Klaipėdos rajonui patiko neformaliojo ugdymo krepšelis

Klaipėdos rajonui patiko neformaliojo ugdymo krepšelis

Siūlymas visoje Lietuvoje diegti neformaliojo ugdymo krepšelį pateko į 2014 metų Vyriausybės prioritetinių darbų sąrašą. Pasak švietimo specialistų, tai labai svarbus žingsnis siekiant didinti neformaliojo vaikų ugdymo veiklų prieinamumą, įvairovę, stiprinti kokybę.

Šiai minčiai pritaria ir Klaipėdos rajono savivaldybės, kurioje vienoje iš pirmųjų buvo išbandytas neformaliojo ugdymo krepšelio modelis, švietimo specialistai.

2012 ir 2013 metų pradžios duomenimis, Lietuvoje tik 14,2 proc. vaikų lankė neformaliojo vaikų švietimo mokyklas. Siekdamas pagerinti esamą situaciją, Švietimo ir mokslo ministerijos nurodymu Ugdymo plėtotės centras parengė ir įgyvendino projektą "Pasirenkamojo vaikų švietimo finansavimo modelio sukūrimas ir išbandymas savivaldybėse". Vaikų neformaliojo švietimo finansavimo modelis pirmiausia buvo išbandytas keturiose - Anykščių, Klaipėdos, Panevėžio rajonų bei Panevėžio miesto - savivaldybėse. Projekto įgyvendinimui skirta 5,9 mln. Lt.

Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius pasakojo, jog rajono savivaldybėje per penkis bandomojo projekto vykdymo mėnesius net 1 039 vaikai, iki tol neužsiėmę tokia veikla, turėjo galimybę lankyti neformaliojo ugdymo užsiėmimus. Tai apie 20 proc. visų rajono vaikų. Vienam vaikui per mėnesį buvo skiriama 100 Lt.

"Projekto pradžia nebuvo labai lengva. Reikėjo stipriai pasiruošti - rašyti programas, pildyti registrus ir pan. Džiaugiamės, jog kultūros centrai ir įvairios bendruomenės aktyviai įsitraukė į šį projektą. Susumavus skaičius, beveik 50 proc. vaikų projekto vykdymo metu lankė užsiėmimus neformaliojo ugdymo įstaigose. Tai tikrai didelis skaičius", - pažymėjo Švietimo skyriaus vedėjas.

A. Petravičius atkreipė dėmesį į tai, jog Klaipėdos rajone neformaliojo ugdymo paslaugų sektorius ir taip yra pakankamai išplėtotas, tačiau tai, jog tokius užsiėmimus lankančių vaikų padaugėjo beveik dvigubai, yra tikrai sveikintina, todėl projektas vertas visos Lietuvos dėmesio.

"Esu optimistas, todėl manau, kad ši sistema būtų puiki paskata visos Lietuvos vaikams. Tačiau, žinoma, reikia į viską žvelgti realisto žvilgsniu, todėl nesu tikras, jog valstybė šiuo metu bus pajėgi žengti tokį žingsnį. Kita vertus, galbūt pagelbėtų kai kurie pakeitimai. Pavyzdžiui, mano nuomone, 100 Lt kai kuriais atvejais vienam vaikui yra per daug. Juk jeigu jis lanko chorą, šokius ar kokį kitą grupinį užsiėmimą, ta suma galėtų būti ir mažesnė. Trumpai tariant, projekto nauda tikrai didžiulė, tačiau verta gerai pagalvoti apie tai, kaip visa tai bus įgyvendinta", - sakė A. Petravičius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder