Lietuvių kalbos diena "Baltijos" gimnazijoje

Lietuvių kalbos diena "Baltijos" gimnazijoje

Lapkričio 21-oji Klaipėdos "Baltijos" gimnazijoje buvo paskelbta kaip Lietuvių kalbos diena.

Lietuvių kalbos mokytojai tą dieną nusprendė paminėti Meilę Lukšienę, europinio ir pasaulinio lygio mokslininkę ir asmenybę, reikšmingai prisidėjusią prie demokratinės visuomenės ir modernaus švietimo raidos, bei prisiminti tarmes, jų etnografinius ypatumus (būtent 2013-ieji yra tarmių ir M. Lukšienės metai).

Visi lietuvių kalbos mokytojai savo pamokose tą dieną gimnazistams kalbėjo apie M. Lukšienę, jos puoselėtas vertybes ir indėlį į literatūros mokslą. M. Lukšienė 2004 m. tapo vienintele lietuve, apdovanota vienu iš garbingiausių UNESCO apdovanojimų - Jano Amoso Komenijaus (Jan Amos Comenius) medaliu už asmeninį indėlį moksliškai ir praktiškai įtvirtinant švietimą kaip valstybės kūrimo pagrindą.

Šiai iškiliai moteriai 100-ųjų metinių paminėjimo proga vyko renginiai visoje Lietuvoje, nors maža dalelyte prisidėjome ir mes, atverdami duris į turtingą iškilios asmenybės dvasinį bei veiklos pasaulį. Kiekvienas tapome nors šiek tiek turtingesnis.

Tarmių metai gimnazistams buvo primenami stenduose pristatyta medžiaga, pamokų metu, o pedagogams buvo surengta mini vakaronė. Įvairių dalykų mokytojai pokštavo žemaitiškai, mįsles minė aukštaitiškai ir sekė pasakas dzūkiškai.

Buvo pristatytas ir kulinarinis paveldas: kastinis, bulvės "su kailinukais", dzūkiškas "darycinis" su "šiuškėm" ir, žinoma, lašinukai "iš mano senelio šalies". Taip nors trumpam buvo prisiminta mūsų šaknys, senolių kultūra, nuo kurios taip spėriai tolstame...

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder