mokykla

Klaipėdos rajono švietimo įstaigų laukia reorganizacija

Klaipėdos rajono savivaldybės ruošiamas švietimo įstaigų reorganizavimo planas ne juokais išgąsdino kai kuriuos gyventojus. Dalis jų baiminasi, kad po reorganizavimo proceso kai kurios mokyklos bus uždarytos, tačiau paaiškėjo, kad tokių drastiškų priemonių vietos valdžia nesiims.

"Nori uždaryti Judrėnų mokyklą. Kaip galėtume sudalyvauti ir sutrukdyti tam reikalui?" - toks laiškas pasiekė "Vakarų ekspreso" redakciją.

Susisiekus su Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėju Algirdu Petravičiumi paaiškėjo, kad Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinės mokyklos iš tiesų laukia reorganizacija, tačiau net ir po jos mokiniai mokysis tose pačiose patalpose, keisis tik pavadinimas.

"Šiandien Klaipėdos rajono savivaldybės taryba svarstys Klaipėdos rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016-2020 metų bendrojo plano priedo Mokyklų steigimo, reorganizavimo, likvidavimo, pertvarkymo ir struktūrinių pertvarkymų plano naują redakciją.

Plane nenumatyta jokių mokyklų uždarymų! Planuojama nuo 2020 metų rugpjūčio 31 dienos kai kurias įstaigas reorganizuoti. Tarp jų - ir Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinę mokyklą, ją prijungiant prie Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos. Judrėnų mokyklą lankantys mokiniai ir toliau mokysis Judrėnuose", - "Vakarų ekspresui" sakė A. Petravičius, pridėjęs, kad reorganizacijai gautas ir pačios Judrėnų Stepono Dariaus mokyklos tarybos sutikimas.

Aiškinamajame rašte teigiama, kad per 2016-2019 metus keitėsi Drevernos ir Kvietinių mokyklų-darželių, Pašlūžmio mokyklos-daugiafunkcio centro, Šiūparių mokyklos-daugiafunkcio centro, Agluonėnų, Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinių mokyklų situacija dėl mokinių skaičiaus pokyčių.

Teigiama, kad Lietuvoje pereita prie naujos mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarkos, finansuojant bendrojo, ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo programas vykdančias įstaigas.

"Nepakanka pagal metodiką Savivaldybei skiriamų mokymo lėšų ugdymo procesui organizuoti ir valdyti (direktorių, pavaduotojų ugdymui etatams išlaikyti) mažai mokinių turinčiose mokyklose. Neefektyviai panaudojamos iš Savivaldybės biudžeto skiriamos mokyklų ūkio lėšos švietimo įstaigų specialistų darbo užmokesčiui (buhalteriams, kasininkams, ūkvedžiams, sekretoriams ir t. t.).

Kai kuriose gyvenvietėse (Doviluose, Vėžaičiuose, Kretingalėje, Agluonėnuose) netoli viena nuo kitos veikia atskiros švietimo įstaigos, kurias, atsižvelgiant į Veiviržėnų, Endriejavo švietimo įstaigų patirtį, tikslinga sujungti į vieną juridinį vienetą su tose gyvenvietėse veikiančiomis bendrojo ugdymo mokyklomis. Taip efektyviau yra panaudojamos mokyklų ūkio ir mokymo lėšos", - rašoma aiškinamajame rašte.

Patvirtinus planą, Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai būtų teikiami sprendimo projektai dėl sutikimo reorganizuoti šias švietimo įstaigas: Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinę mokyklą, Pašlūžmio mokyklą-daugiafunkcį centrą, Šiūparių mokyklą-daugiafunkcį centrą, Vėžaičių lopšelį-darželį, Kretingalės lopšelį-darželį, Dovilų lopšelį-darželį "Kregždutė", Agluonėnų lopšelį-darželį.

Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinės mokyklos atveju nuo šių metų rugpjūčio 31 d. ji turėtų tapti Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos skyriumi, kuriame būtų vykdoma ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio ir pagrindinio ugdymo programos.

Teigiama, kad perspektyvoje įvykdžius visų plane numatytų švietimo įstaigų reorganizavimo procedūras ir optimizavus valdymo ir kitų etatų skaičių darbo užmokesčiui reikalingų lėšų poreikis nuo 2021 metų galėtų mažėti apie 250-310 tūkst. eurų per metus.

REORGANIZACIJA. Nuo šių metų rugpjūčio pabaigos Judrėnų Stepono Dariaus pagrindinė mokykla turėtų tapti Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos skyriumi. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder