Klaipėdos regiono jaunimas pristatė merams aktualias problemas ir pasiūlė sprendimų būdus

Klaipėdos regiono jaunimas pristatė merams aktualias problemas ir pasiūlė sprendimų būdus

Gruodžio 17 dieną regioninio jaunimo projekto atstovai įteikė ir pristatė Klaipėdos apskrities savivaldybių merams visą vasarą ruoštą ir rudenį tobulintą rezoliuciją. Į ją septynias regiono savivaldybes atstovaujantys, keliasdešimt jaunuolių sudėjo ne tik problemas, su kuriomis jie susiduria, bet ir pasiūlymus kaip tai spręsti.

Susitikimas - tai Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacijos „Apskritasis stalas“ (KLAS) vykdomo projekto „Klaipėdos regiono jaunimo politikos stiprinimas“ dalis.

Posėdžio pirmininkas, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, pasveikino jaunimo iniciatyvą ir patikino, kad jaunimo siūlymai nenueis į „tyras“, tačiau paragino konkrečiais atvejais kiekvienoje savivaldybėje tobulinti siūlymus.

Rezoliucijos jaunimo reikalų atstovavimo srityje buvo akcentuota, kad savivaldybių Jaunimo reikalų tarybos (JRT) nėra veiklios ir pažįstamos jaunimui, todėl siūlyta jų veiklą labiau viešinti, įtraukti jaunimą bei siekti jaunimo ir jaunimo organizacijų pažinimo. Išreikštas susirūpinimas nepakankama savivaldybės deleguotų JRT narių kompetencija jaunimo politikos srityje.

Neformalaus jaunimo ugdymo srityje išskirta laisvalaikio praleidimo vietų stoka, siūlyta kurti netradicines žaliąsias laisvalaikio zonas, skirti nenaudojamas patalpas neformaliems jaunimo susibūrimams, kurias prižiūrėtų viena iš savivaldybėje veikiančių jaunimo organizacijų. Pasigesta neformalaus ugdymo įvairovės, t.y. alternatyvių sporto, meno ir kultūros būrelių. Akcentuotas ir rajono savivaldybių jaunimui aktualus klausimas dėl netinkamų susisiekimo grafikų ir maršrutų, siūlyta suderinti mokyklinių autobusiukų tvarkaraščius su vykdoma popamokine veikla. Mokyklose siūlyta labiau propaguoti savanorystę, supažindinti moksleivius su praktiniais visuomeninės veiklos pavyzdžiais ir nauda.

Jaunimo švietimo srityje siūlyta skatinti savivaldybių bendrų jaunimo projektų kūrimą ir mainus tarp regiono mokyklų.

Sportinės veiklos srityje išreikštas susirūpinimas dėl netvarkingų stadionų, baseinų stokos ir neatitinkančių poreikių dviračių takų. Sprendžiant šias problemas siūlyta skatinti viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimą. Erdvių trūkumą sportinei veiklai siūlyta kompensuoti nenaudojamomis, bet tinkamomis naudoti patalpomis, aikštelėmis, žaliomis erdvėmis.

Kultūrinės veiklos srityje atkreiptas dėmesys į nemodernėjančią kultūrą. Siūlyta skatinti jos inovatyvumą, didinti paramą menininkų saviraiškai, išnaudoti nenaudojamus pastatus, skatinti tarptautinius projektus.

Paskutinėje jaunimo nedarbo srityje išskirtos dvi problemos – darbo patirties ir praktikos stoka bei jaunimo profesinio orientavimo trūkumas. Pirmą problemą siūlyta spręsti suteikiant galimybę praktikuotis/savanoriauti savivaldybėse ir jų valdomose įstaigose, skirti daugiau viešųjų darbų vietų moksleiviams vasaros atostogų metu. Antros problemos sprendimų būdai siūlyti tokie: mokymo įstaigose rengti daugiau pristatymų apie profesijas, jų pasirinkimą ir perspektyvą, rengti atvirų durų dienas savivaldybės įmonėse ir įstaigose, kurių metu būtų supažindinama su atliekama veikla ir jos atlikimu, užskaityti ir skatinti visuomenei naudingą darbą ne tik mokymo įstaigose, bet ir jaunimo organizacijose.

Europos Sąjungos programos „Veiklus jaunimas“ finansuojamo projekto tikslai yra ne tik pasidalinti gerąja patirtimi ir padėti vieni kitiems, bet ir siekti, kad Regiono plėtros taryba, kurioje posėdžiauja savivaldybių merai ir tarybų nariai svarstytų ir jaunimo klausimus.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder