Klaipėdiečių privatūs darželiai nedomina

Klaipėdiečių privatūs darželiai nedomina

Supaprastintos sąlygos privačiam darželiui įsteigti tokia veikla šiemet paskatino užsiimti dar 26 verslininkus, ir dabar šalyje jau veikia 35 privatūs darželiai. Klaipėdoje bent kol kas negirdėti, kad kurtųsi tokia įstaiga, nors bandymų būta.

Šalies valdžia tikina, kad jau įveikti svarbiausi trukdžiai, su kuriais susidurdavo norintieji steigti privačius vaikų darželius: pernai buvo supaprastintos higienos normos, įvestas ikimokyklinio ugdymo krepšelis, kuris galioja ir privatiems darželiams, o visai neseniai Vyriausybė patvirtino naują statinių ir patalpų naudojimo tvarką, kuri numato, kad vaikų darželiai gali veikti visuomeninės ir gyvenamosios paskirties pastatuose bei patalpose (nuosavuose, daugiabučiuose namuose, kultūros, administraciniuose, poilsio pastatuose ir patalpose).

Naujoje Patalpų naudojimo ne pagal paskirtį tvarkoje nurodyta, kad gyvenamosios paskirties vieno, dviejų butų ar daugiabučiame pastate arba patalpose, kurias savininkas naudoja kaip gyvenamąsias, nepakeitus jų paskirties, neįrengus papildomo įėjimo ir nepažeidžiant kitų asmenų gyvenimo ar veiklos sąlygų, galima steigti darželius ir mokyklas.

Sprendimą dėl patalpų naudojimo galės priimti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkai, gavę su šiomis patalpomis bendras sienas ir perdangas turinčių butų ar kitų patalpų savininkų raštiškus sutikimus.

"Tikime, kad šie teisinės bazės pokyčiai ypač svarbūs skatinant didžiųjų miestų ir kaimo gyvenamųjų vietovių iniciatyvas steigti mažus, vaiko ugdymosi poreikius ir šeimos lūkesčius atitinkančius darželius. Jie talkins sprendžiant vietų ikimokyklinio ugdymo įstaigose problemas", - teigia Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Gražina Šeibokienė.

Susidomėjimo nesulaukė

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotojai nedisponuoja informacija, ar uostamiestyje buvo bandymų steigti privačius darželius, tad sako negirdėję, kad toks būtų atsiradęs.


"Esame sulaukę tik pavienių klausimų, kaip tokį darželį reikėtų įsteigti ir ar savivaldybė negalėtų duoti panaudai patalpų tokiai įstaigai. Tačiau tai ne mūsų skyriaus kompetencija - mes patalpų nevaldome. O visa informacija, kaip įsteigti privatų darželį, yra Švietimo ir mokslo ministerijos interneto puslapyje, kur išvardinta 10 darželio steigimo žingsnių", - sakė Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

"Vakarų ekspresas" žino bent dvi klaipėdietes, kurios praėjusiais metais bandė įsteigti privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas, tačiau vėliau tokio sumanymo atsisakė. Abi moterys savo apsisprendimą motyvavo tuo, kad, įdėjus skelbimą apie tokius ketinimus, nebuvo sulaukta tėvų susidomėjimo.

"Visur garsiai kalbama, kad yra didžiulis privačių darželių poreikis, tad nusprendėme patikrinti situaciją ir iš pradžių pradėjome skelbtis spaudoje apie tokius planus. Susidomėjimas buvo labai mažas. Be to, nors higienos normos ir supaprastintos, daugelio punktų mums nepavyko įgyvendinti. Jei norima darželį steigti bute, reikalaujama, kad butas būtų pirmame aukšte. Man šis reikalavimas keistas - juk vaikai auga ir septintame aukšte", - pasakojo klaipėdietė Nijolė.

Iki 1000 litų

Kita klaipėdietė Vaida pasakojo taip pat sulaukusi vos keleto tėvų skambučių, tačiau nė vienas jų taip ir neužsiregistravo.

"Gal situacija būtų buvusi kitokia, jei darželis jau būtų įsteigtas ir tėvai galėtų jį apžiūrėti. Sunku pasakyti. Tačiau dar iš valdiškų darželių darbuotojų išgirdau, kad po to, kai tėvams buvo leista užrašyti vaiką tik į vieną darželį, anksčiau buvusių eilių į juos nebeliko. Tad supratau, kad tokiam verslui Klaipėdoje kol kas ne laikas. Nors keista - juk kiti tėvai moka auklei kiekvieną mėnesį po tūkstantį litų, o kiek dar išleidžia vaiko ir auklės maistui. Ar nebūtų patogiau tuomet vaiką leisti į privatų darželį?" - svarstė Vaida.

Moterys skaičiavo, kad už vieną vaiką iš tėvų reikėtų prašyti nuo 800 iki 1 tūkst. litų.

"Realiai į tokį mini darželį pavyktų priimti tik 6 vaikus, nes pagal higienos normas viena praustuve gali naudotis 5, o vienu unitazu - 7 mažyliai. Atskaičiavus maisto išlaidas vaikams, mokesčius ir paskolą už butą atlyginimams ne kažin kas ir lieka", - skaičiavo Vaida.

Pasak jos, vien norint pritaikyti butą, kad jame vaikai galėtų žaisti, persirengti ir miegoti, reiktų mažiausiai 15 tūkst. litų.

Sostinėje - kita situacija

Šiuo metu Lietuvoje veikia per 600 darželių, iš jų - 35 privatūs, daugiausia tokių yra Vilniuje. Tačiau teigiama, kad sostinėje ir situacija visiškai kitokia nei Klaipėdoje - ten jaučiamas didžiulis darželių stygius.

Tuo metu Klaipėdoje pastaraisiais metais situacija darželiuose stabili. Pasak Švietimo skyriaus darbuotojų, nepatenka į darželius tik tie vaikai, kurių tėvai nori į konkretų darželį, esantį arčiau namų arba laikomą prestižiniu - tuomet jų poreikis gali ir nebūti patenkintas.

Šiemet Klaipėdos darželiuose laisvų vietų buvo 323, o iki rugsėjo 1 dienos nepatenkintų prašymų - 522.

"Tačiau vėliau tie skaičiai beveik išsilygino, nes 48 vaikai į darželius neatvyko, 29 atsisakė ir t. t. Stebime, kad labiausiai trūksta vietų lopšelinukų grupėse - iki 3 metų amžiaus. Tad jei verslininkai sugalvotų steigti privatų darželį Klaipėdoje, galėtų orientuotis būtent į šią amžiaus kategoriją", - paaiškino L. Prižgintienė.


Vilniuje veikiantys privatūs darželiai už vieną vaiką kas mėnesį ima nuo 700 iki 1,5 tūkst. litų ir nesiskundžia, kad trūktų norinčiųjų. Tuo metu savivaldybės įsteigtame darželyje mėnesio kaina svyruoja tarp 100 ir 250 litų.

Arti namų - didžiausias pranašumas

Pasiteiravome mamyčių, kokiais kriterijais jos vadovaujasi, kai renkasi atžalai darželį.

Rasa

Darželį rinkomės tą, kuris buvo arčiausiai namų. Be to, apie jį girdėjome gerų atsiliepimų. Dar labai buvo patrauklu, kad darželis "Eglutė" - sanatorinis ir ten labai geras maitinimas. Žinoma, patekti į jį nebuvo lengva, bet dėl to, kad dukrytė kosinti - o ten kaip tik priimami vaikai su kvėpavimo takų ligomis, - patekome. Esame labai patenkinti šiuo darželiu. O jei sužinotume, kad Klaipėdoje veikia privatus darželis, nemanau, kad mes juo domėtumėmės. Pirmiausiai - dėl finansinių priežasčių.

Sabira

Man svarbiausia, kad būtų geros auklėtojos ir kad sūnui patiktų. Esu patenkinta tuo darželiu, į kurį eina mano sūnelis, tik neramu, kad labai dažnai serga. Mano vyras - vokietis ir jis mane įkalbinėjo, kad sūnui reikėtų ieškoti privataus darželio. Bet aš tam pasipriešinau, nors finansinės galimybės tikrai tai leistų. Kodėl? Tiesiog aš noriu, kad mano vaikas bendrautų su paprastais vaikais, o ne su vadinamuoju elitu. Kuo paprastesnis darželis - tuo ir vaikas paprastesnis.

Laura (atsisakė fotografuotis)

Gyvename Austrijoje, dabar esame tik trumpam parvykę pasisvečiuoti. Sūnui treji metai, jis Austrijoje lanko privatų darželį. Iš pradžių vedėme į valstybinį, tačiau netrukus apsisprendėme vesti į privatų, nors kaina ir dukart didesnė. Įkainių įvardyti nenoriu. Galiu patikinti, kad privačioje įstaigoje priežiūra kur kas geresnė. Dabar, kai aš ateinu vaiko parsivesti iš darželio, jis net nenori eiti namo. Privačiam darželyje ir patalpos geresnės, ir mažiau vaikų, tad vaikai gali labiau pasireikšti.

Lilija

Svarbiausia, kad darželis būtų prie pat namų. Žinoma, būtų gerai, kad tėvai, kurie jau veda vaikus į tą darželį, gerai apie jį atsilieptų. Mano vaikelis dar mažas, darželio dar nelanko. Kai rinksimės darželį - svarbiausia, jog jame būtų šilta ir vaikas būtų prižiūrėtas bei kokybiškai maitinimas. Privatus darželis man būtų neįkandamas, todėl apie tokius net negalvoju.

 

Audra

Svarbiausia - kokios dirba auklėtojos. Jau du vaikus vedžiau į "Svirpliuką", ten eis ir mažiausias vaikas. Patinka, kad šis darželis mums arčiausiai namų ir kad jis yra Skulptūrų parke - vaikams yra kur pasivaikščioti ir grynu oru pakvėpuoti. Aišku, būtų malonu, kad Klaipėdoje atsirastų alternatyvų - privačių darželių. Tačiau ar mano vaikai jį lankytų - priklausytų nuo kainos ir nuo šeimos finansinės padėties.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder