Keisčiausios pasaulyje studijų programos

Keisčiausios pasaulyje studijų programos

Ar žinote, kur reikia stoti, kad įgytumėte kompiuterinių žaidimų "Call of Duty" filosofijos daktaro laipsnį? O gal jus domina, kaip Nyčės moralės atsisakymas paveikė "Simpsonų" Barto elgesį? Ar norėtumėte panagrinėti "Žvaigždžių karų" epe vaizduojamos džedajų religijos subtilybes? Jeigu dar neapsisprendėte, kokios studijos jums būtų įdomios, galbūt pravers šis nestandartinių programų sąrašas...

"Mitai ir mokslinė fantastika". Centrinis koledžas (Centre College), humanitarinis universitetas Kentukyje, JAV.

Mitai nėra vien legendos apie senovės graikų didvyrius ar vikingų dievus. Šiuolaikiniai mitai gyvuoja Tolkino, Lukaso, Vačiovskių* pastangomis. Mokymo kursas privačiame Centriniame koledže leidžia palyginti mitologinius klasikinės literatūros bei įvarių šiuolaikinių kultūros fenomenų (pvz., "X failų") siužetus.

"Simpsonai ir filosofija". Berklio universitetas Kalifornijoje (University of California, Berkeley), JAV.


MITAI. Šiame laisvųjų menų koledže galėtumėte panagrinėti ne tik klasikinę mitologiją, bet ir Tolkiną, Lukasą bei Vačiovskius... 

Prabėgus dviem dešimtmečiams ir pusei tūkstančio serijų, "Simpsonai" jau nebėra vien televizinis serialas: jie tapo savotišku socialiniu pjūviu ir netgi eksperimentų lauku sociologams. Šis studijų kursas kelia tokius klausimus: ar galėjo Nyčės moralės atsisakymas paveikti Barto elgesį ir kt.

"Vampyrai literatūroje ir kinematografijoje". Viskonsino universitetas Madisone (University of Wisconsin-Madison), JAV.

Kaip vampyrai tapo vienos kultūros elementų perdavimo kitai iliustracija? Kursas grindžiamas periodu nuo Bremo Stokerio (Bram Stoker) romano "Drakula" iki 1922 m. filmo "Nosferatu. Siaubo simfonija" ir nagrinėja, kodėl Vakarų Europa į Rytų Europą žvelgia per mito apie vampyrus prizmę.

"Bafi - vampyrų žudikės".** Portlendo valstybinis universitetas (Portland State University), JAV.

Ši studijų programa analizuoja ne pačius vampyrus, bet labiau tai, kaip feministinis modelis, parodytas seriale, paveikė jaunimą, taip pat šio serialo mėgėjų grįžtamąjį poveikį jo raidai.

"Kalvinas ir Hobsas". Oberlino koledžas (Oberlin College), privatus humanitarinis universitetas Oberline, JAV. Jam priklauso ir viena seniausių Amerikoje konservatorijų.

Mokymo kurso metu nagrinėjama Bilo Votersono (Bill Watterson) sukurto komikso "Kalvinas ir Hobsas" įtaka visuomenės sąmonei ir popkultūrai.

"LEGO Robotics". Masačusetso technologijų institutas (Massachusetts Institute of Technology), JAV.

Ši programa skirta linksmai studijuoti kibertechniką, mechanikos sistemas, elektroniką ir programavimą. Be to, į mokymo planą įtrauktos ir kitos susijusios temos - skaitmeninė logika, šiuolaikiniai robotai, dirbtinis intelektas.

Masačūsetso technologijų institutui priklauso penkios mokyklos ir vienas koledžas, kurį sudaro 32 universitetiniai fakultetai, stipriai orientuoti į mokslinius ir technologinius tyrimus. Tarp universiteto alumnų - astronautas Buzzas Aldrinas, buvęs JT generalinis sekretorius Kofis Annanas, "Federal Reserve Bank" vadas Benas Bernanke, Nobelio premijos laureatas fizikas Richardas Feynmanas, Nobelio premijos laureatas ekonomistas Paulas Krugmanas,biologė, filantropė Katherine Dexter McCormick, astronautas fizikas Ronaldas McNairas, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir kiti.

"SKYRIM". Kodėl viduramžių Skandinavija taip smarkiai paveikė anglo-amerikietiškąją literatūrą? Raiso universiteto studentai su senosiomis norvegų sagomis susipažįsta pasitelkę multiplatforminį vaidmenų žaidimą "Skyrim". 

"Pajusk jėgą. Džedaizmo treniruotės". Belfasto karališkasis (Kvinso) universitetas (Queen's University Belfast), Belfastas, Šiaurės Airija.

Didžioji Britanija džedaizmą oficialiai pripažino religija, tad ši programa - natūrali tokios politikos išdava. Pagal 2012 m. surašymo duomenis, 176 632 Anglijos ir Velso piliečių tapatinasi su džedajų riteriais ir išpažįsta jų filosofiją. "Žvaigždžių karų" epe vaizduojamos džedajų religijos atstovai tiki jėgų balansu, likimu, dualizmu, o psichologines džedajų technikas taiko realiame gyvenime.

"J. R. R. Tolkinas". Market universitetas (Marquette University) Viskonsine, JAV.

Privati jėzuitų ir Romos katalikų pakraipos aukštojo mokslo įstaiga yra sukaupusi bene daugiausiai medžiagos apie Tolkiną, įskaitant jo piešinius, eskizus, juodraščius, - per 11 tūkst. vienetų. Nenuostabu, kad būtent čia studijuojamas vienas įtakingiausių šiuolaikinės fantastinės literatūros rašytojų.

"Skandinaviškojo fentezi pasauliai: senosios norvegų sagos ir žaidimas "Skyrim". Raiso universitetas (Rice University) Hiūstone, JAV.

Fentezi yra varomoji žaidimų kultūros jėga ir psichologinis šių pasaulių suvokimas, byloja studijų programa, dėstoma privačiame mokslo tyrimų universitete, kuris įkurtas 1912 m. ir pavadintas Viljamo Maršo Raiso (William Marsh Rice) vardu. (Tai verslininkas, investavęs visą savo turtą į laisvos mokslo šventovės kūrimą. Universitetas buvo atidarytas po jo mirties.)

Taigi mokymo kursas, pasitelkęs multiplatforminį vaidmenų žaidimą "Skyrim", nagrinėja, kodėl viduramžių Skandinavija taip smarkiai paveikė anglo-amerikietiškąją literatūrą. Žaisdami studentai susipažįsta su senosiomis norvegų sagomis, ieško jų sąsajų bei skirtumo tarp šaltinio ir jo popkultūrinio įsikūnijimo.

"Hario Poterio mokslas." Frotsburgo valstybinis universitetas (Frostburg State University), prieš ketverius metus įsikūręs Frostburgo miestelyje Vakarų Merilande, JAV.


LEGO. Masačūsetso technologijų instituto penkios mokyklos ir vienas koledžas, kurį sudaro 32 universitetiniai fakultetai, stipriai orientuoti į mokslinius ir technologinius tyrimus. Nepaisant to, studentai čia kibertechniką, mechanikos sistemas, elektroniką ir programavimą studijuoja linksmai: žaisdami lego robotukais. Nuotraukoje - Stata Centro pastatai CSAIL, LIDS ir Kalbotyros bei Filosofijos skyriai.

Šio mokymo kurso metu nagrinėjamas ryšys tarp mokslo ir magijos, analizuojami tokie klausimai, kaip antai: ar padės antigravitacijos studijos sukurti skraidančią šluotą arba ar genų inžinerijos raida įgalins sukurti tokį padarą kaip Pūkutis.

"21-ojo amžiaus įgūdžiai žaidime "Starcraft". Floridos universitetas (University of Florida), JAV.

Pagal valstybinio Floridos universiteto mokymo planą dėstomame virtualiame kurse studentai mokosi kritinio mąstymo įgūdžių, resursų valdymo, adaptyvaus sprendimų priėmimo. Būtent šie įgūdžiai svarbūs žaidime "Starcraft".

* John Ronald Reuel Tolkien, George Walton Lucas, broliai Lana ir Andrew Wachowski.

** JAV sukurtas televizijos fantastinis veiksmo serialas, pelnęs "Auksinio gaublio" ir "Emmy" apdovanojimus.

Parengė A. Milinienė

 

"SKYRIM". Kodėl viduramžių Skandinavija taip smarkiai paveikė anglo-amerikietiškąją literatūrą? Raiso universiteto studentai su  senosiomis norvegų sagomis susipažįsta pasitelkę multiplatforminį vaidmenų žaidimą "Skyrim". 
11. LEGO. Masačūsetso technologijų instituto penkios mokyklos ir vienas koledžas, kurį sudaro 32 universitetiniai fakultetai, stipriai orientuoti į mokslinius ir technologinius tyrimus. Nepaisant to, studentai čia kibertechniką, mechanikos sistemas, elektroniką ir programavimą studijuoja linksmai: žaisdami lego robotukais. Nuotraukoje - Stata Centro pastatai CSAIL, LIDS ir Kalbotyros bei Filosofijos skyriai.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder