Laikas ruoštis mokslo metų režimui

Laikas ruoštis mokslo metų režimui

"Sveiki. Mūsų vaikai (paaugliško amžiaus) labai mėgsta ilgai pamiegoti. Vasara baigiasi, bet apie mokyklą jie net nenori pagalvoti. Mintis apie artėjančius mokslo metus juos tiesiog varo į neviltį. Norėčiau paprašyti psichologo patarimo apie tai, kaip pozityviai nuteikti ir paruošti vaikus tam atsakingam periodui, kai teks anksti keltis, na, ir, žinoma, ruošti namų darbus... Per ilgas vasaros atostogas jie taip atsipalaiduoja, kad po to sunku persiorientuoti. Ačiū."

Į jūsų klausimą atsakė psichologė Ugnė Kundrotienė.

Sveiki,

minėjote, kad turite paauglius vaikus, kurie mėgsta ilgiau pamiegoti. Vasaros atostogų metu šis poreikis gali būti tenkinamas optimaliai, juk tam atostogos ir skirtos - pailsėti, atsipalaiduoti. Daugumos vaikų dienos režimas vasaros atostogų metu yra kitoks nei mokslo metų laikotarpiu, ėjimo miegoti ir kėlimosi ryte laikas tampa vėlesnis ir paprastai nereguliarus.Artėjant mokslo metams, reikėtų po truputėlį grįžti prie reguliaresnio režimo.

Manau, kad vaiko emocijos ir elgesys labai priklauso nuo jo minčių apie naujus mokslo metus. Teigiamos mintys skatina teigiamas emocijas bei pageidautiną elgesį, ir atvirkščiai - neigiamai apie mokyklą galvojantis vaikas jaus neigiamas emocijas, nenorės ten eiti.

Vyresni vaikai gali ant popieriaus lapo susirašyti savo naujų mokslo metų lūkesčius ir siekius (intelektinius, fizinius, socialinius). Pavyzdžiui, susirasti naujų draugų, siekti geresnių pažymių ir pan.

Tėveliai turėtų stengtis nuteikti vaiką, kad grįžimas į mokyklą yra teigiamas ir laukiamas įvykis.

Tėveliai turėtų kontroliuoti savo pačių nerimą dėl besibaigiančių vasaros atostogų, kad jau vasara baigiasi, kad vėl laukia tie sunkūs mokslo metai, vargai vargeliai ar pan. Vaikai lengvai perima tėvų emocijas, tai gali lemti vaikų neigiamą požiūrį į mokyklą.

Grįžimas į mokyklą yra stresinis įvykis, ir nesvarbu kiek vaikui metų. Artėjant mokslo metams vaikai gali jausti labai įvairius jausmus, priklausomai nuo patirties mokykloje. Jeigu pastebite, kad vaikas nerimauja, kažko bijo ar nežino, pakalbėkite su juo apie tai. Ypač jeigu vaikas eis į mokyklą pirmą kartą arba į naują, nežinomą mokyklą.

Pokalbis su vaiku apie mokyklą, joje laukiančias patirtis, tradicijas arba netgi apsilankymas joje, kelio parodymas gali sumažinti nerimą. Tai leis jaustis jam saugiau. Jeigu vaikas nerimauja - išklausykite, priimkite jo nerimą. Pasidalinkite savo pačių patirtimi mokykloje. Padrąsinkite sakydami: "Visiškai normalu truputį nerimauti prieš grįžtant į mokyklą po ilgos pertraukos arba einant pirmą kartą."

Vaikui labai svarbu žinoti, kas ir kaip, tai suteikia saugumo, kuris yra vienas iš svarbiausių bet kurio amžiaus žmogaus poreikių. Vaikai mėgsta rutiną, kai kasdienybė jiems pažįstama, tvarkinga ir nuspėjama. Tik jausdamasis saugus vaikas gali sėkmingai mokytis ir siekti savo tikslų.

Prie mokslo metų miego režimo pamažu reikėtų grįžti jiems dar neprasidėjus. Tai galima pradėti daryti prieš 1-2 savaites iki rugsėjo pradžios, po truputį: pavyzdžiui, kiekvieną dieną 10 min. paankstinti ėjimą miegoti ir kėlimąsi. Taip vaikas patirs mažiau streso, kai prasidės mokslo metai. Taip pat reikėtų nepamiršti pakoreguoti savo režimo ir tėveliams.

Svarbu po truputį grįžti ir prie maitinimosi režimo, jeigu jis buvo pasikeitęs vasaros atostogų metu.

Iš anksto pasirūpinkite mokyklos reikmenimis. Suteikite galimybę vaikui dalyvauti mokyklos reikmenų pirkimo procese. Leiskite vaikui pasidžiaugti įsigytais daiktais, o būsimi pirmokai tegul pasimoko juos susidėti ir pan.

Išankstinis pasiruošimas mokyklai leis ramiai laukti naujų mokslo metų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder