos egzaminą laikė 1161 abiturientas, minimalios 30 procentų taškų ribos įveikti nepavyko net 101 moksleiviui (8,6 proc.). Tiesa, šiemet gauta daugiau šimtukų – dvidešimt klaipėdiečių gavo aukščiausią šimto balų įvertinimą, o praėjusiais metais tokių buvo aštuoniolika.

Šimtukų lentelė Klaipėdoje pasiskirstė kaip įprasta – "Ąžuolyno" gimnazijos moksleiviai gavo dešimt šimtukų, septyniais gali džiaugtis Vytauto Didžiojo gimnazijos abiturientai, du šimtukus gavo „Varpo“ gimnazijos dvyliktokai, vienas atiteko „Baltijos“ gimnazijai.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji inspektorė Vida Bubliauskienė teigė, kad šiemet neišlaikiusiųjų itin daug, tačiau respublikos kontekste Klaipėdos moksleiviai pasirodė neblogai.

"Tikėjome, kad bus daugiau neišlaikiusių – pasikeitus užduotims egzaminas tapo sunkesnis, gerų balų tikėtis galėjo tik išties raštingi, apsiskaitę, gerai pasirengę abiturientai. Žinoma, procentą padidino ir tai, kad šiemet į bendrą statistiką įtraukti mokyklų, kuriose dėstoma rusų kalba, mokiniai."

Abiturientams lietuvių kalbos egzaminas sukėlė nemažai keblumų – šiemet atsisakyta ne tik proporcinės vertinimo tvarkos, bet ir teksto suvokimo užduoties. Naujieną itin nepalankiai sutiko prasčiau literatūrinius rašinius kuriantys moksleiviai, ketinantys universitete studijuoti techninius mokslus ir lietuvių kalbai skiriantys mažiau dėmesio. Juos daugelį metų „gelbėdavo“ būtent teksto suvokimas. Nemaloniu siurprizu tapo ir padidinta rašinio apimtis, reikalavimas naudotis pateiktų autorių kūriniais.

"Vakarų ekspresas" šiandien kalbino du prisistatyti nenorėjusius "Ąžuolyno" gimnazijos moksleivius, kurie sutartinai teigė, kad nei egzamino užduotimis, nei gautais rezultatais patenkinti nėra.

"Mokykloje rašinius visuomet rašydavau neblogai, tad gautas 74 balų įvertinimas sukėlė šoką. Nors egzamino rašinio temos buvo aiškios, prie užduoties pateikti autoriai daugelį nustebino – apie kai kuriuos mokykloje net nekalbėjome, nenagrinėjome jų kūrinių," – pasakojo Vilniaus universitete mokslus tęsti ketinanti abiturientė.

"Šių metų rezultatams įtakos tikrai turėjo toks didelis pokyčių skaičius. Tikiu, kad jei būtų palikta teksto suvokimo užduotis, įvertinimu džiaugčiausi labiau. Tiesa, jau žinau, kad studijuosiu užsienyje, tad egzaminą man reikėjo tiesiog išlaikyti – tai ir svarbiausia", – teigė Olandijoje mokslus tęsti nusprendęs "Ąžuolyno" gimnazijos dvyliktokas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder